CROPIX
TEMELJITO PRESLAGIVANJE

VELIKE PRETUMBACIJE U MAKSIMIRU Jedan od glavnih favorita za novog trenera mlade momčadi je donedavni strateg hit ekipe HNL-a, odlazi i Zoran Mamić!?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. travanj 2020. 22:46

I nogomet, kao i život, svašta može napisati. Prvo, sjetimo se kako je Jovićević došao u Dinamo. Dva dana prije početka sezone 2017./18. Ivajlo Petev dobio je otkaz na mjestu Dinamova trenera i ekspresno je na klupu sjeo Mario Cvitanović, dotadašnji trener Dinamove druge momčadi i prije toga juniora u Ligi prvaka.

Jovićević je dobio poziv za njegovo mjesto, a premda je dotad već imao prvoligaškog trenerskog iskustva u Ukrajini i Sloveniji, nije dvojio jer - Dinamo je Dinamo. I tu je počela njegova priča.

Odskočna daska

Međutim, prošloga ljeta, na početku ove sezone, u Dinamu su radili određene rotacije u omladinskoj školi, Vratio se Zoran Mamić, s njim i Damir Krznar na čelo škole. Jedna od prvih akvizicija bio je Jerko Leko. Trener juniora Lokomotive nakon premišljanja pristao je doći na klupu Dinamovih juniora, uz dogovor da vodi momčad i u juniorskoj Ligi prvaka. Po toj novoj hijerarhiji, Jovićević bi ostao “samo” trener druge momčadi u Drugoj HNL.

No, u zadnji tren se Leko i Dinamo nisu dogovorili, Andrej Mioković preuzeo je juniorsku momčad, ali je Jovićević, kao trener druge momčadi ostao na klupi “fakina” u Ligi prvaka. I napravio ove godine sjajan uspjeh, stigli su momci do četvrtfinala, pred njima je utakmica s Benficom (pitanje je hoće li se i kad igrati), Jovićević je poslao u javnost sliku velikog dinamovca, nogometnog fanatika, čiji igrači ginu jedan za drugoga i time si prokrčio put prema prvoj momčadi.

Primjeri Marija Cvitanovića i sad Jovićevića pokazuju da u Maksimiru s trenerima druge momčadi računaju u budućnosti kao trenerima prve momčadi, da je ta funkcija na neki način postala odskočna daska za klupu “pravog” Dinama. Zato nije nebitno tko će naslijediti i Jovićevića.

Dvojica su kandidata zadnjih dana u eteru. Jedan je opet Jerko Leko, mnogi ga u Maksimiru vide kao prirodnog nasljednika, s obzirom na to da u Lokomotivi radi odličan posao, mnogi od igrača koje je on vodio u juniorima danas igraju zapaženu ulogu na Kajzerici. A i Kastrati dolazi u Maksimir. No, isto tako nije tajna i da Leko nije baš prvi izbor Zorana Mamića i da ga zato u Maksimiru i nisu lani dugo nagovarali kad je počeo dvojiti.

Drugo ime je, pak, Sergej Jakirović. U Maksimiru već otprije cijene donedavnog trenera Gorice, oduševio ih je u više navrata, pogotovo u ranijim dvobojima s Rijekom i Hajdukom pa je Jakirović u razmišljanjima ljudi u Dinamu figurirao i kao mogući nasljednik Bjelice. Međutim, izbor je pao na Jovićevića, ali to je možda prilika da Jakirović dođe u “Dinamov sustav”, preuzme drugu momčad, time i juniore u Ligi prvaka, pohvata konce u Maksimiru i čeka priliku na klupi prve momčadi. Iako je već zakoračio u prvoligaški nogomet i povratak u drugu ligu nominalno je korak unatrag, činjenica da je Dinamo II priprema za prvu momčad, mogla bi biti logična stepenica Jakirovićeva nogometnog puta i dobar izazov.

Brzo preslagivanje

A nije ni to sve. Sve su jače priče u nogometnim krugovima kako u Maksimiru traže i novog direktora omladinske škole. Damir Krznar iz zdravstvenih razloga više neće obnašati tu dužnost, iako je i dalje službeno “taj”, a njegov suradnik Vedran Attias trenutno je prvi operativac škole...

No, priča da se traži novi šef Akademije povlači sa sobom drugu priču, kako su ozbiljne ponude s Bliskog istoka (ne jedna, nego najmanje dvije) i dalje na stolu Zorana Mamića i kako on još nije rekao “ne”, već čeka da završi korona-kriza, da se vidi što će biti s nogometom pa da onda odluči. A onda bi s njim, ako ode, opet otišli i Krznar, Attias, Štefanić... Još jedan razlog zbog kojega u Maksimiru žele što prije posložiti struku i školu.

Linker
10. svibanj 2024 13:30