Marko Livaja
 JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix
SLAVLJE U BIOGRADU

Video: Hajduk ostao šokiran na početku Torcidine fešte pa preokretom prošao u Kupu, pogledajte golove

Domaći poveli u 12. minuti, Krovinović izveo majstoriju, a iskazalo se i novo rješenje...
Piše: Davorin Olivari/Sportske novostiObjavljeno: 21. rujan 2021. 18:50

PRIMORAC - HAJDUK 1:2 (Lazarevski 12'-11m / Krovinović 41', Ljubičić 61')

Biograd na moru. Igralište Kazimira i Silvija. Gledatelja 3000. Sudac: Fran Jović; pomoćnici: Pušić i Marić; četvrti: Dadić (svi Zagreb), delegat: Podnar (Gospić)

PRIMORAC: Stojanov - Jurišić, Lazarevski, Ninčević, Musa - Bitunjac (od 90. Kuman), Birkić - Klopp (od 90. Šindija), Nakić (od 72. Colić), Marić, (od 56. Aliyu) - Vodopija (od 72. Lokin). Trener: Krešimir Sunara

HAJDUK: Kalinić - Čalušić, Katić, Dimitrov, Dolček - Atanasov (od 46. Fossati), Krovinović - Kačaniklić (od 78. Brkljača), Diamantakos (od 46. Livaja), Biuk (od 46. Sahiti) - Ljubičić. Trener: Jens Gustafsson

U prekrasnoj atmosferi igrališta u Biogradu na moru, Hajduk je po očekivanju pobijedio Primorac i nastavlja natjecanje u hrvatskom kupu. Međutim, ostati će zapisano da je domaćin, član 3 HNL jug, vodio protiv Splićana do pred sam kraj prvog poluvremena, a taj dio utakmice završio je - neodlučeno. Naravno da je Hajduk bio bolji, da je većim dijelom utakmice kontrolirao igru, ali nije velikim favoritima bilo lako, to potvrđuje podatak da su utakmicu riješili tek nakon što je isteklo sat vremena igre.

Konačno, Hajduk je danas igrao s svoje dvije najveće zvijezde, Livajom i Krovinovićem, a Filip je bio i najbolji igrač utakmice, da nije poravnao fenomenalnom akcijom i poentiranjem u konačnici prvog poluvremena, tko zna kako bi sve završilo. Ako ništa drugo, sigurno bi se Hajduk još više mučio. Sve je riješeno u drugom poluvremenu, kad su Gustafssonovi dečki pojačali ritam, ubacili u višu brzinu, a tad se ipak vidjela razlika u kvaliteti. No, Primorac je namučio Hajduk kao vrag griješnu dušu.

Počelo je uzbudljivo, već nakon osam minuta lopta se lijepo zalijepila za kopačku Atanasova koji je opalio s više od dvadeset metara, lopta se zaustavila na gredi! Imali smo osjećaj da se greda još dugo tresla nakon te delekometne bombe. Tada se činilo da je to uvod u totalnu Hajdukovu nadmoć i iščekivanje kad će postići pogodak. Međutim, kakva li je to samo bila kriva procjena. Primorac je odlučio da ne bude tako. Samo dvije minute kasnije nakon te bombetine Atanasova, u šansi je bio Birkić, lijevom nogom pucao je s vrha šesnaesterca, ali je lopta za koji centimetar prohujala kraj vratnice. E, to je bio uvod....

Za vodstvo Primorca. Klopp je ušao iskosa u šesnasterac, Dolček ga je pokupio po nogama, bio je to klasični jedanaesterac. Lazarevski je pucao po sredini gola, Kalinić je se bacio u stranu i eto, počelo je iznenađenjem. Bilo je zgodno vidjeti kako nije bilo oduševljenja na tribinama igrališta Kazimira i Silvija, tu i tamo netko se veselio vodstvu domaćina. Pa bilo je to logično, na tribinama su bili sve - Hajdukovci. Ali domaći dečki na terenu su fino slavili.

Nakon tog pogotka počele su muke po Hajduku. Probali su Splićani na sve moguće načine, imali su veliki posjed lopte, ali bili su totalno jalovi, nemoćni stvorti neku pravu priliku. Dapače, prvu priliku nakon vodstva imao je Primorac. Marić se probio po boku, opalio, ali je Kalinić loptu upućenu u prvi kut obranio. Nešto kasnije probao je Krovinović, ali zamalo je promašio. Primorac se jako dobro u prvoj dionici nosio s Hajdukom njihova igra imala je smisla, po osvojenoj lopti kretali su u dobru tranziciju, širili igru po bokovima, u nekim trenucima je djelovalo kao na nema neke razlike u kvaliteti trećeligaša i prvoligaša. Majstor s mora se mučio, a imao je sjajnu podršku s tribina. A sreća se osam minuta prije kraja prve dionice za Hajduk zvala - Kalinić.

Nakić je prodro bo boku, dobacio do Vodopije, koju puca s desetka metara, ali Kalinić je obranio. I onda u samoj završnici prvog poluvremena, Hajduk je došao do poravnanja. Bila je to solo akcija Krovinovića koji se driblingom oslobodio svog čuvara, pa guruo loptu kroz noge Birkiću, te onda s nekih 18 metara pogodio samu 'malu mrežicu' Stojanova. Sjajan potez, sjajan pogodak..

Tako je eto, Primorac u svoje almanah mogao upisati da je s Hajdukom jedno poluvrijeme odigrao neodlučeno. Vidio je Jens Gustafsson da je vrag odnio šalu, pa je početkom drugog poluvremena uvao najveću zvijezdu i najboljeg strijelca Marka Livaju, dodao je Fossatija i Sahitija. Nakon tih promjena počelo se igrati samo na jedan gol, onaj domaćina. Redale su se prilike, Sahiti, Livaja, Kačaniklić... Ali vratar Stojanov bio je u formi.

No, onda se ukazala kombinacija Čalušić - Ljubičić. Čalušić je centrirao s desne strane, Ljubičić se ubacio između stopera Primorca i glavom iz blizine pogodio mrežu! Hajdukovci su mogli odahnuti. Nekoliko minuta kasnije, Sahiti je iskosa pogodio vratnicu. Primorac je sve teže tjelesno parirao Hajduku, domaći dečki pomalo su 'izdušili'. Ali zaslužuju sve čestitke za ono što su radili Hajduku sat vremena.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Dvoboj u Biogradu na Moru završen je rezultatom 2:1 za Hajduk. Bijeli su nakon preokreta uspjeli vizirati nastup u osmini finala Kupa Hrvatske.

90' Krenula je sudačka nadoknada od tri minute.

85' Navijači na tribinama polako se pripremaju za "treće poluvrijeme". Ostat će svi zadovoljni ako ovako ostane. Hajduk će proći, a i Primorac je odigrao solidan dvoboj.

81' Zanimljiv podatak je da Hajduk ima čak 87 posto posjeda lopte u zadnjih 15 minuta. Ali, nedostaje još pokoji konkretniji potez pa da gosti riješe sva otvorena pitanja glede rezultata.

78' Umjesto Kačaniklića kod Hajduka ulazi Marko Brkljača, nova mlada nada Bijelih. Da ga vidimo...

76' Livaja sada upošljava Ljubičića, no dobro sve to čita Stojanov koji sa svoga gola izlazi na vrijeme i kupi loptu.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix

71' Nešto sporiji ritam utakmice u posljednjim minutama, mogao bi se Hajduk sada malo i prištedjeti, čeka ga obveza s Lokomotivom za vikend u HNL-u.

66' Sahiti pogađa vratnicu! Nezgodan udarac s lijeve strane, u bliži vratarev kut. Stojanov se i ozlijedio nakon što je nogom nespretno udario u stativu, pružaju mu sada liječnici pomoć.

64' Dobar otpor pružali su domaći do sada, no kvaliteta opet dolazi do izražaja. Jesu li momci iz Primorca rekli zadnju riječ na današnjem dvoboju? Hajduk ima 78 posto posjeda u ovim trenucima...

61' GOOOOOOL! Vodi Hajduk! Marin Ljubičić pogađa za preokret u Biogradu. Dobar ubačaj Čalušića, ne prate to braniči Primorca, a Ljubičić zabija za 2:1.

59' Sat vremena igre je iza nas, Hajduk će nesumnjivo dodatno stisnuti u preostalom dijelu utakmice. Ako ostane ovako, ide se u produžetak, kao i na dvoboju Dugopolja i Lokomotive koji je završen tek u osmoj seriji raspucavanja jedanaesteraca.

57' Dobar korner Krovinovića, sada je za promjenu ta lopta išla na drugu stativu, Katić je tamo bio najviši, no nije bilo kvalitetnog završnog udarca prema vratima Stojanova.

54' Kačaniklić! Obranio je to Stojanov, dobra je to bila prilika nakon podvale Čalušića za švedskog internacionalca. Nije bilo zaleđa, ali niti pogotka.

51' Teren stadiona u Biogradu i dalje je okupan suncem, vremenski uvjeti su idealni za nogomet. Hajduk je i sve opasniji, hoće li i koliko obrana Primorca izdržati?

49' Pokušaj Livaje na dobru loptu Sahitija, no nije to išlo u okvir gola. Kalinić s druge strane ima sve manje posla.

46' Počelo je drugo poluvrijeme, Hajdukov trener radi trostruku izmjenu! Livaja mijenja Diamantakosa, Sahiti je na terenu umjesto Biuka, a Fossati umjesto Atanasova.

POLUVRIJEME: Neodlučeno je zasad na stadionu u Biogradu. Hajduk je preko Atanasova u 9. minuti pogodio gredu pa je dvije minute kasnije ostao šokiran jedanaestercem i golom Lazarevskog. Dizali su se gosti iz Splita i izjednačili potkraj prvog dijela sjajnom akcijom Krovinovića. Očekuje nas uzbudljiv nastavak u Biogradu na Moru.

45' Poigravanje Tonija Katića dalo je priliku iz kornera za domaće kojeg je baš očistio Katić. Kreće sudačka nadoknada od jedne minute u prvom dijelu.

41' GOOOOL! Krovinović! Sve je napravio sam veznjak Hajduka, neobranjivo pogodio nakon krasne solo-akcije. Prošao je dvojicu i sjajnim udarcem okrunio izvedbu...

37' Vodopija! Opasno je opet živio Hajduk, sjajno je sve to organizirao Nakić, ali na mjestu je Kalinić. Dobar udarac Vodopije, ali nije se dao iznenaditi nekadašnji vratar hrvatske reprezentacije.

35' Kačaniklićev udarac nije bio preopasan za vratara Stojanova, mada je to išlo u okvir njegova gola.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix

32' Nezgodni su domaći sa svojim povremenim naletima, Musa i Marić nadiru prema Kaliniću, a sada je Vodopija bio u nedopuštenoj poziciji.

27' Prigoda i za Marića, a i tu se ispriječila zastavica pomoćnog suca. Lovre Kalinić je još dobio i jedan neugodan udarac... Igra se nastavlja.

25' Od starta dvoboja podrška Torcide je glasna, a pjesma ne jenjava.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix

22' Napadi Hajduka sve su učestaliji i jači, sada je Čalušić s desne strane nabacio na rub kaznenog prostora gdje je udarac Ljubičića blokirao Birkić.

17' Kačaniklić je došao u priliku, ali svirano mu je zaleđe. To je izazvalo dosta reakcija na tribinama uz psovke navijača Hajduka koje su se dobro čule u televizijskom prijenosu.

15' Ukazuje se pomoć Nikoli Mariću, bit će kratki prekid igre. Primorac vodi, Livaja i društvo s klupe mogli bi ući i mnogo ranije no što je planirano ako se stvari uskoro ne promjene.

12' GOOOOOL! Lazarevski s bijele točke za 1:0 Primorca!

12' Jedanaesterac za Primorac! Dolček je to skrivio, srušio je Kloppa.

11' Zaprijetio je i Primorac! Birkić je ušao u kazneni prostor i iz okreta pucao, bilo je to blizu Kalinićeva gola.

9' Greda! Uh, sada je Atanasov sjajno potegao s dvadesetak metara, bio je poprilično usamljen na povratnoj lopti, ali okvir gola spasio je Primorac.

7' Još uvijek bez pravih prilika, Hajduku se i dalje ne žuri. Primorac se pak čvrsto postavio i neće ih biti lagano probiti.

3' U promijenjenoj postavi Hajduk se tek mora nametnuti domaćinu. Atmosfera je sjajna, na tribinama je više od 1.500 gledatelja koliko je službeni kapacitet stadiona, a Torcidina pjesma čuje se od samog početka.

17.00 Utakmica je počela.

>>> Trener Jens Gustafsson se odlučio za podosta rotiranu, ali i jaku momčad. Na fešti u Biogradu, Šveđanin je recimo od prve minute odlučio krenuti s Krovinovićem, Biukom, Ljubičićem, Dolčekom, Katićem.... Od prve minute priliku je dao i Grku Diamantakosu, koji se nije proslavio od dana kad je došao u Hajduk. Već smo ga pomalo i zaboravili, ove sezone je recimo u HNL-u dobio samo nešto više od 23 minute, Na klupi je ipak ostavio glavnu zvijezdu Marka Livaju, najboljeg Hajdukovog strijelca. Uz njega na klupi sjede i Simić, Fossati, Sahiti...

>>> Evo i malo atmosfere iz Biograda uoči utakmice.

Autor: Sportske novosti

>>> Stigli su sastavi! Hajduk bi danas nominalno trebao istrčati u 4-1-3-2 formaciji s Diamantakosom i Ljubičićem u vrhu napada. Na desnoj strani obrane je Čalušić, a zaigrat će i Nikola Katić, nekadašnji hrvatski reprezenativac.

Linker
06. ožujak 2024 15:36