CROPIX
IDEALAN SUGOVORNIK

VELIKI CAPELLO DOVEO GA JE IZ RIJEKE U MILAN I NAJBOLJE ZNA KAKO KEKOVA MOMČAD MOŽE NA SAN SIRU 'Milan neće ići punom snagom i Rijeka može iznenaditi'

DARIO SMOJE Tek sam danas svjestan s kakvim sam igračima dijelio svlačionicu
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. rujan 2017. 16:31

Jedinice su se poklopile toga studenog poslijepodneva u Vinkovcima. Cibalia je 11. 11. prije 22 godine ugostila Rijeku, utakmica je završila 1:1, a Dario Smoje s navršenih 17 godina, 1 mjesecom i 22 dana postao najmlađi igrač u povijesti riječkog prvoligaša. Josip Skoblar, koji je uz Nenada Gračana sjedio na klupi Rijeke, nije imao dvojbe i u elegantnom braniču koji je posebno dominantan bio u skok igri vidio izniman potencijal. I nije pogriješio iako se nije dugo zadržao na riječkoj klupi, jer je ubrzo silan talent 17-godišnjeg braniča postao prepoznatljiv i izvan granica Hrvatske. A podcrtao ga je i Fabio Capello, tada trener Milana, koji je u mladiću iz Rijeke vidio kvalitetan dodatak Milanovoj obrani i Dario Smoje ubrzo je postao poveznica sutrašnjih suparnika u Europskoj ligi.

Capellove pohvale

Iako ga je želio i Juventus čiji je boss Luciano Moggi, prema navodima talijanskih portala, često kontaktirao s njegovom obitelji, karijeru je nastavio u dresu koji je posebno cijenio. Na predstavljanju kao igrač Milana, koji ga je 1997. kao 18-godišnjaka kupio od Rijeke za današnjih 800 tisuća eura govorio je da kod kuće ima dres Alessandra Costacurte, koji mu je uz Franca Baresija bio idol, a Capello je u njemu vidio dijamant za kojeg je bio siguran da će ga uspjeti izbrusiti.

- Dario će postati veliki igrač, to vam jamčim. Mogao bi biti više od iznenađenja, podsjeća me na Collovatija - rekao je Capello usporedivši mladog braniča s legendom Milana i Intera, igračem koji je bio dio talijanske reprezentacije koja je uzela zlato na SP-u 1982.

Ipak, nije se poklopilo, malo mladost i neiskustvo, malo konkurencija ponajboljih svjetskih braniča tih vremena, malo i slaba sezona Milana zbog koje je Capello na kraju sezone napustio Rossonere i najava don Fabija nije se ostvarila. Ipak, Smoje je izgradio uspješnu igračku karijeru, dobro igrao u Monzi, igrama za Dinamo dogurao do reprezentacije Hrvatske za koju je nastupio pod Ottom Barićem u prijateljskoj utakmici protiv Šibenika, igrama za Zagreb zaradio transfer u Gent za koji je igrao pet godina. I vjerojatno bi još poneku da ruptura Ahilove tetive nije ubrzala trenutak kada je morao objesiti kopačke o klin. Danas u Londonu polaže za trenersku licencu, pa se u predvečerje sudara dvaju klubova koji su mu obilježili nogometnu mladost prisjetio nekih sad već pomalo davnih trenutaka.

- Prošlo je već više od 20 godina od tih mojih dana u Milanu, ali naravno da pratim što se događa i u Rijeci i u Milanu. Riječanin sam, tu sam nogometno odrastao, u Milanu sam doživio neke prekrasne trenutke, došao sam na San Siro s 18 godina u svlačionicu punu zvijezda - kaže Dario Smoje koji je upao u svlačionicu u kojoj su, uz talijanske zvijezde, bile i nogometne veličine poput Bobana, Savićevića, Weaha, Desaillyja, Leonarda…

- Nisam bio ni svjestan svega što se događalo, tek sada kada malo promislim postanem svjestan s kakvim sam igračima dijelio svlačionicu. To je stvarno jedan poseban osjećaj i danas mi to puno više znači nego što je možda bilo u tom trenutku.

Velika konkurencija

Šteta i što je ta milanska epizoda kratko trajala, što karijera nije krenula u smjeru u kojim su svi predviđali.

- Ako pogledamo imena koja su konkurirala za tu stopersku poziciju, onda mislim da stvarno nije iznenađenje što nisam igrao. Ako kažem Maldini, Costacurta i Desailly, a ja sam bio klinac, mislim da ne moram dalje objašnjavati razloge zašto minutaža nije bila velika. Bilo je tada jako puno ponuda, a prihvatio sam Milan jer mi je bio jedan od najdražih klubova. Konkurencija je stvarno bila nevjerojatna, ali zadovoljan sam jer sam ipak dobio nekakvu minutažu od Capella, igrao sam finale Kupa protiv Lazija, doživio neke stvari koje sam ranije mogao samo sanjati.

Novi put

Milan je danas krenuo nekim novim putem. Berlusconijeva era koje je i Smoje bio dio je završila, kineski ulagači pokušavaju vratiti družinu s Meazze visoko, a Rijeka im se nalazi na tom putu. Ipak…

- Mislim da se Rijeka može nadati iznenađenju budući da Milan vjerojatno neće igrati u punom sastavu i u punoj snazi, važno je odigrati dobru utakmicu. Naravno, Milan je veliki favorit, tu nema nikakve dvojbe, ali zašto se ne nadati. Pa Rijeka je već pokazala da može iznenaditi renomirane suparnike, sjetimo se Seville ili Feyenoorda… Doduše, do sada na europskim gostovanjima nisu dobro igrali, ali čitam da ide puno navijača i zašto se ne nadati jednoj povijesnoj večeri.

Nakon posljednjeg poraza sve su veće i kritike prema Vincenzu Montelli, dojam je da si nekad sjajni napadač ne smije dozvoliti kiks kakav bi za Milan protiv Rijeke bio bilo koji rezultat osim pobjede.

- Mislim da je Milanu veća koncentracija na prvenstvu, misli su im okrenute Romi i Interu koji im slijede u Serie A, lovit će četvrto mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Zbog toga mislim da bi Rijeka, uz malo sreće, mogla iskoristiti takvo razmišljanje - zaključio je Dario Smoje.

U moje vrijeme je talijanska liga bila poput nogometne NBA

Tih godina nije se mladom igraču bilo ni lako probiti u Serie A koja je tada slovila za jednu od najjačih liga na svijetu. Danas talijanski nogomet polako pokušava vratiti te dane stare slave, kada su na Čizmi igrali najbolji igrači.

- Cijela talijanska liga je dosta pala, ulaganja više nisu bila kao prije, nema više ni te kvalitete. Kada sam ja bio u Italiji govorili su da je Serie A nogometni NBA, promijenilo se puno toga, novaca nema kao prije, ali stvari se mijenjaju, Juventus je došao do dva finala Lige prvaka, Milan i Inter su krenuli nekim novim smjerom zahvaljujući tim kineskim ulagačima, međutim trebat će vremena da se sve to obnovi - kaže Smoje.

Linker
01. svibanj 2024 19:06