DAMIR KRAJAC/CROPIX
BORBA ZA PLAYOFF LP

VIDEO: Dinamo bez prednosti na uzvrat protiv Legije! Albanac poništio majstoriju Petkovića

Modri su igrali sjajno, poveli nakon odlične akcije, ali onda je uslijedio šok u 82. minuti
Piše: Predrag Jurišić, SNObjavljeno: 04. kolovoz 2021. 21:57

DINAMO - LEGIA 1:1 (Petković 59' / Muci 82')

Stadion u Maksimiru. Gledatelja: 4597. Sudac: Mateu Lahoz (Španjolska). Pomoćnici: Davis i Palomar (Španjolska). Četvrti sudac: Bengoechea (Španjolska).

DINAMO: Livaković - Ristovski, Lauritsen, Theophile-Catherine, Franjić - Jakić - Ivanušec, Majer (od 65. Kastrati), Mišić (od 84. Bulat), Oršić (od 87. Menalo) - Petković. Trener: Damir Krznar.

LEGIA: Boruc - Jedrzejczyk, Wieteska, Nawrocki - Juranović, Slisz, Martins, Luquinhas, Mladenović - Emreli (od 75. Pekhart), Rafael Lopes (od 75. Muci). Trener: Czeslaw Michniewicz.

Žuti kartoni: Slisz (8, preoštar start), Jakić (27, preoštar start), Jedrzejczyk (43, grub start), Martins (72, start s leđa)

Isključenje: Peternac - pomoćni trener (76.)

Igrač utakmice: Ernest Muci


Nisu uspjeli Dinamovi nogometaši ostvariti rezultatsku prednost uprvoj utakmici 3. kvalifikacijskog kola za ulazak u Ligu prvaka protiv Legije. Maksimirski je dvoboj okončan bez pobjednika, remijem 1:1 (0:0) svakako su zadovoljniji gosti i sve će se odlučivati na uzvratu u utorak u Varšavi. Sad je za Plave dobro što više ne vrijedi pravilo pogotka u gostima, tako da svaki remi vodi na uzvratu u produžetke.

Dinamo je bio bolji u drugom dijelu, tada je i poveo sjajnim zgoditkom Petkovića (59. minuta), a deset minuta prije kraja Jakić je na pladnju imao situaciju za golemih 2:0, mogao je dovesti Legiju do ruba ponora, a svoju momčad na korak do doigravanja! No, komplicirao je i upropastio čistu šansu, a samo dvije minute kasnije, Muci je pogodio za 1:1 i tako sve ostavio otvorenim za varšavski uzvrat...

Već su uvodne minute pokazale da se poljski prvak vrlo dobro pripremio za maksimirski okršaj. Gosti nisu pretjerano respektirali Plave, postavili su se čvrsto, u duelima su bili agresivni i nisu našim nogometašima dopustili mirno kreiranje akcija. U defenzivi su bili zgusnuti, dvojica zadnjih veznih, Slisz i Andre Martins, nisu ostavljali previše prostora iza svojih leđa, pa nije bilo praznine u onom „međuprostoru” između veznog i zadnjeg obrambenog reda gostiju, u onoj zoni u kojoj je Dinamo, kad Petković primi loptu, zapravo najopasniji.

Pogledajte poništeni pogodak Ivanušeca:

Dinamovi nogometaši nisu pružili previše u prvome dijelu igre. U nekoliko je navrata zaiskrilo, ali nije bilo prave i kontinuirane opsade poljskih vrata. Osim dobre defenzive gostiju, razlog tome bilo je i slabije kretanje Plavih bez lopte, rijetko su se Dinamovi nogometaši otvarali i „nudili”, pa je mnogo akcija bilo prekinuto već u samom začetku.

Nisu Poljaci zaboravili ni na protunapade, kad god su mogli brzo su prenosili loptu na Dinamov dio travnjaka, pa su tako i došli do prve prigode na utakmici u 17. minuti. Nakon ubacivanja Mladenovića s lijeve strane, Rafa Lopes poslao je loptu glavom prema vratima Dinama, no na nju je iz zaleđa krenuo Emreli i akcija je opravdano bila prekinuta. A minutu potom, Emreli je u kaznenom prostoru „okrenuo” Lauritsena, no Livaković mu je sjajno „ušao u udarac” i izbio loptu.

Pogledajte pogodak Petkovića:

Čekao se Dinamov odgovor, stigao je pet minuta kasnije. Petković je tukao s 12 metara, Boruc je odbio tu loptu na nogu Ivanušeca, koji je zatresao mrežu, ali iz – zaleđa, pa je pogodak poništen. Dinamo je lagano preuzimao niti igre, ali morao je biti vrlo oprezan, jer su gosti pokazali da znaju zaprijetiti. Posebno po desnoj strani Plavih, gdje je Ristovski imao dosta problema s Luquinhasom i Mladenovićem, pa je dvije minute prije kraja poluvremena baš Luquinhas pobjegao Dinamovu desnom braniču i odigrao izvrsnu povratnu loptu u srce 16-erca, ali, srećom, tamo nije bilo nikoga. U tom smo prvom dijelu upisali još i udarac Ivanušeca s 25 metara u 28. minuti, no ta je lopta za 41-godišnjeg Boruca bila samo „šala mala”...

Dinamo je u nastavku krenuo agilnije i malo-pomalo stezao je obruč ispred vrata Legije, pogurnuvši Poljake gotovo „u krilo” svom vrataru. Udarcima s 25 metara zaprijetili su Oršić i Majer, no Boruc se nije dao iznenaditi, a nkon krasnog prodora Mišića u 53. minuti, Ivanušec je bio za korak kratak u suparničkom petercu.

Pogledajte pogodak Mucija:

No, Legia je ipak pokleknula u 59. minuti, Petković je fantastičnim pogotkom okrunio bolju igru Plavih i sad se definitivno lakše disalo, ušli su Dinamovi igrači s kudikamo više samopouzdanja u posljednjih pola sata igre. No, Legia nije „kleknula”, držala se svojih postulata u igri, a opasno je bilo ispred Livakovića u 69.minuti, kad je Juranović opalio volej s 15 metara iskosa, no lopta je završila u plavome bloku.

Kastrati je u 65. minuti zamijenio Majera, očekivao je Krznar da će Poljaci ozbiljnije krenuti prema naprijed, te da će se tako otvoriti i prostor za bijeg brzonogog Albanca. To se dvaput i dogodilo, ali nakon njegovih ubacivanja, gostujući su braniči izbijali lopte iz svog kaznenog prostora.

U 76. minuti sudac Lahoz pokazao je crveni karton Krznarovu pomoćniku Alenu Peternacu, koji je burno reagirao nakon što španjolski arbitar nije dosudio očiti prekršaj Mucija na Franjiću! Lahoz je pogriješio, ali je ceh platio Peternac...

Kakvu je priliku imao Jakić u 80. minuti! Kastrati je opet pobjegao Nawrockom, odigrao je povratnu loptu do Jakića, koji je komplicirao, komplicirao i komplicirao, umjesto da je od prve pokušao svladati Boruca iz čiste situacije, sam-samcat, na nekih desetak metara od vrata...

Kako to obično u nogometu biva, kazna za taj promašaj stigla je dvije minute kasnije, Muci je zabio za konačnih 1:1...

image
Grafika za SN: SofaScore
SofaScore


KRAJ UTAKMICE

90 + 1' Pada Petković! Srušio se napadač Dinama na samom ulasku u šesnaesterac. Izgleda da ga je igrač Legije nagazio. Traže Modri najstrožu kaznu, ali sudac Lahoz nije ni trepnuo.

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

87' Velika prilika za Dinamo! Kastrati gura do Petkovića, Bruno puca s 18 metara, Boruc je ostao ukopan, ali lopta prolazi malo pored gola.

85' Mijenja Krznar. Izlaze Mišić i Oršić, a ulaze Bulat i Menalo.

82' KAKAV ŠOK! Legia je izjednačila. Muci je s 20-ak metara pogodio sami kut, Livaković je bio nemoćan.

80' Kakav trk Kastratija! Zaostajao je nekoliko metara za igračem Legije pa ga prestigao i došao do lopte. Potom šalje povratnu, Petković to lijepo propušta kroz noge do Jakića koji komplicira i propušta iskoristiti odličnu priliku.

76' Crveni za Peternaca! Sudac Lahoz propustio je svirati prekršaj na igraču Dinama, a onda sudi jedan na drugoj strani. Skočila je klupa hrvatskog prvaka, a zbog prigovora i reakcije crveni je karton zaradio Krznarov pomoćnik Alen Peternac.

75' Dvije izmjene kod gostiju. Teren napuštaju Emreli i Lopes, a mijenjaju ih Pekhart i Muci.

72' Žuti karton za Martinsa.

67' Prijeti Legia! Mladenović pronalazi Juranovića na desnoj strani, a Vatreni sa 7-8 metara pogađa blok.

65' Mijenja Krznar. Izlazi Majer, a na teren će Kastrati.

64' Oršić puca s 20-ak metara, ali lopta ide preko gola. Puno dalekometnih pokušaja dinamovaca smo vidjeli danas.

59' GOOOL! Ivanušec ubačajem pronalazi Petkovića koji s 11 metara fantastično reagira i glavom zabija iza leđa Boruca!

55' Fantastičan pokušaj Majera! Opalio je s nešto više od 20 metara, išlo je to uz lijevu stativu, no ispružio se Boruc i obranio taj udarac.

50' Slobodan udarac za Dinamo na 20-ak metara od gola. Oršić je pucao, no lopta odlazi preko gola.

48' Odlučio je Oršić testirati Boruca. Opalio je iskosa s nekakvih 25 metara, ali vratar Legije to brani.

46' Nastavlja se u utakmica na Maksimiru.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

44' Žuti karton za Jedrzejczyka zbog prekšaja na Oršiću.

42' Oštra lopta u sredinu, natrčavao je na to Majer, ali Poljaci u posljednji trenutak to odbijaju u korner.

37' Pokušao je Ivanušec udarcem izvan šesnaesteca, no lopta se odbija od bloka i odlazi u korner. U nastavku ponovno pokušava Ivanušec, ali Borcu to lagano hvata.

>>> I poljski su novinari „zabili svoj nož” u našu otvorenu ranu zvanu maksimirski stadion. Osim uobičajenih opisa o derutnom izgledu tribina, na poljskim su portalima osvanuli i tekstovi o lošem travnjaku. Pa je tako napisano da je „trava na Dinamovu stadionu tragična. No, Dinamovi su ljudi na dan utakmice pokazali predstavnicima Legije fotografije trave od prije tri tjedna, tada je bila – žuta! Sad je zelena, ali još uvijek je slabo ukorijenjena, na sredini terena postoje neravnine, travnjak je samo na bokovima u dobrom stanju” - pišu Poljaci.

32' Novi veliki pritsak iz Dinama! Prvo je u 30. Ivanušec pokušao s 18-19 metara, ali lopta odlazi visoko preko gola. A onda nedugo nakon toga, u 32., Jakić traži Ivanušeca, no Boruc to odbija u korner.

27' Žuti karton za Jakića.

26' Navijači Dinama su gromoglasim pljeskom obilježili 26. obljetnicu Oluje.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

23' Poništen gol Dinama! Petković je odapeo s 15-ak metara, Boruc brani, a lopta se odbija do Ivanušeca koji trese mrežu iz blizine. Krenulo je slavlje na Maksimiru, ali oglasio se sudac. Pogodak će biti poništen! Ispravna odluka, Ivanušec je bio u zaleđu.

17' Velika prilika za goste. Theophile je krivo procijenio let lopte, onda dolazi do Lopesa koji pronalazi Emrelija, Livaković brani gol, a naknadno sudac svira zaleđe.

16' Sjajno se sad okrenuo Petković i oslobodio svojih čuvara. Bio je na ulasku u šesnaesterac, a onda ga igrač Legije povlači! Sudac Lahoz samo odmahuje rukom...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

14' Malo je sad stao taj pritisak Dinama, Legia je došla k sebi, ali i dalje je hrvatski prvak taj koji uglavnom gospodari terenom.

7' Žuti karton za Slisza zbog prekršaja na Petkoviću.

6' Modri zasad izgledaju odlično. Poljaci ne mogu disati, pritisak je velik i igra se uglavnom odvija na poljskoj polovici terena.

1' Dinamo je odmah krenuo žestoko! Već nakon 20-ak sekundi Petković se nalazi s loptom u šesnaestercu gostiju, traži povratnom Oršića, ali nedostajalo je preciznosti toj lopti.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

1' Počela je utakmica na Maksimiru!


>>> U odnosu na očekivani sastav, trener varšavske Legije, Czeslaw Michniewicz, napravio je dvije promjene. U posljednjem obrambenom redu, naime, na lijevoj je strani bio Maik Nawrocki, iz udarnog je sastava istisnuo dosad standardnog Mateusza Holowniju.

U veznom redu, pak, nije bilo ovoljetnog pojačanja, iskusnog Portugalca Josuea, inače izrazito ofenzivnog veznjaka. Na njegovo je mjesto ušao Bartosz Slisz, praktički jedini klasični zadnji vezni igrač u svlačionici Legije, kojem je defenziva i destrukcija suparničke igre osnovna zadaća.


19.30 - U srijedu tijekom dana bilo je ljudi pred blagajnama Dinamova ticket-pointa, ne možemo govoriti o velikoj navali ili gužvi, do podneva je, kako smo čuli, prodano oko 2500 ulaznica. Ne zvuči mnogo, naravno, no s obzirom koliko je publike na većini naših stadiona, pa i Maksimiru od povratka gledatelja na tribine, s obzirom i da mnogi ne žele doći zbog korona-procedure, tko zna, možda to i nije tako malo. Koliko je među tim kupcima onih koje je na dolazak nagnala povlastica za iduću utakmicu, koliko je onih koji su ionako planirali doći, naravno, to je isto teško reći.

No, do same utakmice brojka je porasla, nitko nije sumnjao da će protiv Legije biti najviše gledatelja ove sezone u Maksimiru! Uostalom, pogledajte kako je to izgledalo ispred maksimirskog stadiona uoči utakmice:

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Linker
04. svibanj 2024 14:40