ROBERT PERRY Afp
EUROCAST#9

Video: ‘Izgledamo kao raspojasana družina, svi igraju za sebe, a trener ne reagira! To je nedopustivo‘

Hrvatska je protiv Češke odigrala solidnih 45 minuta, ali to protiv Škota neće biti dovoljno
Piše: SNObjavljeno: 19. lipanj 2021. 07:26

Hrvatska opet nije izgledala dobro. Nakon što su izgubili od Engleske u prvom kolu Europskog prvenstva, 'Vatreni' su odigrali 1:1 protiv Češke. Nije to rezultat koji smo priželjkivali, a posebno to nije bila igra koju smo priželjkivali.

Izbornik Zlatko Dalić je i ovaj put u vrhu napada imao Antu Rebića, a Andrej Kramarić je dobio ulogu 'desetke'. Marcelo Brozović je ostao na klupi, a mjesto u momčadi je dobio oporavljenik Dejan Lovren. Očekivali smo da će se Hrvatska nametnuti od samog početka utakmice, ali to se nije dogodilo. Češka je izgledala puno opasnije u prvom poluvremenu i došla do vodstva nakon jedanaesterca kojeg je skrivio Lovren.

U drugom poluvremenu je to ipak izgledalo bolje. Golom Ivana Perišića smo došli do 1:1, ali dalje od toga nismo mogli. Na kraju smo ostali sa samo jednim bodom iz dvije utakmice i sada je jasno da jednostavno moramo pobijediti Škotsku u posljednjem kolu.

Naš današnji Eurocast ćemo posvetiti samo igri 'Vatrenih'. U gostima nam je opet proslavljeni nogometni trener Ilija Lončarević koji je prije nekoliko dana bio bez dlake na jeziku.

Kako ste vidjeli ovu utakmicu protiv Češke?

- Malo sam u depresiji nakon onoga jučer. Svi smo se zajedno nadali da ćemo skupiti snage i svladati tu Češku, ali nismo bili niti blizu toga da pobijedimo. Ali, imamo četiri dana da se vratimo sebi, svladamo Škotsku i prođemo dalje.

Glavni urednik Robert Šola je istaknuo kako je Češka u toj utakmici bila ono što je trebala biti Hrvatska. U prvom dijelu smo promašili i s pripremom i sa samom izvedbom.

- Sve je u nogometu uzročno posljednično vezano. Igra se ne može stvarati sa sporom loptom. Kompozicija momčadi je dovela do toga da igrači koji su bili u centrali našeg napada nisu agilni za igranje na toj poziciji, koji nije kriv za to. Ili Kramarić koji nije vičan brzim otkrivanjima. Modrić i Kovačić su imali previše loptu u nogama jer nisu imali rješenja prema naprijed. Problem je i stanje u momčadi gdje se vidi da su atmosfera i čitava psihoza na jednom niskom nivou. Nisam vidio niti jednu momčad na ovom prvenstvu koja je na tako niskom nivou napetosti prema reprezentaciji, prema prvenstvu, prema mjestu na kojem se nalazimo. Ne znam zašto se to događa - rekao je Lončarević.

- Mi stalno naglašavamo te pojedince i te fantaziste, ali i oni moraju igrati obranu. Mi nismo još doživjeli da naši osmi trke i presinga da naše špice sudjeluju u tom bloku. To je nevjerojatno, izgledamo kao raspojasana družina koja igra svaki za sebe gdje trener ne postavlja nikakve zahtjeve niti reagira na neispunjavanje tih zahtjeva. To nema smisla i to je nedopustivo. Ovo traje desetljećima i godinama. To nema smisla. Stalno se hvalimo s našim talentom. Zašto treba komentirati kako je Ivanušec probio, kako je ovo, kako je ono. To jučer nije napravio, zašto ga treba hvaliti kada jučer nije bio vrhunski. Petković? Sjajan, sjajno se gradi, odličan napadač, ali promašio je neke prilike, zašto ga hvaliti ako se nešto nije dogodilo.

- Nikada nisam bio pristalica trenera i nisam nikad bio trener da čarobiram. Ajde sada ću staviti dva centarfora, tri lijeva krila i igrača koji nikada nije pokazivao da će nešto napraviti. Smatram da ne možemo igrati nogomet bez dva vezna igrača u sredini terena, imamo svjetske klase na tom nivou i Brozoviča i Kovačića i Oršića, i nema razloga da se to remeti u bilo kojem segmentu igre. Kada je Kovačić mijenjan ostao je Luka sam kao duh na sredini terena, nikoga oko njega nije bilo. Imamo sreće da Englezi nisu bili jako dobri. Niti protiv Škota jučer nisu ništa pokazali. Kako bi mi trebali promjeniti rezultat sa samo jednim pravim veznim igračem. Reprezentacija je ozbiljna stvar, to nije 3. liga gdje trener može raditi eksperimente.

Lončerevića je zasetala i igra bez klasičnog centarfora.

- Imamo Petkovića i Budimira. Dan prije Engleza Petković nije niti približno blizu prve momčadi, druga utakmica isto tako. Pa kako da mi igramo bez napadača. I onda izmišljati igrača koji nikada nije igrao na toj poziciji osim u nekim situacijama. Ja takve eskapade sa stručne strane ne razumijem.

Linker
04. lipanj 2023 00:21