ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
RIJEKA PREKINULA CRNI NIZ

Video: Evo zašto su ga doveli iz Engleske! Pogledajte jedan od najvećih HNL preokreta ove godine

Dugo se Rijeka mučila u zaostalom susretu 16. kola, a onda u 15 minuta zabila tri gola
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. ožujak 2021. 16:13

Igrači Rijeke uljepšali su rođendan svom treneru Goranu Tomiću. Proslavit će ga u četvrtak uz prvu prvenstvenu pobjedu na klupi kluba s Rujevice, koji je trijumf u HNL-u čekao 40 dana, od 6. veljače i gostovanja kod Lokomotive. Riječani su ujedno preskočili Hajduk i opet se vratili na četvrtu poziciju, dok je Slaven i dalje u borbi za ostanak, a nikog nije pobijedio još od 29. siječnja...

U početnim minutama Riječani su stisnuli domaćina na njegovu polovicu, imali su inicijativu, ali iz toga nisu uspjeli ništa konkretnije napraviti. U 3. minuti dobar prolaz i pokušaj Tomečaka, no lopta se od bloka odbila u korner. Murić je iz kuta pokušao izravno ugroziti Filipovića, ovaj se nije dao iznenaditi. Slaven se disciplinirano branio i po osvojenoj lopti pokušavao tražiti dubinu.

Prvu pravu priliku imali su Farmaceuti u 8. minuti, kad je Knöll tukao glavom nakon ubačaja Boseca, ali je lopta išla po sredini gola i Nevistić je bez problema obranio. Kad se oslobodio početnog pritiska Rijeke, pokušao je Slaven povremenim presingom suparniku onemogućiti izgradnju napada iz zadnje linije.

Veliku priliku za Rijeku upropastio je Lončar u 18. minuti. Čerin je dobro prošao po sredini i namjestio matnu situaciju za svog suigrača na lijevom krilu, ali je reprezentativac BiH tukao iznad grede. Pokušao je u 19. minuti Andrijašević glavom nakon ubačaja Tomečaka, ali je promašio okvir gola.

Kazna za veliki riječki promašaj stigla je vrlo brzo. Lulićev udarac završio je u bloku, Bosec je uputio jedan od svojih opasnih i korisnih ubačaja, a Čerin je zaboravio ispratiti Glavčića koji je s par metara sprašio loptu pod gredu. Bio je to već peti prvenstveni pogodak srpskog veznjaka koji igra odličnu sezonu i glavna je figura u igri Farmaceuta.

Rijeka je nastavila pokazivati defenzivnu ranjivost. Murić je u 26. minuti pogriješio, Lulić je tukao s 20 metara, a Nevistić je odbio u korner i potom ljutito reagirao na suigrače. Još jedna daljinska prijetnja u 28. minuti, ovaj put Iličić, ali nije bilo snage u tom udarcu.

Gosti su poluvrijeme završili bez udarca u okvir. Andrijašević je u 32. minuti tukao iznad grede iz slobodnog udarca, dvije minute kasnije Murić je nakon solo-prodora pucao, ali je Slavenova obrana izbacila loptu u korner. Do kraja poluvremena još i pokušaj Mudražije nakon povratne lopte Andrijaševića, ali i on je gađao 'golubove' umjesto okvira gola.

Nastavak je otvorio Knöll dobrim prodorom po lijevoj strani i prilikom koju mu je skinuo Nevistić. Tomić je odmah na poluvremenu Vukčevića zamijenio Štefuljem, a ubrzo i Mudražiju Menalom, pa se Lončar povukao u vezu.

Korner za Rijeku u 67. minuti, Andrijašević je tukao, a lopta je na putu prema vratima pogodila Menala i otišla izvan igre. Rijeka se ipak vratila u život u 69. minuti nakon prodora Štefulja i lijepe realizacije Josipa Drmića kojem je to bio prvijenac u Rijekinom dresu.

Nastavili su gosti s pritiskom, a u 74. minuti uslijedio je potpuni preokret. Rijeka je imala kontru tri na jedan, Andrijašević je izbjegao zaleđe i uposlio Menala koji je iskosa s desne strane pogodio za 1:2.

Domaći su definitivno pokleknuli u 81. minuti, kad je Galović trećim pogotkom zapečatio pobjedu Rijeke. Slavenu u subotu dolazi Istra 1961...

--------------------------------------------------------------------------------------------

SLAVEN BELUPO - RIJEKA 1:3 (Glavčić '23; Drmić '69, Menalo '75, Galović '81)

SLAVEN BELUPO (3-5-2): Filipović 5,5 – Božić 5,5, Paracki 6, Goda 5,5 – Bosec 6 (od 83. Bogojević -), Lulić 6,5 (od 73. Julardžija -), Van Bruggen 6, Glavčić 7 (od 82. Liklin -), Gamarra 5,5 (od 46. Hyunwoo 5,5) – Iličić 5,5 (od 73. Delić -), Knöll 5,5.

Trener: Tomislav Stipić 5,5.

RIJEKA (4-2-3-1): Nevistić 6,5 – Tomečak 6, Capan 6,5, Galović 7, Vukčević 5,5 (od 46. Štefulj 6,5) – Čerin 6,5, Mudražija 5,5 (od 54. Menalo 7) – Murić 6,5, Andrijašević 6,5 (od 90+2. Yateke -), Lončar 6 – Drmić 7 (od 84. Kulenović -).

Trener: Goran Tomić 7.

Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 7. Pomoćnici: Kečkiš i Loparac. Četvrti: Lovrić. VAR: Pajač. AVAR: Tomas. Delegat: Žugec.

Strijelci: 1:0 – Glavčić (23), 1:1 – Drmić (69), 1:2 – Menalo (74), 1:3 – Galović (81).

Žuti kartoni: Van Bruggen (54 – preoštar start).

Crveni karton: -.

Igrač utakmice: Josip Drmić.

------------------------------------------------------------------

Kraj utakmice - Zaslužena pobjeda gostujuće momčadi! Konačno prekid crnog niza, sve je obavljeno u drugom dijelu drugog poluvremena...

81' - Gooool! Evo i Galović se uspisuje! Čini se da se gostima smješi pobjeda nakon 39 dana u HNL-u!

75' - Gooool! Kakav preokret Rijeke! Menalo za 1:2! Andrijašević prosljeđuje do Menala na desnoj strani koji sjajo gađa i konalno naplaćuje sve silne promašaje iz prvog dijela...

69' - Goooool! Drmić! Kakav sjajan gol. Sjurio se po lijevoj strani u šesnaesterac, a onda je sjajno pucao s nekih 12 metara neobranjivo u gornji desni kut!

67' - Najveća prilika za Rijeku u utakmici. Andrijašević je nakon kornera sjajno glavom spustio za Menala, a ovaj promašuje najbolju priliku bijelih na utakmici.

63' - Murić puca dosta iskosa s nekih 12 metara, a Filipović to sigurno boksa...

55' - Žuti karton, dobio ga je van Bruggen zbog starta na Mudražiji. Tomić radi izmjenu, Menalo će zamijeniti Mudražiju...

48' - Opet zicer Knölla i opet promašaj! Nažalost odlučio je sam završiti akciju i šutirati iako bi možda bilo bolje da je prebacio tu loptu na drugu stranu gdje su se otvarala bolja rješenja...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj 1. poluvremena - Zasluženo vodi Slaven Belupo, dok gosti za početak moraju poraditi na prijetnjama u okvir gola...

40' - Mudražija u puno trku puca nakon što ga je sjajno uposlio Andrijašević, ali nogometaši Rijeke nikako ne mogu pogoditi okvir gola.

image
CROPIX

32' - Slobodan udarac s nekih 25 metara i nikako Riječani ne uspjevaju pogoditi okvir gola. Andrijašević je pucao malo iznad grede.

26' - Kakva pogreška na sredini terena! Murić je pogriješio, lopta dolazi do Lulića koji sjajno puca s nekih šesnaest metara, ali Nevistić spašava svoju momčad. I ne samo to, ljutit je vratar na svojim vratima, vrišti na svoje igrače...

23' - Goooool! Sjajna akcija Slaven Belupa! Bosec je opet sjajno ubacio s desne strane i kad se činilo da će propasti još jedna sjajna prilika, sjurio se s druge strane Glavčić koji s lakoćom zabija nemoćnom Nevistiću.

20' - Andrijašević glavom pokušava s nekih 10 metara, ali za malo promašuje okvir gola. Pritisak Rijeke traje i dalje, u nastavku akcije označeno je zaleđe Drmića.

17' - Kakva sad prilika za Lončara! Idealna lopta na nekih 12 metara od vratiju, a ovaj neometa puca visoko iznad okvira vratiju. Kakav festival promašaja na startu...

8' - Kakav zicer za domaće! Milimetarski točna lopta s desne strane na glavu Knölla, Bosec je centrirao, ali iz peterca Knöll pogađa Nevistića koji spašava goste!

7' - Žuti karton je nekog s klupe Rijeke, jedan od pomoćnika Gorana Tomića dobio je javnu opomenu zbog - prigovora. Nervoza na klupi gostiju već u ranoj fazi, jasno je zašto...

5' - Rijeka je pritisnula u prvih pet minuta, Belupo nije izašao iz svog šesnaesterca na početku utakmice i još jedan sjajan ubačaj Tomečaka u šesnaesterac, ali Filipović je na lopti sada.

3' - Prva prilika na utakmici i to za goste! Sjajno su kombinirali Čerin i Tomečak po desnoj strani, na kraju je Tomečak ušao u šesnaesterac i ciljao gornji lijevi kut i za malo je bio neprecizan! Izveo se korner, ali otklanja to Paracki.

1' - Počela je utakmica.

15.50 Stigli su sastavi za današnji dvoboj. Tomislav Stipić je na klupi ostavio Kima, van Bruggen će igrati na mjestu stopera, a mjesto u sredini dobio je Gamarra.

S druge strane pak, Goran Tomić je na klupi ostavio Kulenovića, a u napad instalirao Drmića dok će trojku u veznom redu uz Čerina i Lončara činiti Mudražija, dok je Luka Menalo ostao na klupi. Darko Velkovski i dalje nije spreman za svih 90 minuta pa će uz Galovića na stoperu startati Luka Capan.


Najava utakmice: Napisali Goran Čičin - Mašansker i Damir Dobrinić

Dobre vijesti za navijače Slavena Belupa stigle su uoči novog ogleda s Rijekom. Dvojac iskusnih defenzivaca produljio je vjernost Farmaceutima te će jamčiti stabilnost obrane i u sljedećoj sezoni. Kapetan Goran Paracki i Tomislav Božić potpisali su nove ugovore do ljeta 2022. godine.

- Sretan sam što sam potpisao novi ugovor. U Koprivnici i Slaven Belupu se osjećam kao kod kuće. I dalje sam jako motiviran pružati dobre partije na terenu i s veseljem čekam nove izazove i utakmice koje su pred nama - rekao je Paracki, koji je u karijeri odigrao 116 utakmica za koprivničkog prvoligaša.

Božić je dosad skupio 47 nastupa za Slaven, a osim značajnog doprinosa igri momčadi zajedno s Parackim ima i velik utjecaj na mlađe igrače.

- Dogovorili smo se sve u dvije minute, dali si ruku i produžili ugovor na obostrano zadovoljstvo. Osjećam se zaista ugodno ovdje i sretan sam što ću ostati dio Slavena Belupa - rekao je Božić.

Pred Farmaceutima je danas novi zahtjevan prvenstveni ispit, slijedi im repriza nedavnog ogleda s Rijekom, ali ovaj put na domaćem terenu. Na Rujevici su se predstavili u vrlo dobrom izdanju, stvorili više prilika za pogotke od svog domaćina, ali su se na kraju morali zadovoljiti jednim osvojenim bodom.

- Očekujem dobru utakmicu, dobar Slaven Belupo i malo agresivniju Rijeku. Ovaj put svi vjerojatno žele od mene čuti da možemo pobijediti, a još više vidjeti da je to u stvarnosti tako. Mi koji smo “unutra” volimo one koji nama vjeruju. Mi bez publike ne možemo, pa makar nas morali gledati preko televizijskih ekrana, a vjerujem ni oni bez nas. Osjećamo potporu naših navijača, veselimo se današnjoj utakmici s Rijekom i dat ćemo sve od sebe da odigramo kao u Rijeci, te da bodovi na kraju ostanu u Koprivnici - rekao je Slavenov trener Tomislav Stipić.

U slaganju momčadi i dalje postoje problemi s ozljedama važnih prvotimaca. Izvan stroja su i za ovu utakmicu napadač Ivan Krstanović zbog problema s leđima, te Stipe Bačelić Grgić i Frano Mlinar, koji su izvan stroja zbog ozljeda koljena.

Strateški pogled

Stipić se osvrnuo i na blisku budućnost hrvatskog nogometa.

- Svi mi koji smo u nogometu moramo i strateški razmišljati. Liga 10 bila je odlična jer se godinama razvijala, bila je pun pogodak. Međutim, mislim da bismo zbog budućnosti trebali promišljati i o mogućnosti proširenja lige na 12, možda čak i 14 klubova. Klubovi dovode strance i iskusne igrače, za mlade nema mjesta u Ligi 10.

Vi ste u borbi za opstanak, a ipak ste se odlučili na pomlađivanje?

- Ekipu smo u prosjeku pomladili za tri godine, radimo remont dok se borimo za osiguravanje prvoligaškog statusa jer nam je to jedini put. Ne bojim se ispadanja našega kluba, ali moramo kolektivno misliti na budućnost, na hrvatski proizvod koji trenutačno nema puno prostora u Ligi 10 - zaključuje Stipić.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Prvi pokušaj nije uspio, Rijeka je prošlog petka sa Slavenom Belupom odigrala samo 1:1. S obzirom na prikazanu igru, doduše, i nije baš “samo”, jer Riječani nisu bili bolja momčad. No danas je nova prilika, opet su suparnici Farmaceuti, ovoga puta u Koprivnici. Rijeka je sedam kola bez pobjede, od 6. veljače i gostovanja kod Lokomotive nije trijumfirala.

Ispiranje gorkog okusa

Prošlo je od tada, eto, već 39 dana.

- Drago mi je da je utakmica ovako brzo. Budući da prošli dvoboj nije završio na željeni način, dobro je da novi stiže što prije jer želimo isprati gorak okus koji je ostao nakon te prošle utakmice. Željeli smo upisati pobjedu, no nismo bili na nivou Rijeke. Svi trebamo podići tu razinu za 15-20 posto i počnemo dobivati utakmice - poruka je trenera Gorana Tomića, koji će dan nakon sudara u Koprivnici proslaviti 44. rođendan.

- Očekujem zahtjevnu utakmicu, kao i svaku dosad u HNL-u, ali sigurno s više angažmana, truda i želje do tih željenih tri boda. Očekujem drugačiju utakmicu nego na Rujevici, prvenstveno zbog terena, koji se nadam da će biti u boljem stanju nego što je bio u petak - dodao je Tomić.

Vremenska prognoza je dobra, temperatura bi trebala biti oko sedam stupnjeva Celzija, dok padalina ne bi trebalo biti. Rijeka će se i s bodom vratiti na četvrto mjesto, jer sada ima isti broj bodova kao Hajduk, no nije remi to što Tomić i njegovi momci traže. Splićani će nakon sutrašnjeg koprivničkog okršaja imati dvije ligaške utakmice zaostatka za svojim rivalom sa sjevernog Jadrana.

- Puno toga ovisi o nama samima, prvenstveno mi moramo biti ti koji ćemo podići razinu igre u svim segmentima. Kad se prekine taj crni niz, kad napokon dođe ta prva pobjeda, uvjeren sam da ćemo se dizati iz utakmice u utakmicu - kaže Tomić.

Hoće li mu igrači uspjeti za rođendan pokloniti pobjedu, koja bi Tomiću bila 51. u Prvoj HNL?

Rijeka nije kompletna, zbog ozljeda za današnji nastup s Farmaceutima ne konkuriraju Hrvoje Smolčić i David Nwolokor.

- Neki igrači osjećaju lakše tegobe, poput Domagoja Pavičića, a ni Joao Escoval još nije u punom ritmu treninga. Ostali su spremni, motivirani i nadam se, vjerujem da ćemo napokon doći do ta tri boda - još je jednom za kraj svoju želju ponovio Tomić.

Rijeka će nakon Slavena Belupa u nedjelju dočekati Varaždin na Rujevici. Čak devetorica Riječana imaju dva žuta kartona, ako Andrijašević, Gnezda Čerin, Kulenović, Lepinjica, Liber, Lončar, Mudražija, Nevistić ili Yateke danas zarade javnu opomenu, u nedjelju ih protiv Varaždina neće biti.

Linker
12. travanj 2024 16:08