MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
TUGA U GRADSKOM VRTU

VIDEO: Bjeličin Osijek prijetio cijelu utakmicu, ali se oprostio od Europe! Pogledajte golove

Osijek je remizirao (1:1) s CSKA Sofijom, za Bijelo-plave zabio je kapetan Mile Škorić
Piše: Sportske novosti/Gradimir ĐukarićObjavljeno: 12. kolovoz 2021. 23:16

OSIJEK - CSKA SOFIJA 1:1 (Škorić 45' / Carey 33')

OSIJEK (4-4-2): Ivušić - Miloš (od 78. Ndockyt), Lončar, Škorić, Čeberko (od 78. Daku) - Kleinheisler, Žaper, Nejašmić (od 66. Hiroš), Bočkaj - Mierez, Mance (od 66. Bohar)

CSKA (4-4-1-1): Busatto - Turitsov, Mattheij, Antov, Mazikou - Jomov (od 90.+2. Ahmedov), Youga, Geferson, Carey - Wildschut (od 79. Galabov) - Caicedo

Osijek - stadion Gradski vrt. Gledatelja: 3 995 Sudac: Dan Robertson (Škotska)


CSKA je očito bauk za Osijek, drugi puta u posljednje tri godine bugarski velikan zaustavio je Osijek na europskom putu. Sačuvali su gosti veliku prednost koju su donijeli iz Sofije i remijem u Gradskom vrtu (1:1) potvrdili plasman u doigravanje kvalifikacija za Konferencijsku ligu u kojem ih čeka Viktorija iz Plzena.

Najavio je Bjelica kako će na teren poslati 11 lavova, a u tom "čoporu" nije bilo četvorice koji su počeli utakmicu u Sofiji prije tjedan dana. Bilo je i iznenađenja, a to se prije svega odnosi na ostavljanje Damjana Bohara na klupi. Počeo je Osijek u 3-5-2 formaciji s Mierezom i Manceom u napadu što je jasno sugeriralo kako će Bijelo-plavi odmah tražiti pogodak.

Očekivano, odmah je Osijek krenuo jako. Već u 2. minuti Nejašmić je oštro ubacio u kazneni prostor, no nitko nije stigao na loptu. Bili su bijelo-plavi puno toga što nisu bili u Sofiji, agresivni, energični, u presingu u kojem je prednjačio napadački dvojac, pogotovo Mierez, koji je pritiskao protivničku posljednju liniju i provocirao njezinu pogrešku. Ali nisu bili pretjerano opasni po gol protivnika.

Pokušavali su Mierez, Bočkaj, Kleinheisler, bez previše problema po bugarsku momčad koja je kroz brzu tranziciju pokušavala ugroziti Osijekova vrata.

Najagilniji kod CSKA je bio Carey, iskusni Irac je nekoliko puta stavio Ivušića na kušnju. U 24. minuti lukavo je pokušao iz slobodnog udarca, pucao je kada su svi očekivali ubačaj, no obrana Osijeka bila je spremna.

Ali nije bila spremna na Čeberkovu grešku. U 32. je Ukrajinac bez potrebe "prodao" loptu, a taj su poklon gosti znali iskoristiti. Lopta je došla do Careya koji preciznim udarcem dovodi svoju momčad u veliku prednost. Ono što se i do tada činilo teškim odjednom je postalo nemoguće.

Nadu iz bezizlazne situacije Osijeku je vratio Mile Škorić. Ubacio je Bočkaj iz kuta, lopta je došla do kapetana Osijeka koji vraća utakmicu na njezin početak. Osijek je i dalje bio dva gola u minusu, a preostalo je svega 45 minuta da ga nadoknadi i barem izbori produžetke. Značilo je to kako će uslijediti još jači pritisak bijelo-plavih, ali Bugari su pokušali uhvatiti domaćina na krivoj nozi.

Odmah na početku drugog dijela Geferson se našao u velikoj prilici nakon udarca iz kuta, neometano pucao s desetak metara, a Ivušić odlično brani. U 53. Mance je nadskočio braniča gostiju, ali je iz peterca otpucao glavom preko vratnice.

Došao je Osijek do toliko željenog pogotka u 62. minuti, ali slavlje je bilo kratkog vijeka jer Lončar je bio u zaleđu. Kako je vrijeme odmicalo to su nogometaši CSKA sve više povlačili u svoju polovinu i čuvali rezultat koji im je odgovarao.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Tražili su u 73. nogometaši Osijeka kazneni udarac, kapetan Antov igrao je rukom u kaznenom prostoru, snimka im je dala za pravo, ali sudac Robertson nije reagirao. Bila je to samo jedna od nekoliko spornih odluka škotskog suca, ali ova je bila najočitija.

Nastavili su tražiti bijelo-plavi pogodak, u 81. Hiroš je izbacio Dakua u veliku priliku, ali napadač s Kosova pucao u vratara CSKA. U 85. Škorić je opet sjajno otpucao, ovaj puta glavom, a vratar CSKA skida loptu iz "rašlji". Sve nade Osijeka potonule su isključenjem Lončara u 86. minuti kada je kao posljednji igrač prekršajem u kontranapadu zaustavio Caiceda.


KRAJ UTAKMICE! OSIJEK NAŽALOST NIJE USPIO I OPRAŠTA SE OD EUROPE...

90'+2' - Taktička zamjena na kraju. Ušao je Ahmedov umjesto Jomova.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

86' - CRVENI KARTON ZA OSIJEK! Pobjegao je Caicedo i sjurio se prema Ivušiću, a Lončar ga je sustigao, faulirao ga s leđa i opravdano mu je škotski sudac pokazao izravni crveni karton. Lončaru je sve bilo jasno i odmah je odjurio prema svlačionici. Sve je manje nade za srčane Bijelo-plave...

85' - Strašan pokušaj Mile Škorića glavom Busatto čupa ispod grede!!! Ma je li ovo moguće... ne ide pa ne ide!

84' - Zbog međusobnog naguravanja 'požutjeli' su Youga i Škorić.

83' - Žuti karton za Caiceda.

81' - Zicer za Osijek! Daku je izbio sam pred Busatta, a vratar CSKA pravovremeno izlazi s vrata i skida tu stopostotnu šansu!

79' - Mijenjaju i Bugari. Umjesto Wildschuta u igri je Galabov.

78' - Nove promjene kod Osijeka. Izlaze Miloš i Čeberko, u igru će Ndockyt i Daku. Bjelica sve karte polaže na napad.

77' - Serija žutih kartona... Opomenu dobiva Nizozemac Wildschut koji je srušio Kleinheislera na sredini terena.

76' - Zaslužio je i Geferson žuti karton, prekršaj na Milošu bio je pregrub.

74' - DVOJBENA SITUACIJA! Kapetan bugarskog sastava Valentin Antov igrao je rukom u svom šesnaestercu, a za škotskog suca to nije bilo dovoljno za najstrožu kaznu. Pomoćni trener Nino Bule ovaj put dobiva žuti zbog prigovora.

70' - Kleinheisler pokušava iz daljine, snažno, ali neprecizno.

68' - Žuti karton dobio je Nenad Bjelica, čini se da se sucu Robertsonu nisu svidjeli konstantni Bjeličini prigovori.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

66' - Mijenja sada Bjelica. Ulaze Bohar i Hiroš za koje se zapravo očekivalo da će započeti susret, izašli su Mance i Nejašmić.

63' - GOOOL! Ali ipak ništa od gola... Bočkaj je dugačkim dodavanjem iz slobodnjaka pronašao Žapera koji pronalazi put do mreže, ali - iz zaleđa. Šteta, ovo je lijepo izgledalo...

60' - Nakon ekspresnog reposjeda Lončar je bio u poziciji za udarac, dobro je ciljao, no prebacio je vrata bugarske momčadi...

58' - Neće pa neće... kružila je sad lopta po šesnaestercu, bilo je tu i 'glavometa' i 'flipera', ali rezultat je na semaforu i dalje isti. Trude se Bijelo-plavi, očigledna je ogromna želja za pobjedom.

55' - Potpuno opravdano Busatto dobiva žuti karton zbog zadržavanja igre.

54' - Nova šansa Osijeka! Bočkaj dalekometnim ubačajem sa strane pronalazi Mancea, a njegov udarac glavom prolazi malo iznad grede.

48' - Potpuno nepotrebno Mierez radi prekršaj na Careyju... u duelu za loptom Osijekov Argentinac s leđa udara strijelca vodećeg pogotka po glavi i dobiva žuti karton.

47' - Fantastična Ivušićeva obrana! Geferson šutira sa sedam-osam metara, a vratar Osijeka refleksno skida taj zicer!

46' - Vraćamo se na Gradski vrt. I Bjelica i Mladenov šalju iste postave na travnjak.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Srčano su Bijelo-plavi ušli u susret, od prve minute pokazali su veliku želju i glad za pobjedom te su vršili visoki presing od samog početka. Međutim, takav je rizik nažalost donio pogodak na suprotnoj strani. Nadu Osječanima vraća kapetan Mile Škorić izjednačujućim zgoditkom u završnici prvoga dijela. Sve je kao na početku, Osijeku trebaju minimalno dva gola za prolaz.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45' - GOOOL! Škoooriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiić!!! Bravo, kapetane!!! Opet je Bočkaj ubacio iz kornera, Mance je bio u gužvi nakon koje lopta dolazi do Škorića, a kapetan Bijelo-plavih iz okreta pogađa za izjednačenje... ajmo, ajmo!

POGLEDAJTE ŠKORIĆEV GOL:

39' - Pokušavaju Osječani, vidljiva je iznimna volja i želja za pobjedom, no čini se da je bugarski sastav možda ipak za klasu jači... Kohorta vrlo srčano bodri svoje miljenike i možda će na krilima vatrene osječke publike Bijelo-plavi uspjeti doći do preokreta.

33' - GOL! Potpuno je izigrana osječka obrana, nitko nije pravovremeno izašao na Careyja koji koristi priliku i savršeno odmjerenim udarcem skida paučinu s Ivušićeva gola... kakav hladan tuš za Bjeličine izabranike, trebat će se sada brzinski oporaviti od ovoga šoka!

POGLEDAJTE CAREYJEV GOL:

29' - Bočkaj je šutirao iz slobodnjaka izravno po golu, bilo je to ipak iz prevelike udaljenosti i lako hvata Busatto.

26' - Malo je nedostajalo sada... Bočkajev centaršut iz kornera Mance spušta za Žapera koji šutira s pet metara - samo u blok bugarske obrane! Prolomio se uzdah razočaranja Gradskim vrtom...

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

24' - Isprobao je i Youga svoj udarac, odlazi to pored gola.

18' - Prvi, i to vrlo sramežljiv, pokušaj imali su gosti preko Careyja, a Ivušić to lakoćom hvata.

17' - Sjajno je Bočkaj 'podvalio' za Kleinheislera, ubacio se Mađar i šutirao iskosa s lijeve strane, no spreman je Busatto na takve iznenadne pokušaje.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

10' - Još jednom prijeti Mierez, ali bilo je to više za statistiku, nije bilo konkretne opasnosti po gol CSKA.

9' - Prva prava šansa za Bijelo-plave! Mierez je probio po desnoj strani i šutirao prizemno, ali brani to Busatto...

2' - I odmah su zaprijetili Osječani preko Nejašmića, međutim uspjeli su se obraniti gosti...

1' - Gori Gradski vrt, počeo je susret u Gradu na Dravi! Sretno, Bijelo-plavi!!!

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix


21.00: Glavni je sudac 34-godišnji Škot Don Robertson.

image
MALCOLM MACKENZIE/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Malcolm Mackenzie/prosports/Shutterstock Editorial/Profimedia

20.30: Cijeli je Osijek danas uz Bijelo-plave... uz ovakvu će podršku Mierezu i društvu biti lakše nadoknaditi dva pogotka razlike!

20.00: Stigli su sastavi! Trener Osijeka Nenad Bjelica odlučio je dati prednost Čeberku, a Jurčević će za početak biti na klupi. Također, startat će Darko Nejašmić i Antonio Mance, iako su se od prve minute očekivali Damjan Bohar i Amer Hiroš. Vjerojatno je na Bjeličinu odluku utjecala i nedjeljna utakmica protiv Hrvatskog dragovoljca (2:1) u kojoj su strijelci bili upravo Mance i Nejašmić.

image
Na fotografiji: Darko Nejašmić
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Trener bugarskog sastava Stojčo Mladenov dat će povjerenje istim igračima koji su tjedan dana prije svladali Bijelo-plave s 4:2.

image
UEFA SCREENSHOT Uefa Screenshot


Linker
25. travanj 2024 01:54