Miroslav Ćiro Blažević

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
POBJEDE KOJE SE PAMTE

Već u prvoj službenoj utakmici na velikom natjecanju pokazao je klasu: Pogledajte sedam najvećih Ćirinih pobjeda

Padali su europski prvaci, svjetske velesile, a domaći ili gostujući teren - bilo mu je svejedno
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 08. veljača 2023. 15:22

Ćiro Blažević izgubio je bitku protiv raka i preminuo dva dana prije 88. rođendana. U bogatoj karijeri koja je trajala 52 godine vodio je različite klubove i reprezentacije. ‘‘Trener svih trenera‘‘, ostat će najviše upamćen po svojim epizodama na klupi zagrebačkog Dinama kojega je vodio u čak četiri mandata (1980.-1983./1985.-1988./1992.-1994./2002.-2003.) kao i po onoj na izborničkoj klupi (1994.-2000.). Upravo je na tim pozicijama ostvario svoje najveće pobjede, a odabrali smo izdvojiti sedam najboljih.

HRVATSKA – NIZOZEMSKA 2:1, polufinale Svjetskog prvenstva, 11. srpnja 1998.

Pobjeda nad Nizozemcima, u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, netom nakon poraza od domaćina, koja je Ćiru Blaževića zauvijek zacementirala među najbolje hrvatske trenere svih vremena. Ne samo to, trijumf je Hrvatskoj donio prvu medalju na velikome natjecanju, samo sedam godina od osamostaljenja. Nakon što su se Nizozemci ispromašivali, najprije je Prosinečki zabio za 1:0, Zenden je brzo izjednačio, pa Šuker u 35. minuti zabio za konačnih 2:1 (šesti pogodak na turniru) kojime je osvojio nagradu Zlatne kopačke Svjetskog prvenstva.

DINAMO – SARAJEVO 3:2, Finale Kupa maršala Tita, 24. svibnja 1983.

Bio je to njegov drugi veliki trofej s Dinamom, Kup maršala Tita, osvojen na beogradskoj Marakani. Bio je to sedmi Dinamov naslov u Kupu, a s dva pogotka briljirao je Cico Kranjčar.

- Očekivali smo da će utakmica biti vrlo teška, ali uspjeli smo pronaći dovoljno snage i lucidnosti da osvojimo Kup koji smo toliko željeli. Sarajevo je bilo snažan suparnik, činilo se kao da su se cijelu sezonu pripremali samo za ovu utakmicu. Utoliko nam je ovaj uspjeh još i draži. Sarajevo zaslužuje sve čestitke na sjajnoj utakmici, a Dinamo je zaslužio trofej i iznimno sam sretan što smo ga osvojili - govorio je trener Blažević nakon utakmice.

ŠPANJOLSKA – HRVATSKA 0:2, prijateljska utakmica, 23. ožujka 1994.

Prva Blaževićeva utakmica na klupi hrvatske nogometne reprezentacije obilježila je pobjeda nad europskim velikanom. Sjajno izdanje vatrenih protiv favoriziranih Španjolaca u Valenciji, predvodio je kapetan Zvonimir Boban, a utakmicu je obilježio i debi Roberta Prosinečkog koji je zabio već nakon šest minuta na terenu. Drugi pogodak djelo je Davora Šukera, a najveći junak susreta ipak je bio Dražen Ladić koji je, među ostalim, obranio jedanaesterac Juaneleu, tada napadaču Sportinga iz Gijona.

DINAMO- CRVENA ZVEZDA 3:0, prvenstvo Jugoslavije, 21. veljače 1982.

Bila je to utakmica pred 60 tisuća lica na Maksimiru koja se pokazala ključnom u borbi za naslov prvaka, prvi Dinamov nakon 24 godine. Pogodak Snješka Cerina te dva Cice Kranjčara (jedan s 11.metara), bili su dovoljni da da uzme Zvezdi prvo mjesto, a u nastavku i naslov. Preskočili su dotadašnjeg lidera i uspjeli zadržati minimalnu prednost i pred drugim beogradskim velikanom, Partizanom. Dinamo i Ćiro ušli su u povijest!

HAJDUK- DINAMO 1:2, prvenstvo Jugoslavije, 28. veljače 1982.

Tjedan dana nakon epske pobjede protiv Zvezde u Zagrebu, Ćirina momčad izašla je kao pobjednik i u Splitu, ostavivši Hajduk bez ikakvih nada za uključivanje u borbu za naslov. Utakmicu punu naboja obilježio je sukob Bračuna i Zlatka Vujovića u ranoj fazi susreta, a drugi od braće Vujović, Zoran, kasnije se upisao u strijelce za utješni pogodak u 81. minuti. Velimir Zajec postigao je jedini pogodak u šampionskoj sezoni, jedan zlata vrijedan.

HRVATSKA – DANSKA 3:0, 2.kolo grupne faze Europskog prvenstva, 16. lipnja 1996.

Prvo veliko natjecanje za Hrvatsku, Europsko prvenstvo u Engleskoj. Mjesto radnje: Sheffield. Suparnik: Aktualni europski prvak predvođen. Kako je Ćiro na to odgovorio? Posramio ih je visokom 3:0 pobjedom i tako otvorio svoj izbornički put na ovom turniru. Ponovno je raspoložen bio Davor Šuker s dva pogotka, jednoga je dao Zvonimir Boban i bio je to početak priče koja će svoj vrhunac dobiti dvije godine kasnije u Francuskoj...

HRVATSKA - NJEMAČKA 3:0, četvrtfinale Svjetskog prvenstva, 4. srpnja 1998.

Baš su Ćiru na netom ranije odigranom Europskom prvenstvu, u četvrtfinalu zaustavili Nijemci (2:1) u po mnogima, utakmici u kojoj je glavni arbiter bio krajnje nepravedan prema Hrvatskoj. Osveta se servira hladna, a o onda se dogodila u četvrtfinalu SP-a u Francuskoj. Svi su igrači u izvještaju u Sportskim novostima dobili su desetke, a igrač utakmice bila je – Hrvatska!

Linker
03. svibanj 2024 01:20