Gary M. Prior/Getty Images
BIVŠA ZVIJEZDA CITYJA

VEDRAN ĆORLUKA ZA SN 'Dinamo ima šanse, to je momčad koje se nikoga ne boji. A sjetite se te dvije utakmice Cityja...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. rujan 2019. 15:58

Dugo ga nije bilo u medijima, jedno godinu dana, tamo još od završetka Svjetskog prvenstva u Rusiji. Ali ga zato ima u nogometu, Vedran Ćorluka (33) izvrsno igra za svoj Lokomotiv iz Moskve. Hrvatski nogometni senator djeluje kao mladić u najboljim godinama; majstor bio, majstor ostao.

Budući da je dugo izbivao iz medijskog etera, bilo je mnogo tema za razgovor sa slavnim bivšim hrvatskim reprezentativcem. Konačno, Čarli je jedini hrvatski nogometaš u povijesti koji je igrao za Manchester City, klub s kojim se Dinamo u utorak sudara na Etihadu u Ligi prvaka. Tako je ispalo, igraju dva bivša Ćorlukina kluba, Dinamo i City...

Kako je, Vedrane, nema vas dugo u javnosti?

- Moram priznati da sam odlično, u privatnom i nogometnom životu sve je kako treba, tako da ne može biti loše. A što se tiče toga da me nema u javnosti, mislim da mi to nekako više odgovara - kazao nam je Čarli na startu razgovora.

MOSCOW, RUSSIA - AUGUST 18: Ramil Sheydayev of FC Dynamo Moscow and Vedran Corluka of FC Lokomotiv Moscow vie for the ball during the Russian Football League match between FC Dynamo Moscow and FC Lokomotiv Moscow at VTB Arena  Dynamo Central Stadium on August 18, 2019 in Moscow, Russia. (Photo by Epsilon/Getty Images)
Epsilon/Getty Images

Kako je u Rusiji, kako je u Lokomotivu, čitamo dobre kritike o vašim igrama?

- U Lokomotivu je jako dobro. Zdrav sam i igram svaku utakmicu, a to mi je najbitnije jer to znači da je trener zadovoljan mojim igrama. Drago mi je da smo jako dobro krenuli u prvenstvu, gdje ćemo se sigurno boriti za naslov. Veseli nas i dobar start u Ligi prvaka, gdje smo dobili Bayer Leverkusen u gostima.

Idemo ipak prvo na Vatrene. Oprostili ste se nakon Rusije, jeste li dvojili o tome ili je to brzo bila jasna i čvrsta odluka?

- Iskreno, nisam dvojio, iako odluka nije bila nimalo lagana. Otići nakon 12 godina iz okruženja gdje sam se uvijek osjećao zadovoljno i sretno nije bilo jednostavno, ali godine čine svoje i bilo je vrijeme za neke mlađe i nove igrače da osjete ono što sam ja proživljavao u tom okruženju sve te godine.

U Rusiji ste se iskazali kao velik timski igrač, senator koji je bez pogovora prihvatio klupu.

- Ma mislim da se to malo previše potenciralo, izbornik je bio odlučio tko će igrati i tu nema dalje priče. Bio to senator ili neki mladi igrač, svi moramo slušati trenera i tako je i bilo. Uostalom, nisam samo ja sjedio na klupi, sjedilo je i ostalih 10 igrača sa mnom i jednako smo teško proživljavali sve te lude trenutke na terenu. Tamo smo došli kao momčad, a otišli smo kao obitelj i to je naš najveći uspjeh, uz taj veliki rezultat.

SAINT-ETIENNE, FRANCE - JUNE 17: Vedran Corluka of Croatia looks on during the UEFA EURO 2016 Group D match between Czech Republic and Croatia at Stade Geoffroy-Guichard on June 17, 2016 in Saint-Etienne, France.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Getty Images

U karijeri niste puno bili na klupi, kako ste to u Rusiji proživljavali?

- Uh, nije bilo lako, puno je lakše igrati nego se živcirati na klupi, gdje ne možeš ništa učiniti. Izbornik mi je svoju odluku priopćio prije utakmice s Nigerijom i naravno da sam u početku bio razočaran, ali odmah sam na to zaboravio i počeo se pitati kako mogu pomoći momčadi u toj novoj situaciji za mene. Podrškom momčadi u svakom trenutku, biti spreman ući u igru kad izbornik odluči da me treba i na treningu dati sve od sebe, to je to. Na kraju kad sve pogledamo, pokazalo se pravilnom odlukom da budem na klupi jer su i Lovren i Vida prvenstvo odigrali fenomenalno.

Kako sada gledate na to srebro?

- Na srebro gledam s velikim osmijehom, ni sam ne znam koliko sam puta pogledao doček u Zagrebu, u svojoj Sloboštini i Frankinom Rapcu, te su scene nešto za što je vrijedilo trenirati i igrati cijeli život. To je nevjerojatan uspjeh koji nam nitko nikada neće moći oduzeti.

Da vas Dalić sad pozove, biste li se bili spremni odazvati?

- Ma ne, jer imamo stvarno odličnih stopera koji dolaze, uz Domu i Dejana koji su još tu. Perić iz Dinama, Benković, Ćaleta-Car, Mitrović, Katić... Nekoga sam i zaboravio vjerojatno. Uz tu širinu mislim da se na prošlost ne treba vraćati.

Pratite li Vatrene i nakon Rusije?

- Naravno da pratim, nitko te ne može iznervirati kao naši Vatreni, hahaha... Sad znam kako je bilo mojim prijateljima i obitelji kad su mi govorili koliko živaca izgube na našim utakmicama. Hrvatsku ću uvijek pratiti i jedva čekam ljeto da obučem dres i s prijateljima odem na tekmu navijati za Vatrene.

OSIJEK, CROATIA - MARCH 23: Vedran Corluka of Croatia in action during the International Friendly match between Croatia and Israel at stadium Gradski Vrt on March 23, 2016 in Osijek, Croatia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Hoćemo li se plasirati na Euro?

- Idemo na Euro! Uđemo li u sljedeće dvije utakmice kao protiv Slovačke i prvih 20 minuta u Bakuu, mislim da neće biti problema. Predobri smo da bismo plasman na Euro doveli u pitanje. Već je izlizano da smo uvijek pravi kad treba, a sad nam treba, i siguran sam da ćemo s Mađarskom i Walesom biti na visokoj razini.

Godinama ste bili u reprezentaciji, što je, po vama, bilo ključno za iskorak koji smo napravili u Rusiji?

- Iskorak je bilo to što se igralo odlično, ali i to da u ključnim trenucima, kada je trebala mentalna snaga, mi smo je imali. Vidim da mnogi znaju kazati da smo imali sreće u Rusiji, ali ja to ne vidim tako jer onda za Euro 2008. i Euro 2016. možemo kazati da nismo imali sreće. To nije istina jer u ta dva natjecanja nismo bili mentalno jaki i koncentrirani u ključnim trenucima, dok smo u Rusiji do finala bili i koncentrirani i mentalno spremni za sva iskušenja.

Michael Dalder / REUTERS

Vatreni igraju u Splitu nakon dugo godina. Je li vam žao što nećete biti tamo?

- Odlična vijest, Split će sigurno napraviti odličnu atmosferu i nositi naše igrače do velike pobjede. Prošlo je previše vremena i uvjeren sam da će igrači jedva čekati istrčati na Poljud i pokazati se u najboljem svijetlu.

Koliko se još dugo vidite u profesionalnom nogometu?

- Iskreno, nisam stavio neku dobnu granicu, ali kad osjetim prije neke utakmice da nemam onu pozitivnu tremu i želju za pobjedom, tada ću se oprostiti jer će to biti znak da u meni više nema onog žara s kojim se utakmica treba igrati. Ali za sada sam motiviran prije svake utakmice, želja za dokazivanjem možda mi je i veća sada nego prije. Sada svi misle da sam stariji i da ne mogu više pratiti taj ritam, ali evo, ova sezona pokazuje da mogu bez problema.

OSIJEK, CROATIA - MARCH 23: (L-R) Nikola Kalinic, Luka Modric, Dejan Lovren and Vedran Corluka of Croatia celebrate  during the International Friendly match between Croatia and Israel at stadium Gradski Vrt on March 23, 2016 in Osijek, Croatia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images

Pratite li Dinamo i njegove sjajne igre u Ligi prvaka?

- Pratim, kako ne, moj osobni fizioterapeut Mario Petrović i ja veliki smo navijači Dinama i svaku utakmicu koju uhvatimo obvezno pogledamo. S Atalantom, nažalost, nismo, jer smo igrali u isto vrijeme, ali smo gledali sažetke i bili oduševljeni kako su Plavi krenuli u Ligu prvaka.

Vi ste jedini hrvatski nogometaš koji je igrao u Cityju? Kako vam danas izgleda momčad Pepa Guardiole?

- Joj, mislim da je razlika nebo i zemlja između onog mog Cityja i ovog današnjeg. Mi smo tada igrali malo ljepše od ovog današnjeg, hahaha... Šalim se, naravno. Ovo što danas City igra užitak je za svakog nogometnog zaljubljenika, oni su stroj u kojem se točno zna tko, što i kada radi. Veliki sam Guardiolin fan i obožavam gledati njegove momčadi.

Deauville, Francuska, 140616.
Parc de Loisirs.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije u kampu Deauville.
Na fotografiji: oziljak na glavi Vedrana Corluke.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Vedran Ćorluka na treningu hrvatske reprezentacije.

Ima li Dinamo kakve šanse na Etihadu?

- Šanse uvijek postoje. Dinamo je danas momčad koja se nikoga ne boji i ne sumnjam da će trener Bjelica znati pripremiti momčad za ovu utakmicu, gdje će biti u podređenom položaju što se posjeda lopte tiče. Cityju se prošle godine dogodio Basel doma, ove godine Norwich. Imaju i oni utakmica kada nisu na najvišoj razini, nadam se da će tako biti i u utorak s Dinamom - zaključio je Vedran Ćorluka.

Ćorluka o Modriću i Rakitiću

Uživajmo dok Luka igra u našem dresu jer se takav kao on na našim prostorima neće tako brzo pojaviti

Kako gledate ovu situaciju s Rakitićem, koji se nije odazvao na dvije akcije, bi li mu bilo pametnije da se oprostio nakon Rusije?

- Dobro, ne mogu tu baš puno komentirati jer nisam upućen u dogovor između izbornika i Ivana. Ivan sam najbolje zna što je za njega najbolje, ali Ivan Hrvatskoj treba i siguran sam da će na sljedeće okupljanje doći spreman i željan igranja za reprezentaciju.

Što kazati o Luki Modriću, koja je njegova tajna?

- Luka je posebna priča, baš sam mu nekidan napisao da je novi Niko Kovač s obzirom na to kako i na kojoj razini igra s 34 na leđima. Luka je naš najbolji igrač u povijesti i način na koji se on odnosi prema reprezentaciji je nevjerojatan, uza sve nagrade koje je osvojio prošle godine s takvim žarom igrati, tako gristi, ma, svaka čast. Uživajmo dok igra u našem dresu jer se takav kao on na našim prostorima neće tako brzo pojaviti.

Baku, Azerbajdzan, 090919.
Stadion Backell Arena. 
Kvalifikacijske za Europsko prvesntvo, skupina E, 5. kolo, Azerbajdzan - Hrvatska. 
Na fotografiji: Luka Modric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

A koja je tajna vašeg dugog boravka u Rusiji?

- Tajna mog dugog boravka jest ta da sam sretan i zadovoljan svime što sam ovdje doživio. Nisam čovjek koji voli mijenjati nešto što mu odgovara, a ovdje, bez obzira na razne ponude, u ovih sedam i pol godina nikada nisam pomislio otići iz Lokomotiva. Dokle god me Lokomotiv bude želio u svojim redovima, ja ću tu ostati. Sada mi naljeto istječe ugovor pa ćemo vidjeti što i kako dalje. Tko zna, možda sam im i dosadio nakon toliko godina. Ali vidjet ćemo, ima vremena do ljeta.

ĆORLUKINI KLUBOVI

Lokomotiv Moskva

188 odigranih utakmica

8 postignutih golova

7 upisanih asistencija

Tottenham

109 odigranih utakmica

1 postignuti gol

6 upisanih asistencija

Manchester City

47 odigranih utakmica

1 postignuti gol

3 upisane asistencije

SUNDERLAND, UNITED KINGDOM - AUGUST 31: Vedran Corluka of Manchester City in action during the Barclays Premier League match between Sunderland and Manchester City at the Stadium of Light on August 31, 2008 in Sunderland, England.  (Photo by Gary M. Prior/Getty Images)
Gary M. Prior/Getty Images

Dinamo Zagreb

33 odigrane utakmice

4 postignuta gola

3 upisane asistencije

Inter Zaprešić

27 odigranih utakmica

4 postignuta gola

4 upisane asistencije

Bayer 04

8 odigranih utakmica

0 postignutih golova

2 upisane asistencije

ĆORLUKINI PRIJELAZI (izvor svota Transfermarkt)

SRPANJ 2004.

- iz Dinama u Inter (posudba)

LIPANJ 2005.

- iz Intera u Dinamo (kraj posudbe)

KOLOVOZ 2007.

- iz Dinama u Man. City (13 mil. €)

13.05.2006.  Zagreb  1. HNL   Dinamo -  Hajduk  1 : 0  Vedran Corluka , Luka Modric , Etto       snimio N Dugi
N Dugi

RUJAN 2008.

- iz Man. Cityja u Tottenham (13,75 mil. €)

SIJEČANJ 2012.

- iz Tottenhama u Bayer (posudba)

LIPANJ 2012.

- iz Bayera u Tottenham (kraj posudbe)

SRPANJ 2012.

- iz Tottenhama u Lokomotiv (7 mil. €)

Linker
02. svibanj 2024 12:55