Ivica Osim

 SCREENSHOT: YOUTUBE
SJEĆANJE NA VELIKANA

VIDEO: Ivica Osim emotivnim je govorom dirnuo do suza i ušao u povijest: ‘Ovo je jedino što mogu napraviti‘

Po jednom nenogometnom potezu Osim će zauvijek ostati upamćen u Bosni i Hercegovini.
Piše: SNObjavljeno: 01. svibanj 2022. 15:59

Preminuo je Ivica Osim. Jedan od najvećih trenera s ovih prostora preminuo je u Grazu u 81. godini života, a ostat će zauvijek upamćen po svojem nogometnom radu, bilo igračkom, bilo trenerskom.

No, jedan Osimov potez ostat će zapamćen kod svih u Bosni i Hercegovini, ali i dalje. Osim je bio izbornik Jugoslavije od 1986. do 1992., a ostavku je dao 23. svibnja 1992., samo tri tjedna prije početka Europskog prvenstva u Švedskoj na kojoj je Jugoslavija trebala igrati, ali je kasnije i njoj zabranjen nastup.

Osim je sazvao konferenciju za medije u Beogradu, a na njoj se emotivno, sa suzama, oprostio od reprezentacije koju nije mogao dalje voditi zbog napada na Sarajevo, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

"Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar, da kaže čovjek: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firenzu ni u Švedsku. Sve što mogu napraviti, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, to je moja privatni gesta, a vi je možete protumačiti kako hoćete... To je neka moja osobna odluka, a ja neću govoriti radi čega i da objašnjavam, vi vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu napraviti za taj grad, bar da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate što se događa", rekao je tom prilikom Osim.

Linker
22. ožujak 2023 18:14