Nikola Katić i Borna Barišić
 KIRK O‘ROURKE/RANGERS RC/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Kirk O‘rourke/rangers Rc/shutterstock Editorial/profimedia
LJUBAV KOJA TRAJE

‘Velikani vole hrvatske nogometaše jer su oni hrabra srca baš kao i Škoti! Sve je počelo s Dadom Pršom‘

‘Ma, kazat ću vam da su u Rangersu i Celticu za sve naše igrače uvijek bili rezervirani superlativi‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. kolovoz 2021. 19:45

Glasgow je omiljen grad za hrvatske nogometaše. Škotski grad u kojem vladaju katolički Celtic i protestanski Rangers često je bio idealan za karijere naših 'španera'. Najnoviji transfer ostvario je Josip Juranović koji je prije neki dan potpisao ugovor s Celticom. On je osmi hrvatski nogometaš koji će zaigrati u jednom od ta dva kluba. Pionir dolaska u Glasgow bio je Dado Pršo, bivši hrvatski reprezentativac koji je u Rangersu igrao od 2004 do 2007. godine. On je u samo tri godine, u kojima je osvojio jedan naslov prvaka i Liga kup postao praktički legenda kluba.

image
Foto: NIKOLA LIPOVAC

Rastanak Prše i Rangersa bio je toliko emotivan da su mnogi plakali, a suigrači su ga s terena ispratili s počasnom stražom, što je otočka tradicija. Bivši je hrvatski reprezentativac udaljenost od 50 metara od izlaska s stadiona do svog automibila na parkiralištu prevaljivao više od sat vremena, slikavši se sa svima koji su ga čekali i okružili. Staro i mlado, roditelji sa sinovima i kćerima, u dresovima škotske, sjevernoirske i hrvatske reprezentacije, rukom ispisani transparenti podrške koji se daju sažeti u nekoliko riječi: "Dado, hvala ti, bio si legenda".


Kada stranca na Otoku ispraćaju kao legendu nakon samo tri sezone, znači da su ga prihvatili kao svojeg. Potvrdile su to i riječi tadašnjeg škotskog izbornika Alexa McLeisha, koji je kao trener Rangersa doveo Pršu uoči ljeta 2004. godine
- Igrao je sa strašću za Rangers i baš je uživao u Glasgowu. Mnogi stranci samo dođu da pokupe novac, a Dado se identificirao s klubom i s navijačima. Igrač i čovjek kakvog bi svaki trener poželio - kazao je McLeish.


Osim Prše za Rangers su još igrali Nikica Jelavić i Niko Kranjčar, a trenutačno su dijelovi svlačionice Borna Barišić i Nikola Katić. Zanimljivo, Borna Barišić je za Rangers odigrao više utakmica od legende Prše. Borna je dosada odigrao 115 utakmica, dok se Pršo zbog ozljede oprostio nakon 103 utakmice. Svi hrvatski igrači koji su igrali u Rangersu su osvajali trofeje, osim - Nike Kranjčara. Niko nije imao sreće, odigrao je samo 26 utakmica, postigavši tri pogotka, njega su u Glasgowu mučile ozljede.
Ipak, daleko najuspješniji hrvatski nogometaš u Škotskoj bio je - Jozo Šimunović.

On je u svom petogodišnjem boravku u Celticu osvojio čak pet naslova prvaka Škotske, tri Kupa i tri Liga kupa. Dakle, Šimunović je iz Glasgowa otišao s čak nevjerojatnih 11 trofeja! Bilo je to vrijeme kad je Celtic dominirao, jer je Rangers 2012. godine zbog dugova izbačen u četvrtu ligu. Još jedan hrvatski nogometaš nije imao sreće poput Nike Kranjčara. Bio je to Filip Benković kojeg su u Celticu mučile ozljede, te je za taj klub odigrao relativno mali broj utakmica (27), ali je ipak uzeo tri trofeja, prvenstvo, Kup i Liga kup. Josip Juranović je treći hrvatski nogometaš koji će igrati za Celtic.

image
Filip Benković
ANDY BUCHANAN Afp


- Škotski velikani Rangers i Celtic vole hrvatske nogometaše jer su oni hrabra srca baš kao i Škoti. Sve je počelo s Dadom Pršom koji je udario temelje dolasku hrvatskih nogometaša u Glasgow. On je definitivno ostavio najveći trag, a onda je krenulo. Ma, svaki naš nogometaš je u Rangersu ili Celticu ostavio neki trag. Škoti to dobro vide. Oni znaju da ako dovedu igrača iz Hrvatske, da će im se to isplatiti. Naravno, tu svakako treba spomenuti posebno Jozu Šimunovića koji se naosvajao trofeja, bio je jedan od važnih igrača Celtica, ali ipak treba naglasiti da je to bilo vrijeme kad Rangers nije bio ravnopravan. Naravno, Borna Barišić je dugo u Rangersu, također je jedan od bitnih igrača. Također, iako je imao problema s ozljedama, Niko Kranjčar je ostavio veliki trag kod navijača koji su ga jako voljeli - kaže nam Nikica Jelavić


Bivši hrvatski reprezentativac je za Rangers odigrao 56 utakmica u kojima je postigao fantastičnih 36 pogodaka, a upisao je i 15 asistencija. Uzeo je dva trofeja, prvenstvo i Liga kup.
- Drago mi je što je Josip Juranović potpisao za Celtic, to je za njega jako dobar potez. Mislim da će on napraviti veliku karijeru. Ne samo to, radi se o sjajnoj odskočnoj dasci za još nešto više. Ma, kazat ću vam da su u Rangersu i Celticu za sve naše igrače uvijek bili rezervirani superlativi, isključivo riječi pohvale. Ja sam siguran da će još dosta hrvatskih igrača dolaziti u Rangers ili Celtic u narednim godinama. Naši nogometaši su talentirani, Škoti takve obožavaju.


Nikica će nam kazati da su Rangers i Celtic klubovi u kojima se može jako napredovati, te da se iz njih mogu ostvariti transferi u mnoge europske klubove.
- Škotska liga nije tako teška i zahtijevna, ali se dobro napreduje u nogometnom smislu. Ja sam bio super zadovoljan u Rangersu, bilo je to vrijeme dok sam bio mlađi, dok sam 'letio'. Bio sam u Rangersu 18 mjeseci, tad me išlo sve. Zbog tih odličinih 18 mjeseci ostvario sam transfer u Everton. Ima još nešto... U Škotskoj vam ne treba neko veliko vrijeme za prilagodbu, a imaš veliku proliku da za nekoliko godina završiš u nekom velikom engleskom klubu u Premiershipu - zaključio je Jelavić

Linker
27. ožujak 2024 23:35