Veron Mosengo-Omba (lijevo), Patrice Motsepe (sredina) i Gianni Infantino (desno)

 MUZI NTOMBELA/BACKPAGEPIX/PA IMAGES/PROFIMEDIA Muzi Ntombela/backpagepix/pa Images/profimedia
TEŠKE OPTUŽBE

Veliki skandal na pomolu, Infantinov čovjek na meti zbog sumnjivih uplata, spominju se i krivotvorenja

Švicarski savezni kazneni sud naveo je kako je Mosengo-Omba pod istragom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 03. listopad 2024. 10:02

Véron Mosengo-Omba, glavni tajnik Afričke nogometne konfederacije (CAF), na meti je istražitelja zbog niza sumnjivih uplata na račune u švicarskim bankama. Vijest je uslijedila nakon izvješća o reviziji CAF-a u kojem se traži njegova suspenzija.

Švicarski savezni kazneni sud naveo je kako je Mosengo-Omba pod istragom zbog sumnje u nepošteno upravljanje, prijevaru i krivotvorenje dokumenata.

Spomenuti je gospodin jedan od najbližih saveznika predsjednika FIFA-e Giannija Infantina. Istraga je službeno otvorena 20. veljače ove godine, nakon istrage Ureda javnog tužitelja kantona Fribourg. Brojna izvješća o sumnjivim transakcijama na švicarske račune poslana su Uredu za prijavu pranja novca, navodi portal The Football Insider.

Mosengo-Omba je navodno u nekoliko navrata dobio bonuse pet puta veće od maksimuma koji su predviđeni u njegovom ugovoru o radu kojeg ima s CAF-om, a državno tužiteljstvo u Fribourgu slučaj je proslijedilo Saveznom kaznenom sudu.

CAF je početkom kolovoza potvrdio kako istražuje navode o korupciji unutar svog tajništva, a šef CAF-ovog odjela za upravljanje, rizik i usklađenost tvrdi da je Mosengo-Omba ‘‘sprječavao‘‘ članove odjela u obavljanju njihovih dužnosti te je pozvao na njegovu suspenziju...

Linker
04. listopad 2024 10:33