Cilenis Marulanda (lijevo)

 

 LISMARI MACHADO Afp
HAPPY END?

Veliki obrat na pomolu: Teroristi napravili bizarnu glupost, otac zvijezde Liverpoola uskoro na slobodi?

Čitava kolumbijska nacija uključila se u slučaj, država je u akciju poslala i vojsku
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 02. studeni 2023. 20:13

Već nekoliko dana engleski mediji iscrpno izvještavaju o otmici oca Liverpolovog nogometaša Luisa Diaza. Prema najnovijim informacijama nazire se – happy end.

Prošlog četvrtka, 28. listopada, u kolumbijskom Barrancasu oteti su Cilenis Marulanda i Luis Manuel Diaz, roditelji Liverpoolovog napadača. No, neposredno nakon otmice, majka je puštena, a zadržan je Luis Diaz stariji.

image

Letak koji poziva na davanje informacija o slučaju

LISMARI MACHADO Afp

S obzirom na veliku popularnost igrača Liverpoola, kolumbijska je Vlada pokrenula svobuhvatnu potragu za njegovim ocem. Odgovornost za otmicu preuzela je Nacionalna oslobodilačka vojska (ELN), zabranjena teroristička organizacija.

Iako se radi o ilegalnoj oružanoj skupini Vlada Kolumbije odlučila je pregovarati s otmičarima i ovlastila čovjeka, koji će ju zastupati.

- Kao izaslanik nacionalne Vlade za mirovne pregovore s ELN-om, izražavam svoju solidarnost s Luisom Diazom i njegovom obitelji, te milijunima njegovih sljedbenika diljem svijeta. Zahtjevamo od ELN-a da odmah oslobodi gospodina Luisa Manuela Diaza. Također, podsjećamo ELN da je otmica kriminalni čin, koji krši međunarodno humanitarno pravo i narušava uspostavu mirovnog procesa. Eliminiranje kriminalne prakse jedan je od preduvjeta za mirovne pregovore – kazao je Otty Patino, Vladin izaslanik.

image

Prosvjednici traže puštanje Diaza

LISMARI MACHADO Afp

Otmica Diaza starijeg središnja je tema i svih kolumbijskih medija. Tako list El Tiempo kao ekskluzivnu vijest donosi obećanje ELN-a da će Diaz stariji biti pušten u sljedećih nekoliko sati. Istovremeno, časopis Semana navodi tvrdnje viskopozicioniranih članova ELN-a kako "nisu znali da je njihov ogranak oteo roditelje kolumbijskog reprezentativca". I spomenuti izvor tvrdi da će Luis Manuel Diaz uskoro biti pušten na slobodu.

Linker
27. travanj 2024 07:56