ALBERTO GARDIN/LIVEMEDIA/IPA-A/PA IMAGES/PROFIMEDIA Alberto Gardin/livemedia/ipa-a/pa Images/profimedia
PREKOOCEANSKA AVANTURA

Velika turneja europskih giganata: Modrić i društvo opet u Americi, čeka ih luđački tempo i pakleni protivnici

El Clasico samo je dio šoua koji klubovima donosi zaradu u desecima milijuna eura
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 14. svibanj 2023. 12:40

Aktualna nije ni završila, ali već se zna gdje će početi iduća sezona. Barem u slučaju dijela elitnih klubova, čiji je globalni status ponovno rezultirao prekooceanskim putovanjem. Tako će Luka Modrić i društvo Real Madrida predsezonske pripreme uoči sezone 2023./2024. odraditi na već im dobro poznatom američkom tlu, a nogometni svijet uživat će u okršajima kakve smo navikli gledati u Ligi prvaka.

image
JAVIER SORIANO Afp

Nije to prvi, a vjerojatno ni zadnji put da "krema" Europe stiže u Sjedinjene Američke Države, gdje ih iz godine u godinu privlače marketinški prihodi i ugovori sa zemljama-domaćinima, pa se krajnja zarada broji u desecima milijuna, pokazale su prethodne godine. Isti razlozi, uz ambiciju širenja klupske kulture diljem svijeta, privukli pet elitnih ekipa.

Uz Real, na veliku američku turneju zaputit će se Barcelona, Juventus, Milan i Manchester United. Dakle, osim talijanskog derbija, gledat ćemo i El Clasico, koji je na rasporedu 29. srpnja u Dallasu. Prije toga Modrić i ostatak Kraljeva obići će Los Angeles i Houston, gdje ih čekaju susreti s Milanom i Manchester Unitedom, a kasnije će se zaputiti u Orlando na dvoboj s Juventusom.

Bit će to pakleni tempo - Kraljeve svaka tri dana čeka nova utakmica, što je najčešće sjajna poslastica za gledatelje, a malo manje za izabranike Carla Ancelottija.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Stoga se očekuje da, obzirom na to da se radi o prijateljskim ogledima, Talijan neće svaku utakmicu igrati s prvim sastavom. Međutim, vjerojatno neće imati ni neograničeni slobodni prostor, jer ipak domaćini očekuju, a najčešće i ugovorom osiguravaju dolazak i angažman najvećih imena.

Tako su prošle sezone klubovi dobivali dodatne bonuse ako su krenuli u meč s udarnom 11-orkom, a dodatni prihod dodjeljuje se i u skladu s kriterijima gledanosti i TV pravima. Tada su europski velikani igrali na svim destinacijama, od SAD-a do Bliskog Istoka, koji je Bayernu za jednu utakmicu platio oko 10 milijuna eura.

Linker
19. travanj 2024 15:27