NIKSA STIPANICEV Cropix
PREKINUTA UTAKMICA

Velika sramota i skandal u Zadru! Huligani ‘hukali‘ igraču Šibenka, gađali ga bananama i staklenim bocama

‘Vrijeđanje na nacionalnoj i rasnoj osnovi, smatramo skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim ponašanjem‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. kolovoz 2022. 21:30

Danas su nogometaši Šibenika gostovali u Stanovima, kod trećeligaša (četvrti rang natjecanja) Zadra. Ta je utakmica zamišljena kao prijateljska, što je na terenu i bila. Međutim, sve što se događalo izvan terena, odnosno na tribinama bilo je ispod svake razine. Zbog tih nemilih i neshvatljivih scena prijateljska je utakmica prekinuta u 65. minuti. Što je velika pljuska i sramota zadarskom nogometu.

Zbog sve doživljenog u Zadru predsjednica Šibenika Marina Jurić poslala je priopćenje:

"Dana 17.08.2022.godine u Zadru odigrana je prijateljska utakmica između HNK Zadar i HNK Šibenik tijekom koje su se dogodile ružne i zabrinjavajuće scene, te skandalozno i diskriminirajuće ponašanje gledatelja.

Naime, od prve minute gledatelji koji su prisustvovali utakmici su započeli vrijeđati igrača HNK Šibenika na nacionalnoj osnovi uzvikujući citiramo: "Matiću Srbine".

Nakon toga, uslijedilo je vrijeđanje i omalovažavanje igrača HNK Šibenika Marcosa Mine na rasnoj osnovi upućujući pogrdne zvukove (hukanje) prema istome. Sve je kulminiralo bacanjem banana i naposljetku staklene boce prema igraču na terenu, usred čega je utakmica i prekinuta u 65. minuti odlukom sudaca.

HNK Šibenik, i ja kao predsjednica uprave kluba, oštro osuđujemo današnje ponašanje gledatelja na tribinama nogometnog stadiona NK Zadra.

Vrijeđanje na nacionalnoj i rasnoj osnovi, a konačno i gađanje bananama i staklenom bocom igrača u 21.stoljeću smatramo skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim ponašanjem, te pozdravljamo odluku sudaca da se ovakva utakmica prekine u 65.minuti.

Želimo napomenuti kako je utakmica bila otvorena za gledatelje,te kako je minimum obaveza od strane organizatora bilo angažiranje zaštitarske službe i osiguravanje svih sudionika javnog događaja.

Nogometni teren trebao bi biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik diskriminacije.

Očekujemo hitno očitovanje uprave NK Zadar o nemilim događajima na današnjoj utakmici i mjerama koje će poduzeti kako se ovakve scene na nogometnim tribinama više nikada ne bi ponovile.

Također, nadamo se adekvatnoj reakciji Hrvatskog nogometnog saveza kao krovne nogometne organizacije, kao i reakciji nadležnih institucija."

Predsjednica Zadra Iva Bokanović odmah se nakon utakmice, a onda i javno putem priopćenja ispričala kolegama iz Šibenika zbog svega što su doživjeli na Stanovima.

"U ime svih Zadrana ovim putem se ispričavam Šibeniku i Marcosu Mini za ovaj sramotni ispad dijela gledatelja. Moram naglasiti kako to nisu naši navijači i da ovakvom ponašanju nema mjesta na sportskim terenima. Oštro osuđujem i zgrožena sam ovim činom i napravit ćemo sve potrebno kako bi se otkrili počinitelji ovog incidenta", poručila je Iva Bokanović, Zadrova predsjednica.

Linker
22. travanj 2024 03:40