FRANK RUMPENHORST Dpa Picture-alliance Via Afp
NASTAVAK SAGE

VIDEO: Bivšem igraču Hajduka započelo novo suđenje, zbog jednog detalja se nada oslobađajućoj presudi

HSV ga je 2021. godine doveo na posudbu za 1.2 milijuna eura, a zatim ga otkupio za dodatnih tri milijuna
Piše: SNObjavljeno: 14. svibanj 2024. 17:07

Počelo je suđenje Mariju Vuškoviću (22) zbog optužbi za doping. Hrvatski branič i član HSV-a stigao je jutros na Međunarodni sportski sud (CAS) u švicarskoj Lausannei, u pratnji majke Sanje, odvjetnika Tomislava Kasala i američkog odvjetnika Paula Greena. Isti odvjetnik je ranije zastupao atletičara Petera Bola u sličnom slučaju, a koji je na kraju oslobođen optužbi.

Podsjetimo, Njemački nogometni savez (DFB) u Frankfurtu je u ožujku 2023. godine proglasio Vuškovića krivim za doping i suspendirao ga na dvije godine. Sada će se u Lausannei održati tri odvojena procesa jer su Vušković, Nacionalna antidopinška agencija Njemačke (NADA) i Svjetska antidopinška agencija (WADA) uložili prigovore na presudu DFB-a. Vuškovićev odvjetnik traži oslobađajuću presudu, dok NADA i WADA traže povećanje suspenzije na četiri godine.

Suđenje će trajati u utorak i srijedu, a prema Kickeru, Vušković će prvi dan ponoviti svoju nevinost, uz podršku dvojice znanstvenika koji smatraju da je doping test negativan. Njemački medij također navodi da je Vuškovićeva "nada" da će proći detektor laži, što se nije uzimalo kao dokaz na sportskom sudu DFB-a, ali će biti razmatrano na CAS-u.

S obzirom na to da je posljednju utakmicu odigrao 9. studenog 2022. godine, dodavanje na već tešku kaznu vjerojatno bi značilo kraj njegove profesionalne karijere, a bilo bi iznenađujuće ako bi se nakon toga uspio vratiti.

Stručnjak i odvjetnik CAS-a Horst Kletke je u razgovoru za Hamburger Abendblatt potvrdio da Vuškovićev slučaj može rezultirati "samo oslobađajućom presudom ili četverogodišnjom zabranom", te izjavio da "očekuje da će CAS donijeti drugačiju procjenu od sportskog suda Njemačkog nogometnog saveza".

Mario je stariji brat Luke Vuškovića (17), najskupljeg igrača u povijesti Hajduka, koji je prošle godine prešao u Tottenham, a sada je na posudbi u poljskom Radomiaku. Mario je također prošao sve mlađe uzraste Hajduka i odigrao je 48 utakmica za prvu momčad.

HSV je 2021. godine doveo Marija na posudbu za 1.2 milijuna eura, a zatim ga otkupio za dodatna tri milijuna eura, prema podacima s Transfermarkta. S klubom iz Hamburga ima ugovor do 2025. godine. Osim toga, Vušković ima 15 nastupa za hrvatsku U-21 reprezentaciju.

Linker
26. svibanj 2024 14:19