Sebastien Haller

 ISSOUF SANOGO Afp
AFRIČKI KUP NACIJA

VIDEO Hajduk ima afričkog prvaka: Domaćin izveo preokret, pogledajte delirij 60 tisuća gledatelja

Obala Bjelokosti ponovo je u samoj završnici upisala trijumf, sada za treći kontinentalni naslov
Piše: HINAObjavljeno: 11. veljača 2024. 23:24

Nogometna reprezentacija Obale Bjelokosti treći put u povijesti je postala prvak Afrike nakon što je u finalu 34. izdanja Kupa nacija, koji je održan upravo u toj zemlji, u Abidjanu pred 60.000 gledatelja pobijedila Nigeriju sa 2-1.

Za Obalu Bjelokosti to je bilo peto finale Kupa nacija i treće slavlje nakon 1992. i 2015. godine, dok je Nigerija ostala na tri titule u osam finala, a posljednji put je bila najbolja 2013.

Premda se jedva provukla kroz skupinu s jednom pobjedom i dva poraza, od kojih jedan upravo od Nigerije, zbog čega je izbornik Jean-Louis Gasset dobio otkaz usred turnira, a momčad privremeno preuzeo Emerse Fae, Obala Bjelokosti je na koncu dogurala do samog trona.

image

Obala Bjelokosti - Nigerija

FRANCK FIFE Afp

Možda i ključna pobjeda bila je ona u osmini finala protiv branitelja naslova Senegala nakon izvođenja jedanaesteraca. Potom je u četvrtfinalu nakon produžetaka porazila Mali sa 2-1, a pobjednički gol je u 120. minuti postigao Oumar Diakite. U polufinalu su "Slonovi", kako im glasi nadimak, pobijedili DR Kongo sa 1-0 pogotkom Sebastiena Hallera.

U finalu je povela Nigerija u 38. minuti golom Williama Troosta-Ekonga. Branič PAOK je bio strijelac i u 1-0 pobjedi u skupini. No, ovoga puta domaćin je u drugom dijelu uspio okrenuti rezultat.

Izjednačio je Franck Kessie u 62. minuti, a pobjedu domaćinu donio je Sebastien Haller u 81. minuti. POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE.

Napadač Borussije Dortmund je u srpnju 2022. otkrio kako ima rak testisa, zbog kojeg je podvrgnut operaciji. Nakon dvije operacije i četiri ciklusa kemoterapije Haller se koncem siječnja prošle godine vratio nogometu, a godinu dana kasnije donio je svojoj reprezentaciji kontinentalnu titulu.

image

Navijači

DANIEL BELOUMOU OLOMO Afp
image

Slavlje Obale Bjelokosti

ISSOUF SANOGO Afp
image

Navijači

FRANCK FIFE Afp
image

Navijači

DANIEL BELOUMOU OLOMO Afp

Naravno, neprospavanu noć imat će i Ismaël Diallo, branič Hajduka koji se okitio afričkim zlatom, a uskoro će se zaputiti smjerom Poljuda. Mislavu Karoglanu vjerojatno će se svidjeti što je Diallo svaku utakmicu ispratio s klupe, pa se u punoj snazi može vratiti u bijeli dres nakon uspjeha kojeg će zauvijek pamtiti.

U susretu za treće mjesto koji je igran u subotu, Južna Afrika je boljim izvođenjem 11-eraca sa 6-5 svladala DR Kongo.

Za JA ovo je bila četvrta medalja s afričkih prvenstava, nakon zlata 1996., srebra 1998. i bronce 2000. DR Kongo je, pak, drugi put ostao četvrti, usto ima i dva naslova (1968, 1974) i dva treća mjesta (1998, 2015).

Linker
17. travanj 2024 22:25