RONALD GORSIC Cropix
ZADUŽIO VELIKANA

Velimir Zajec dobio veliko priznanje pa poslao poruku Dinamu: ‘Treba im mala kadrovska obnova‘

‘Ne kompletna rekonstrukcija, ali određena osvježenja, možda još jedan stranac, svakako‘
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 07. studeni 2022. 14:26

"Jesi vidil kakva je to ludnica? Tri puta gore od hajdukovaca i nas kad smo u najboljoj formi", u ponedjeljak ujutro Velimir Zajec još je bio pod dojmom velikog derbija grčkog nogometa u kojem je po običaju sve gorilo od strasti na terenu i baklji na tribinama.

Panathinaikos i Olympiacos u nedjelju su podijelili bodove (1-1) sa dva gola u dramatičnoj završnici. Španjolski veznjak Pep Biel doveo je crveno-bijele iz Pireja u vodstvo u 84. minuti, a slovenski reprezentativac Andraž Šporar izjednačio golom iz jedanaesterca u trenutku kada je atenski metro već zatvarao svoja vrata. Naučili smo iz iskustva da suci redovito natežu i rastežu utakmice u korist Olympiacosa, tog trofejnog monopolista i malog tiranina grčke lige, ali ovaj put su odvukli meč u 13. minutu nadoknade kako bi PAO napokon zabio s bijele točke.

"VAR pokazuje da je jedanaesterac opravdano dosuđen, igrač Olympiacosa je na izlasku iz kaznenog prostora počinio glup prekršaj, udario je suparnika laktom u grlo iako je kontrolirao loptu. U Grčkoj je općenito manje pritužbi na suđenje otkako ovakve derbije sude stranci. U nedjelju je meč vodila sudačka trojka iz Danske, držala je utakmicu pod kontrolom od početka do kraja. Strani suci za dobar izbor u ovakvim prilikama."

Derbi grčke lige s klupe zelenih odgledao je Zvonimir Šarlija, nekadašnji stoper Slavena Belupa, ali našoj je javnosti dvoboj zanimljiv prvenstveno zbog uvoda u kojem je Zajec primio nagradu kao jedan od četvorice igrača koji su snažno obilježili klupsku povijest. Društvo na centru činili su mu Dimitris Saravakos i Juan Ramon Rocha, članovi njegove generacije koja je 1985. dobacila sve do polufinala Kupa europskih prvaka, te Giorgos Karagounis koji je dvadesetak godina poslije s Grčkom osvojio naslov europskog prvaka.

"Bilo je lijepo. Saravakos je definitivno najbolji grčki igrač s kojim sam dijelio teren, Rocha je bio izvrstan nogometaš, a ja kapetan generacije. Uručili su nam plakete i uokvirene dresove, navijači su nas pratili ovacijama, pola sata su me ‘cijedili‘ u televizijskom intervjuu. Kako smo izabrani? Ne, nije se radilo o navijačkoj anketi nego o odluci klupskog vodstva. Ujedno je ovo dokaz da se klub konsolidira na svim razinama. U ovu sezonu Panathinaikos je furiozno uletio, deset pobjeda iz deset utakmica, ali želi rasti i na svim drugim razinama. Ovaj naš mali Leoforos stadion, na koji se jedva natiska 17-18 tisuća, planiraju rušiti i graditi novi i veći. Vidim da su složili dobru momčad, ali nemaju široku klupu. Za naslov će morati kupiti još nekog. Srpskog trenera Ivana Jovanovića ne poznajem najbolje. Vjerovao sam do nedjelje da je ova renesansa rezultat njegova napadačkog nogometa, ali sada vidim da je zapravo racionalan stručnjak, u prvom redu orijentiran na rezultat."

Je li to Panathinaikos ove godine iskoristio trenutak jer je Olympiacosov gazda Marinakis izgubio fokus na drugim projektima. On je odnedavno vlasnik Nottingham Foresta...

"Ne bih se složio, neće Marinakis nikada zaboraviti što mu je najvažnije. On je čovjek iz naftnog biznisa, uključen u političke tokove u Grčkoj, tako da mu Olympiacos sigurno ostaje pririoritet."

Prije nego što je odletio za Atenu, Zajec je ispratio Dinamovu kampanju u Ligi prvaka. Dojmovi?

"Ne možeš reći da si ostvario uspjeh ako nisi prošao skupinu, ovaj rezultat je negdje na granici. Šteta zbog Salzburga, vidjelo se u te dvije utakmice da je Dinamo mogao uzeti još poneki bod. Da, vidjelo se još nešto, da je mali Sučić igrač koji može igrati za A reprezentaciju. Mislim da će plavima za sljedećeu sezonu trebati mala kadrovska obnova. Ne kompletna rekonstrukcija, ali određena osvježenja, možda još jedan stranac, svakako."

Je li se tko približio dresu reprezentacije?

"Petković je pokazao i znanje, i snagu, i izvrsnu tehniku. Odmah do njega Oršić i Šutalo."

Linker
19. travanj 2024 18:11