Bijesni navijači Ajaxa provaljuju u utorbu stadiona

 Screenshot
OPSADNO STANJE

VIDEO: Drama u Amsterdamu, dva Vatrena i cijela momčad zarobljeni u utrobi stadiona, navijači bjesne!

‘Zbog hitnog slučaja izvan stadiona svi smo zatvoreni na drugom katu Arene...‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 24. rujan 2023. 18:21

Najveći nizozemski derbi, sraz Ajaxa i Feyenoorda, na amsterdamskoj Johann Cruijff Areni, prekinut je u 55. minuti, zbog divljanja domaćih navijača. U trenutku kada je glavni sudac susreta Serdar Gözübüyük poslao aktere u svlačionicu gosti su imali uvjerljivu rezultatsku prednost (3-0). Vjerojatno će susret u konačnici i biti registriran spomenutim rezultatom, uz prigodne sankcije Ajaxu.

Sastav Mauricea Steijna, praktički, nijednog trenutka nije kontrolirao utakmicu. Već u otvaranju, nakon 18 minuta, Feyenoord je stekao uvjerljivih 2-0. Oba je pogotka za goste postigao meksički napadač Santiago Gimenez. Trećeg je, za potpuni potop domaćina, dodao Brazilac Igor Paixao u 37. minuti (na asistenciju Gimeneza).

Posebno je loše funkcionirao defenzivni segment Ajaxove momčadi, u kojemu su participrala i dvojica hrvatskih reprezentativaca – Josip Šutalo i Borna Sosa. Početkom drugog dijela utakmice Sosu je zamijenio Salah-Eddine.

Za razliku od indisponirane momčadi, navijači Ajaxa pokazali su puno više inicijative. Već su tijekom prvog dijela nekoliko puta prekidali susret, učestalom uporabom pirotehnike. Gözübüyük je do 55. minute tolerirao njihove nestašluke, a onda je trajno prekinuo utakmicu.

Sat vremena nakon utakmice zbog opsadnog stanja na stadionu, koji nosi ime najvećeg nizozemskog nogometaša Johana Cruijffa, novinari su još slali poruke svojim redakcijama:"zbog hitnog slučaja izvan stadiona svi smo zatvoreni na drugom katu Arene. Ne smijemo se spuštati u prostor za novinare. I igrači su još u svlačionicama. Dosta je bijesnih navijača, koji pokušavaju ući na glavni ulaz."

I Šutalo i Sosa, zajedno sa svojim suigračima, ostali su tako zarobljeni u svlačionici.

A onda se situacija malo raščistila i prvi se pred novinarima ukazao trener Ajaxa, Maurice Steijn:

- Imali smo plan da otpočetka utakmice napravimo pritisak. Mislim da smo dobro krenuli, ali prva lopta koju su nogometaši Feyenoorda šutnuli prema našoj mreži, završila je – unutra. Pokušali smo se brzo vratiti u utakmicu, ali smo radili mnogobrojne pogreške u fazi organizacije igre. Možda će vam zvučati ludo, ali ja sam i nakon 0-3 u svojim igračima vidio momčad, koja vjeruje u uspjeh i sposobna je napraviti preokret – uvjeravao je zbunjene nizozemske novinare trener Ajaxa.

Očigledno, Steijn je utakmicu s Feyenoordom doživio na sebi svojstven, jedinstveni način. Dvojbeno je međutim, jesu li i klupski dužnosnici vidjeli momčad Ajaxa Steijnovom dioptrijom. I hoće li imati razumijevanja za opetovano posrtanje momčadi u koju su ovoga ljeta uložili preko sto milijuna eura. Prije debakla protiv Feyenoorda "kopljanici" su skupili svega pet bodova, dostatno za 13. mjesto. Nakon nedjeljne blamaže i divljanja navijača, šanse da Steijn doživi ponedjeljak kao trener Ajaxa doista su skromne...

Linker
27. srpanj 2024 01:46