DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE POVIJESNU GOLIJADU

VIDEO: Devet golova u senzacionalnom finalu! Dinamo čudesno osvojio duplu krunu, slave Hajduk, Rijeka...

Nevjerojatnu utakmicu gledali smo u Velikoj Gorici. Utakmicu za povijest hrvatskog nogometa.
Piše: Tomo Ničota/Sportske novostiObjavljeno: 19. svibanj 2021. 21:53

DINAMO - ISTRA 1961 6:3 (Oršić 5', 75', Ademi 9', Majer 33', Šutalo 59'-ag, Gavranović 84' / Hara 52', 53', Gržan 63'-11m)

Velika Gorica. Gradski stadion. Bez gledatelja.

Sudac: Duje Strukan (Split). Pomoćnici: Zobenica i Mihalj. Četvrti sudac: Pajač. VAR: Bebek. AVAR: Kezele. Delegat: Jurišić.

DINAMO: Zagorac - Ristovski, Lauritsen, Theophile, Gvardiol - Jakić (od 62. Mišić) Majer (od 84. Kastrati), Ivanušec (od 73. Tolić), Ademi, Oršić (od 84. Franjić) - Petković (od 62. Gavranović) Trener: Damir Krznar

ISTRA 1961: Lučić - Hujber, Šutalo, Tomašević, Gonzalez - Galilea (od 63. Blagojević), Halilović (od 63. Perera) - Gržan (od 84. Lisica), Ivančić (od 70. Bande), Vuk (od 84. Špoljarić) - Hara Trener: Danijel Jumić

Žuti kartoni: Jakić (20 - preoštar start), Galilea (56-preoštar start), Theophile (78-preoštar start), Gržan (80- preoštar start), Perera (preoštar start)

Kiša golova po turupoljskoj kiši, finale Kupa koje će se dugo pamtiti i još jedna priča kako nogomet i Kup znaju biti nepredvidljivi, prevrtljivi... Dinamo je u 33. minuti imao 3:0 i ruku i pol na peharu, ali na kraju se morao pomučiti, dobro oznojiti za 'teniskih' 6:3 i svoje 16. Rabuzinovo Sunce. I 12. dvostruku krunu.

GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE NEŠTO NIŽE

Neki su VIP-ovci još dolazili na tribinu, vjerujući kako ih čeka zanimljivo, neizvjesno, rekli bismo, pravo finale Kupa. A stigli su točno na drugi Dinamov gol, u osmoj minuti sve činilo gotovim. Istra je apsolutno zasluženo stigla u završnicu, međutim, u Velikoj Gorici njezina nada u čudo već na samom početku spala je na minimum. Dinamo je igrao suvereno, dominantno, od prve minute.

Krenuli su Modri vrlo motivirano, išli na svaku loptu, kao da im o ovoj utakmici ovisi sudbina, ni 'močvarno tlo' goričkog travnjaka nije ih zaustavilo. Već u petoj minuti Ademi je pogodio na drugu stativu, tamo se ukazao Oršić i poentirao. Samo tri minute poslije odlični Petković bio je asistent, Ademi, sad s prve vratnice, zabio je iza Lučića. Na svakoj odbijenoj lopti, u svakom duelu bili su uspješniji Dinamovi nogometaši. Petković se vraćao i pred svoj šesnaesterac i oduzimao lopte, Ademi je uklizavao, Jakić i Ivanušec išli 'u kost', Lauritsen iz zadnje linije tjerao svoje suigrače po novi pogodak. Bila je to 55. Dinamova utakmica sezone, a kao da im je prva... Bez obzira na tu kišu i mokar teren, Dinamovi igrači nastojali su sve odigravati iz jednog, najviše dva dodira lopte, to je nešto na čemu Krznar jasno inzistira, bilo je to prebrzo za Puljane. A onda je još pogriješio Šutalo, raspoloženi i uporni Petković osvojio je loptu, dodao Majeru, koji je precizno matirao Lučića. Protiv takvog Dinama kakav smo vidjeli u prvom dijelu finala niti neke jače momčadi od Istre ne bi imale prviše šansi. Da je netko na odmoru predložio da se Dinamu odmah uruči pehar, vjerojatno bi svi pristali, čak i Istrini nogometaši, bolje i njima da ne stradaju još jače....

GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE NEŠTO NIŽE

I onda, kad je početak drugog dijela ukazivao da ćemo brzo vidjeti i četvrti Dinamov pogodak, Istra se u samo jednoj minuti vratila u utakmicu. Prvo je Sergi ubacio na glavu Taichija Hare, Japanac je sjajno pogodio, a onda u idućem napadu Sergi je pronašao Harinu nogu, lopta je opet bila iza Zagorca. U 60 sekundi od rutinskog, riješenog finala do drame. Ipak, Dinamo se nije prepao preokreta, već je dodao gas, Ivanušec je kao na motoru prošao kroz Istrinu i obranu, Šutalo je sam potvrdio gol - bilo je 4:2. Sad je valjda to - to? Ili nije, neoprezni Zagorac oklijevao je pri ispucavanju lopte, Ivančić mu se prikrao i Dinamov vratar skrivio je kazneni udarac, Gržan pogodio s bijele točke. Novi zaplet! Početak prvog dijela bio je urnebesan, što je tek onda ovo, četiri gola u samo 17, 18 minuta.

Luda utakmica, ni blizu kraja! Osjetili su Istrani da im se otvorila šansa, Gržan sjajno naciljao s ruba kaznenog prostora, ovog puta Zagorac vrhunski obranio. Istra je imala korner, svi su bili u šesnaestercu, Dinamo je to kaznio. Tolić je poveo kontru, sporo su se Puljani vratili, Oršić je bio egekutor. Skočila je od veselja Dinamova klupa, odahnuli su Modri. Iz okolnih kuća i s ceste doletjele su na teren dvije-tri petarde i dvije baklje, prekinuo je sudac Strukan susret na koju minutu. Potom je na još jedno dodavanje Tolića zabio Gavranović, Kastrati je pogodio gredu i atraktivno završio taj Dinamov ples po kiši. Trebat će neko vrijeme da se slegnu svi dojmovi ove nesvakidašnje utakmice!


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Dinamo je osvojio dvostruku krunu! Ali, rezultat 6:3 teško će biti ubrzo nadmašen...

90' Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

87' Greda! Kastrati je netom nakon ulaska pogodio okvir gola. Istra je u akciji prije umalo zabila... Hoće li ova utakmica ikada završiti?

85' Umjesto Majera unutra je Kastrati, a umjesto Oršića ulazi Franjić. Kod Istre - Špoljarić umjesto Vuka, a Lisica je u igri umjesto Gržana.

84' GOOOOOL! E sad ide šesti! Opet kontra Dinama. Oršić s lijeve na desno, Tolić u sredinu, a tamo Gavranović zabija. Nevjerojatno....

82' Gol, ali bilo je zaleđe Gavranovića nakon jednog ubačaja s lijeve strane. Ništa, barem zasad od šestog pogotka Dinama večeras.

80' Žuti i za Gržana zbog prekršaja nad Tolićem, ista je kazna u sljedećoj akciji snašla i Pereru nakon starta nad Majerom.

78' Zanimljivo, doletjelo je nešto raketa na teren, iako na tribinama, jasno - nema navijača. Zaiskrilo je i na terenu, došlo je do naguravanja, a onda je Theophile dobio žuti karton.

75' GOOOOL! Oršić još jednom! Mišić je sjajnom loptom povukao kontru nakon neuspjele Istrine akcije, ostao je samo jedan igrač u pulskoj obrani, nije bilo osigurača osim Hujbera... Nalazi tada Tolić strijelca Oršića... Zabio je u 5., sada i u 75. minuti.

74' Zagorac sjajno brani! Kakav udarac Gržana, ali sjajna parada vratara Dinama. Krasno se Gržan izvukao na udarac, još ga je bolje Zagorac pročitao.

73' Ivanušec je ostao ležati s jednom lakšom ozljedom, izvadio ga je Krznar iz igre i umjesto njega uveo Marka Tolića.

71' Umjesto Antonija Ivančića kod Istre ulazi Hassane Bande.

69' Sudac Duje Strukan otišao je do klupe Dinama kako bi nekog upozorio... Ima tenzija, prisutna je i nervoza... Sve je bilo rješeno, tako je barem izgledalo na poluvremenu. A onda se Istra probudila.

66' Napravio je Danijel Jumić dvije promjene, u igri su novi kapetan Blagojević i Perera, Zagorac je sve nesigurniji u svojim reakcijama, a lopta je uglavnom u napadačkoj trećini Istre.

63' GOOOOOL! Šime Gržan zabija s bijele točke! 4:3 je!

63' Jedanaesterac za Istru! Zagorac ruši Ivančića! Nevjerojatne stvari događaju se u Velikoj Gorici! Zagorac je u pokušaju ispucavanja lopte po nozi pogodio Istrinog ofenzivca.

61' Žuti karton za Ademija. Gavranović i Mišić u igri umjesto Petkovića i Jakića.

59' GOOOOOL! Opet Dinamo! Ivanušec, uz malo sreće nakon stative lopta završava u mreži. Vraćaju Modri prednost od dva pogotka. Ademi za Ivanušeca, lopta gađa vratnicu, pisat će se Šutalu autogol. barem se tako čini.

56' Prvi žuti karton za Istru na današnjoj utakmici dobio je Galilea. Ali, još smo uvijek pod dojmom dva brza Istrina gola.

53' GOOOOOL! Pa što je ovo? Istra se vraća!!! Druga asistencija Sergija Gonzaleza, drugi pogodak Taichija Hare. Nevjerojatno!!!

52' GOOOOOL! Taichi Hara! Vraća se Istra. Gonzalezovo, odnosno Sergijevo ubacivanje, skače Japanac između dva stopera Modrih i evo novog, čak petog pogotka Hare u Kupu ove sezone.

51' Novi dobar prolazak Petkovića, nalazi ta lopta na kraju Oršića nakon dosta odbijanja, ali potonji puca pored vrata.

49' Nema promjena u sastavima, ali ni u odnosima snaga na terenu u Velikoj Gorici. Hoće li Modri zabiti brzo, kao što je to bio slučaj u čak dva navrata na samom početku utakmice?

46' Počinje drugi dio ovoga, 30. po redu finala Kupa Hrvatske.

Očekujemo ga u nastavku?

Mario Gavranović u Dinamovu je dresu u devet nastupa protiv Istre 1961 zabio sedam golova. Više pogodaka u klupskoj povijest u dvobojima protiv pulskoga kluba postigli su rekorder El Arabi Hilal Soudani i Junior Fernandes. Obojica su upisali po 13 nastupa, pri čemu je Soudani zabio devet, a Fernandes osam pogodaka. Računamo li i dvoboje protiv "stare" Istre, iznad Gavranovića je i Igor Cvitanović s osam golova u 10 nastupa.

POLUVRIJEME: Dinamo ima veliku prednost, vode Modri s 3:0 protiv Istre nakon prvog dijela.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

44' Trajalo je to gledanje, nema jedanaesterca za Istru, samo korner iz kojeg nema opasnosti za gol Dinama nakon pokušaja Halilovića.

42' Iz velike gužve u Dinamovom šesnaestercu netko je to i pucao prema Zagorcu, bilo je tu možda i igranja rukom Lauritsena, pregledavalo se to u VAR-sobi...

40' Pet minuta do kraja prvog dijela, Istra samo čeka da sve ovo završi. Loše vijesti za njih - igra se naravno, i drugih 45 minuta nakon kratke stanke.

36' Jako lagano to izgleda kada Modri večeras krenu u napadačku akciju. Ne planiraju stati, već do dvostruke krune nastoje doći na upečatljiv način.

33' GOOOOL! Dinamo ima 3:0. Zabio je sada i Lovro Majer. Pogodak iz krasne akcije, sam je ostao Majer nakon odlične Petkovićeve lopte. Druga Petkovićeva asistencija večeras.

32' Slobodnjak Oršića - preko gola je to otišlo. Ali, bilo je dosta blizu.

30' Ruše Petkovića na rubu šesnaesterca nakon prethodno dobre lopte Jakića. Točnije, Halilović i Galilea zajedničkim snagama ruše Petkovića, bit će to slobodan udarac za Modre na dobroj poziciji...

27' Hujberovo ubacivanje pretvorilo se u pravu nezgodu za Dinamo. Zagorcu ispada lopta, ali je nakon toga ipak hvata. To bi se moglo nazvati najboljom prilikom Istre danas. Ivančić je probao pucati, ali lopta se od Ristovskog odbila natrag Zagorcu.

25' Puljani zasad još nisu zapucali prema Zagorcu. Modri bez problema održavaju vodstvo i kontroliraju utakmicu.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

21' Ubačaj Ristovskog na drugu stativu s desne strane, Hujber zaustavlja akciju prije nego bi do lopte stigao netko od Modrih. Inače, žuti karton dobio je Kristijan Jakić.

19' Udarac Petkovića, odlazi lopta pored gola. Zanimljivo, ovo je bio prvi pokušaj Modrih koji nije završio pogotkom na večerašnjem susretu.

15' Šteta je, ako ništa drugo, za zanimljivo praćenje dvoboja da je utakmica već praktički riješena u prvih deset minuta .Jasno, nećemo otpisivati Puljane koji su zasluženo stigli do finala... Ali, pogledate li malo niže u tekst, međusobni omjer Dinama i Istre ove sezone reći će vam sve.

11' Pregledavalo se, ali gol je priznat. Nije bilo zaleđa na prvom dodavanju, Istra je sada u velikom zaostatku. Ovome se Žuto-zeleni nisu nadali.

9' GOOOOOL! Još jednom Dinamo! Zabio je Ademi, nakon sjajnog dodavanja petom Oršića za Petkovića i oštre lopte u neposrednu blizinu Lučićeva gola. No, i dalje se to gleda u VAR-sobi gdje sjede Riječani - Bebek i Kezele.

7' Pobjegao je Oršić Hujberu i efektno zabio. Taktika Istre će se sada promijeniti, no - mogu li Puljani i kako uopće odgovoriti Modrima?

5' GOOOOOL! Vodi Dinamo, zabio je Mislav Oršić i odmah otrčao Ademiju u zagrljaj. Iz blizine je Dinamov sjajni igrač matirao Lučića, nije to bilo teško zabiti upravo na Ademijev ubačaj.

4' Oršić je sada poslao jednu loptu s lijeve strane na peterac, daleko je to bilo od Petkovića i ostatka Dinamove ofenzive.

2' Čim je utakmica krenula, odmah je postalo jasno koliko će večeras teren biti težak za igru. Modri su odmah krenuli s inicijativom.

20.00 Utakmica je počela!

19.50 Evo i sastava Modrih...

19.45 Ponovimo gradivo pred početak dvoboja... Evo nam sastava Istre za večeras:

19.35 Teren?

Zasad izgleda vrlo dobro, ali kiša neumorno natapa Turopolje, kao i veći dio ostatka Hrvatske. Pravo je pitanje hoće li travnata podloga izdržati devedeset minuta... A hoće li eventualnih 120? Bude li produžetaka, moglo bi se igrati na pravoj oranici.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

19.28 Iz zagrebačkog kuta... // Davorin Olivari

Definitivno, ako Modri osvoje Rabuzinovo Sunce, ovo će biti najuspješnija Dinamova sezona u povijesti! Dupla kruna, te četvrtfinale Europske lige, u kojem su poraženi od finalista tog natjecanja Villarreala, moraju se tretirati kao “sezona svih sezona”. Naravno, ovoj našoj tvrdnji uvijek će može naći zamjerka, mogu se naći oponenti. Nije lako, a niti mudro uspoređivati razne generacije, nogomet koji se igrao prije i koji se igra sada. Ali, nekako bi se moglo ustvrditi da je teže u europskim okvirima danas doći do velikih uspjeha, nego što je to bilo u nekim prošlim vremenima. Zašto? Iz jednostavnog razloga što je danas nogomet posve komercijalni sport, klubovi koji ulaze u završnice Lige prvaka i Europske lige su uglavnom iznimno bogati, troše enormne novce u rostere svojih momčadi, danas se više ne može dogoditi da, recimo, Crvena zvezda postane prvak Europe.

Malo smo se pozabavili nekadašnjim slavnim sezonama zagrebačkog kluba i, evo, možete i sami usporediti. U povijesti posebno “strši” sezona 1962./63. kad je Dinamo, pod vodstvom trenera Milana Antolkovića, osvojio domaći Kup, bio državni doprvak, a ujedno i finalist KVG-a. U Europi su preskočili Porto, i to pobjedom u gostima s 2:1, potom belgijski Union St. Gilloise, Bayern i u oba polufinalna ogleda svladali Ferencvaros... Dojmljivih 4:1 protiv Bayerna u četvrtfinalu u Münchenu rezultat je koji posebno svijetli u klupskoj povijesti. U dvjema je finalnim utakmicama ipak bolja bila Valencia. U prvenstvu su posustali u samoj završnici unatoč tome što su čak 21 kolo bili bez poraza. Tada su krenule poteškoće s ozljedama i na kraju su bili drugi s pet bodova manje od Partizana, dok su u finalu Kupa pobijedili Hajduk s 4:1.

Dinamo je svoj jedini europski pokal osvojio u sezoni 1966./67., a u foto finišu propustio dohvatiti i naslov prvaka. Uz veličanstvene, povijesne dvoboje i pobjede protiv Juventusa, Eintrachta i Leedsa, malo je nedostajalo da se Plavi okite i domaćim pokalom. Tada ga je u lovu na naslov zaustavio njegov nekadašnji proslavljeni bek iz doba Građanskog Miroslav Brozović. U proljeće 1967. bio je trener Sarajeva, a Plavi su upravo remijem protiv Sarajlija u Maksimiru kolo prije kraja, 0:0, ostali bez naslova. Sarajlije su kobne bile i u Kupu gdje su svladali Dinamo u osmini finala s 1:0 u Maksimiru. Dinamo je u toj sezoni paralelno igrao i Srednjoeuropski, Mitropa kup gdje je izbacio veliki Milan, da bi ga u četvrtfinalu zaustavila Austria Beč.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

19.24 Tri puta po 1:0, ali jednom i 5:0. Dinamo 8, Istra - nula. To je ukupan zbir postignutih golova u ovosezonskim prvenstvenim omjerima Modrih i Žuto-zelenih. Ali, ovo je kup...

image
Međusobni omjer Dinama i Istre 1961 u sezoni 2020/21
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

19.18 Najveća iznenađenja u finalima Kupa Hrvatske // Damir Dobrinić

► 1992. Inker - HAŠK Građanski 1:1, 1:0

Vlatko Marković nije uspio nadmudriti kolegu trenera Iliju Lončarevića, čija je momčad nakon zaprešićkih 1:1 u uzvratu protiv Modrih slavila 1:0 golom Damira Kasumovića. Senzacija je to, doduše, bila samo zbog imena klubova, jer su prvenstvo te sezone Zaprešićani i Zagrepčani završili s istim brojem bodova (4. i 5. mjesto).

► 2005. Rijeka - Hajduk 2:1, 1:0

Od 2000. do 2004. Hajduk je dobio Rijeku u deset uzastopnih službenih natjecateljskih utakmica i onda se u ožujku 2005. na Kantridi prekinuo taj niz riječkom pobjedom. I sve se preokrenulo. Rijeka u prvom srazu kod kuće slavila s 2:1, a onda pogotkom Dumitrua Mitua upisala svoju tek treću pobjedu u povijesti na Poljudu. Hajduk je te sezone bio prvak, Rijeka je završila četvrta.

► 2014. Rijeka - Dinamo 1:0, 2:0

Sudac Zlatko Šimčić potkraj prve utakmice u Maksimiru isključio je gostima dvojicu igrača, Damira Zlomislića i Marina Leovca, ali priča je bila završena već ranije, golom Ivana Tomečaka u 39. minuti. Šest dana kasnije, 13. svibnja 2014., na Kantridi je momčad Matjaža Keka upisala novu pobjedu i najavila novu eru riječkog kluba prvim trofejem nakon osam godina. Do tih trijumfa, Rijeka nije svladala Dinamo u šest utakmica zaredom.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

19.12 Iz pulskog kuta... // Robert Matteoni

Ulaz u finale Kupa Hrvatske je za Istru 1961 kao da ga je osvojila. Dinamo je najmoćniji klub, s najjačim kadrom i logistikom, pa je logično da se njegova pobjeda u Velikoj Gorici očekuje kao neizbježna, uz jedinu dvojbu koliko će biti rezultatski izražena. Zeleno-žuti se u tom kontekstu ne bi trebali osjećati zanemareni, koliko god može biti točno da bi doseg malog kluba u nekim drugim nogometnim stvarnostima bio više predmet javne pažnje u odnosu na rutine najjačih klubova u osvajanju trofeja. U dužnim razlikama kvalitete i moći medijska je pažnja fokusirana na najjače. No, manji klubovi, kao u ovom slučaju Istra 1961, barem do epiloga, trebaju živjeti svoju veliku priču upravo kao takvu - veliku! Za Pulu i njene okvire tradicije, finale Kupa Hrvatske je veliki doseg, velika čast i trebaju ga nogometaši i treneri, te navijači Istre 1961 odraditi kao veliki gušt.

Na putu do drugog finala u povijesti, Zeleno-žuti su stigli na vrlo dojmljiv način, pod vodstvom Danijela Jumića (prvo kolo s Poletom trener Budicin), pobijedivši u Šibeniku, potom Oriovcu, da bi u polufinalu upisali sjajnu pobjedu nad Rijekom. U tih 45 minuta za 3:0 poklopila se sva ljepota nogometnog doživljaja i za Puljane, koji su kao osuđeni na kroničnu natjecateljsku muku u Prvoj HNL, što je pokazalo drugo poluvrijeme, s dva primljena pogotka, kao sudbina stalnih obrata i napetosti...

Iduće subote u Osijeku će Istra 1961 voditi tešku bitku za rezultat koji bi joj omogućio ostanak i 13. uzastopnu prvoligašku sezonu. Bit će to iznimno stresna subota kako god će završiti. I baš zato, ove srijede u Velikoj Gorici, igrači i treneri moraju uživati, bez obzira na snagu suparnika, rezultatsku situaciju i tijekove igre. U finalu Istra nema što biti opterećena jer je svoju kup-pobjedu već odnijela, a svi su je ionako otpisali protiv moćnog Dinama. Uživati ne znači gledati i statirati, nego igrati nogomet bez sputanosti ili imperativa rezultata. S obzirom na to da su ovakve utakmice prerasle u doživljaj par hrvatskih klubova i njenih članova, jasno je da Istrini igrači trebaju biti ponosni da su izborili takav privilegij doživljaja. Kako god završila ova sezona, taj doseg im nitko neće moći oduzeti, i način kojim su ga ostvarili samo pokazuje da je ta momčad, u uvjetima spremnosti i kompletnosti, kudikamo bolja od statusa na tablici i rizika gubitka kategorije,. Eto, zato časno i uspravno odigrati finale, a onda od četvrtka kovati strategije kako zaslužiti prvoligaški nastavak!

image
TEO KAMOV/CROPIX Cropix

19.05 Modri bez ijednog bivšeg člana Istre

U aktualnom rosteru trenera Danijela Jumića dosta je igrača koji su nekad bili članovi maksimirskog kluba ili su još pod ugovorom s njime. Na posudbi iz Dinama je standardni stoper Josip Šutalo, a osim njega nekad su članovi Modrih bili treći vratar Lovro Jurić te Luka Hujber, Dino Halilović i Leon Šipoš. U prvoj momčadi Dinama, pak, danas nema nijednog igrača koji je u karijeri nastupao za bilo koju generaciju Istre 1961.

19.00 Stigli su sastavi za večerašnje veliko finale u Velikoj Gorici. Kod Modrih, nema promjena u odnosu na najavljeni sastav u našem tiskanom izdanju. Na vratima kreće Zagorac, u vršku napada Petković.

Kod Istre neće krenuti kapetan Blagojević, njegovo će mjesto u veznom redu zauzeti Halilović, dok je Vuk dobio prednost u napadu ispred Bandea.

Linker
24. travanj 2024 16:04