SERGEI SUPINSKY Afp
EUROCAST #31

VIDEO: ‘Messi nije najbolji u povijesti, a evo i zašto! I samo je jedan način da Italija sruši Englesku‘

Azzurri su u finalu Copa Americe svakako dobili recept kojeg bi večeras valjalo samo - prepisati.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. srpanj 2021. 08:09

To je to! U finalu smo. Europsko nogometno prvenstvo svoj će kraj doživjeti večeras na Wembleyju. Rekli bismo da će to biti i danas, ali s obzirom na golem broj utakmica u nokaut-fazi koje su otišle do produžetaka ili raspucavanja jedanaesteraca... Nije nemoguće da nas Englezi i Talijani večeras počaste s onih dodatnih pola sata uključujući i dramu na samom kraju.

O tome kakav je bio ovogodišnji, pandemijski Euro i što nam nosi večerašnji finale, razgovarali smo u Eurocastu #31 sa Zoranom Zekićem. Nekadašnji HNL-napadač i ex-trener Osijeka otkrio nam je što bi moglo presuditi u duelu Southgateovog Gordog Albiona i Mancinijeve plave družine. Jesu li to suci, kako tvrdi brojni korpus teoretičara zavjere ili je to činjenica da će Engleze danas na stadionu bodriti preko 60 tisuća navijača...

Naravno, nismo zaboravili ni na netom odigrano finale Copa Americe između Brazila i Argentine. Kako se dogodilo da na Maracani, mitskom mjestu brazilskog i južnoameričkog nogometa Messi i društvo preotmu naslov pobjednika Neymaru i njegovim suigračima? Je li Messi sada G.O.A.T, kad je konačno nešto osvojio i s reprezentacijom....

U studiju Hanza Medije bio je i Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti, a voditeljsku palicu Eurocasta #31 imao je Patrik Mršnik, novinar na web-portalu SN.

"Nismo se naspavali, ali barem smo proslavili pobjedu Argentine. E sad, rasprava će uvijek biti je li Messi najbolji na svijetu. Po meni - nije, za to mu fali svjetski naslov, bez obzira što je sve napravio u karijeri s Barcelonom pa evo sad i s Argentinom. Messi je vrh vrhova, Pelea nisam gledao, ali nikad nikome neću priznat da je Maradona bolji igrač od Messija. Možda je genijalniji u nekim stvarima, a Messi u nekim drugim", rekao je za početak glavni urednik SN-a Robert Šola.

"Kao da sam se vratio u neka druga vremena. Sudac je pustio malo grublju igru, ne daj Bože da bude danas u finalu EURA tako, bilo bi duplo više žutih, a i isključenja. Drago mi je za Argentinu, i mislim da je Messi zaslužio ovaj trofej. On je jedan od najboljih, pa mislim da je pola Brazila jučer navijalo za Argentinu zbog Messija", smatra Zoran Zekić.

Mogu li Talijani danas nešto slično napraviti na Wembleyu?

"Mislim da mogu. Znamo kako je Engleska došla u finale, preko tog penala. Po meni, Talijani su nostavili najbolji dojam i ja večeras navijam za njih", kaže Zekić.

I Zvone Boban se jučer oglasio i progovorio o 'teorijama zavjere' na EURU.

"Ma nema toga. Suđenje je na EURU bilo izvanredno, pa i sudac na toj utakmici osim te velike pogreške nije griješio. Ići zbog te odluke pričati da je UEFA namještala, nema smisla, jer nije sigurno".

Kakvo finale EURA očekujete?

"Ne očekujem visoki presing niti od jednih ni drugih. I nadam se da težina finala neće utjecat na nogomet, iako je velik pritisak na obje strane. Odlučit će neki detalj, individualac, ali ne bih volio da netko pobijedi iz jedanaesterca ili kornera", kaže Zekić, a Šola dodaje:

"Gledajući finale Cope, to je bio jedan raskopan nogomet, bez momčadske igre, Brazil je sve što je napravio zahvaljujući fantastičnom Neymaru. On je u Barceloni bio najbolji igrač svijeta, ali je igrao s Messijem pa nije mogao biti izabran za najboljeg na svijetu. Ali s takvim stilom igre kao i finalu ni Brazil ni Argentina večeras na Wembleyu ne bi imali šanse. Večeras imamo dvije različite momčadi, Italija i Engleska igraju kolektivni nogomet i za mene tko večeras ostane momčad kakva su bili u dosadašnjih 5 utakmica, taj će pobijedit. Navijam za Talijane, ali mislim da će Englezi sa svojom fizikom prevladati. Sterling i Kane su dva igrača kakve Talijani nemaju".

EURO traje jako dugo, Hrvatska je davno ispala, što misliš da smo mi prošli. Bismo li mogli protiv Talijana?

"Bi. Mi u našem najboljem stanju možemo protiv bilo koga na ovom EURU. No, ono što brine, nikad, barem ja ne pamtim, nisu reprezentacije igrale toliko dobro kolektivno, izgledaju kao uigrani klubovi. Portugal, recimo, nije bio takav i nije prošao", kaže Šola, a Zekić dodaje:

"Southgate me oduševljava, ali ne toliko s igrom, nego kako je napravio temelje za jednu novu reprezentaciju u kojoj nisu bitne zvijezde. Sancho sjedi na klupi, oduševljava Saka, recimo, koji još valjda nije ni igrao pred gledateljima, ti me detalji vesele. Englezi su toliko kompaktni i uigrani, i prema naprijed uvijek nešto naprave. Mislim da će odigrat neku utakmicu kao protiv Njemačke".

Na to se zanimljivim detaljem nadovezao Šola.

"Ovo forsiranje tandema Rice-Phillips mi malo smeta. Meni bi igrao Foden ili Grealish, stavio bih jednog kreativca, jer čak ni taj Mount nije kreativac".

Tko će zabiti večeras?

"Harry Kane", složila su se obojica uz dodatak:

"Želio bih da Kane bude proglašen igračem prvenstva. Prognoza utakmice? Mislim da će bit 2:2 pa neka ide to malo duže, u produžetke. Ako nismo nočas spavali, ne treba ni danas", rekao je Zekić.

Šola je za kraj sugerirao što bi trebao napraviti Mancini.

"1:0 za Englesku. Mancini me oduševio, ali nisam siguran je li on Luis Enrique u smislu hrabrosti da ide do kraja što god bilo. Italiji je ovo 10, 11 veliki finale, oni su u svim tim finalima igrali čvrsto iza i na polukontre. Tako su igrali i protiv Španjolske i Španjolci su bili malo bolji. No, ako Mancini ostane na onom tragu kao što je igrao prije Španjolske, onda Talijani imaju šanse, ako se budu orijentirali na obranu, neće moći ništa, mislim da kontrama neće moći protiv Engleza. Ali svakako, bit će to šahovska borba".

Linker
03. svibanj 2024 00:02