Nenad Bjelica

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
MUDRI SAVJETI

VIDEO Bjelica i ofenzivac Osijeka nasmijali sve: ‘Rekao sam mu da ne mora uvijek tamo gađati...‘

Slušao je to i sam igrač, nekako se stidljivo i pokajnički držao dok mu se trener obraćao...
Piše: Darko RužićObjavljeno: 30. studeni 2021. 16:02

Ogled Osijeka i Slavena Belupa u četvrtfinalu Kupa, ili točnije ovog natjecanja s punim nazivom Super sport hrvatskog kupa, dolazi domaćinima, Bijelo-plavima upravo u trenutku kada su još opijeni srećom i zadovoljstvom nakon posljednje pobjede u prvenstvu nad Lokomotivom. Iako...

- Na žalost ritam natjecanja i važnost svake utakmice ne dopušta puno vremena za radost nakon neke pobjede ili žal za nekim neuspjehom. Tako je i nama ovaj puta - podsjeća ozbiljnim glasom trener Osječana Nenad Bjelica.

Nižu Bijelo-plavi pod njegovim vodstvom uspjehe, ali današnji im ogled s Slavenom Belupom donosi i novi izazov, ali i imperativ.

- Naš je cilj proći u polufinale - kratko i jezgrovito je sročio Bijelica.

Pogled unazad, na to prošlo prvenstveno kolo HNL kada su njegovi učenici u Gradskom vrtu porazili Lokomotivu golove za nova tri boda polučili u samoj završnici susreta ne može se izbjeći. Utakmica je to koja će zadugo biti u sjećanju onih koji su je gledali. Strašna je završnica bila Osječana, za igrače Lokomotive neizdrživa. Ono što je tada najviše imponiralo je strast kojom su Bijelo-plavi kretali u svoje posljednje juriše u želji osvajanja bodova. I ne samo oni na travnjaku već i svi koji su bili na tribinama osječkog stadiona djelovali su kao dobro uvježbani orkestar.

Zajedništvo, sinergija igrača i navijača bili su nešto što odavno u Gradskom vrtu nije doživljeno. Energija na travnjaku onih koji su po njemu trčali i onih koji su ih pri tome s svojih mjesta na tribinama bodrili bila je očaravajuća. Trebat će tako nešto, slično ili jednako, jer pred Bijelo-plavima je nova zadaća. I to ona nakon koje popravka nema. U polufinale će ići bolja i uspješnija momčad. Osijek ili Slaven Belupo.

Samo jedan će nastaviti natjecanje u Kupu. A želje i ambicije jednih i drugih su jednake. Iz kuta domaćina vrijedi podsjetiti kako je to njemu 24. put da će igrati u četvrtfinalu. No, jednako tako i da je čak 14 puta napuštao nastavak natjecanja u Kupu baš u četvrtfinalu. Opreza samim tim nikad dosta i to tim prije što su se u nekom razdoblju nadmetanja u Kupu u prošlosti Osijek i Slaven Belupa sastali četiri puta. Jednom su igrači iz Koprivnice bili s(p)retniji, tri puta njihovi domaćini, Osječani.

A, zanimljivo, u posljednje dvije utakmice u Kupu Bijelo-plave je vodio sadašnji trener Slavena Belupa Zoran Zekić. Trener je to s najdužim kontinuiranim vremenom provedenim na klupi u Gradskom vrtu, u klubu u kojem je ostavio dubok trag i o čijim se uspjesima i danas govori. Posebno onom kada je u ljeto 2017. godine s Bijelo-plavima eliminirao u 3. pretkolu Europske lige nizozemski PSV.

Nogomet nerijetko donosi slične situacije pa će tako i sada Zekić biti s "krive" strane, ali Osijek sada ima opet trenera domaćih, osječkih korijena, Nenada Bjelicu u kojeg se uzdaju navijači kluba i za kojeg vjeruju da će pod njegovim vodstvom momčad ne samo eliminirati Slaven Belupa. već i otići do samog kraja, do osvajanja pobjedničkog pokala, Rabuzinovog sunca. Ipak, treba pričekati, srijeda je za Osijek silno važna i te su činjenice svjesni i igrači i trener im Bjelica.

- Nakon vrijedne prvenstvene pobjede nad Lokomotivom ozračje je među igračima, u svlačionici, iznimno pozitivno. Ono što je svakako dobro je okolnost da su svi koji su igrali protiv Lokomotive i ovaj put na raspolaganju. Tako opet imam luksuz da biram između 26 igrača, koji su svi spremni za utakmicu - izjavio je Bjelica.

Već su simpatizeri Bijelo-plavih naviknuti da često miksa momčad, pa je neizvjesno i kako će ona sutra izgledati.

- Vidjet ćemo, ali ne smijem minorizirati učinak onih koji su protiv Lokomotive ušli u igru s klupe i dali značajan, velik doprinos konačnom rezultatu, odnosno našoj pobjedi. Puno puta sam već isticao, pa ću ponoviti, imam kvalitetan i širok izbor igrača. A kao i uvijek, igrat će najspremniji i najbolji u ovom trenutku. Dakle, na travnjak će jedanaest najboljih, spremnih i sposobnih izboriti rezultat koji nas vodi u idući krug natjecanja - veli Bjelica.

Uvijek se nešto o konačnom ishodu pita i protivničku momčad. Slaven Belupo je na prvenstvenoj tablici daleko iza Osijeka, ali u Gradskom vrtu vlada uvjerenje da to nije odraz stvarnih vrijednosti gostiju.

- Momčad je to u kojoj je spojena mladost s iskustvom. Očito je da je Zoran Zekić unio neke promjene u igru Belupa, da je kliknuo s momčadi. Protiv Hrvatskog dragovoljca je ona jako dobro izgledala. Igrala je dobro i protiv Rijeke. Međutim, očekujem da njeno iskustvo i mladost nadjačamo i budemo oni koji će ići u polufinale - otkrio je svoj naum Nenad Bjelica.

Već je ustaljena praksa postala da Osijekov trener na presicu prije nekog službenog nastupa ima društvo od nekog iz redova Bijelo-plavih. Ovaj put je to bio Amer Hiroš, čovjek njegovog velikog povjerenja, a kako je nazočio presici, ujedno je to i nedvojbena potvrda da će i u srijedu biti u udarnoj momčadi.

- S Hirošem smo imali, a i imat ćemo, puno strpljenja. Trebalo mu je vremena da se privikne na intenzitet našeg rada, ali sve je bolji. Zadovoljan sam kako trenira i polako mu se to vraća - pričao je trener Bjelica. Iako, svoje ciljnike Hiroš još kao da nije namjestio. Ulazi u prigode pred protivničkim vratima, ali ih i propušta.

- Da, točno, rekao sam mu, ne moraš uvijek ciljati rašlje, pogodi gol, ne mora svaki biti za euro-razmjenu - s osmijehom je kazao Nenad Bjelica.

Slušao je to sam Hiroš, nekako se stidljivo i pokajnički držao iako, baš je svoj prvijenac, prvi pogodak za Osijek postigao u mrežu Slavena Belupa. Bilo je to u prvenstvenoj utakmici u Koprivnici koju su Bijelo-plavi pobijedili s 2:0, a on je načeo mrežu domaćina. A on radije priča o suigračima, momčadi i njenim rezultatima nego o samom sebi. Prisjetio se tako jučer u vrijeme druženja s novinarima i činjenice da je Osijek pobijedio Lokomotivu ne samo minulog petka golovima pred kraj utakmice.

- Slično je bilo i u onom susretu odigranom u Zagrebu kada smo postigli pogodak u posljednoj minuti utakmice a od tada je i počeo niz naših uspješnih rezultata - rekao je Hiroš.

Navijači Osijeka su suglasni, neka tako bude, ako biti mora i u srijedu. Neka Bijelo-plavi pobijede makar i pogotkom u posljednjoj minuti. Taktičke zamisli trener Bjelica je ostavio za sebe, za onu priču iza zatvorenih vrata svlačionice. Ali, nešto je ipak otkrio.

- Mi imamo svoj način igre. Držat ćemo ga se i sutra. U prvom redu onog visokog pritiska za koji se dobro zna da ga primijenjujemo. Drugo je pitanje što će i kako činiti Slaven Belupo. To ne znam, ali bit ćemo spremni na sve, jer imamo samo jedan cilj, proći u polufinale. U Kupu je to najbitnije, ostvariti rezultatski ishod koji vodi dalje - zaključio je trener osječkih Bijelo-plavih Nenad Bjelica.

Linker
26. travanj 2024 16:18