INTERVJU: SAŠA PAVLIČIĆ-BEKIĆ

VIDEO: NAŠ POZNATI ODVJETNIK OTKRIVA DRUGAČIJI SCENARIJ Dinamo je dobro postupio! Pa pogledajte što se može dogoditi igračima ako ne prihvate ugovore

Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 11. travanj 2020. 19:49

Vrijeme u kojem se nalazimo odvojilo nas je od sporta i načina na koji ga iz dana u dan pratimo. Baš zbog toga, sa sportskim djelatnicima primorani smo razgovarati iz vlastitog doma. Dok traje doba koronavirusa, glavni medij za stvaranje nekih novih priča postao je Skype, a naš današnji gost s druge strane linije je Saša Pavličić-Bekić.

Ovaj poznati hrvatski odvjetnik godinama je bio disciplinski sudac Hrvatske nogometne lige. Nakon karijere u nogometu, prebacio se na košarku, pa sada istu tu ulogu obnaša i u regionalnoj ABA ligi. Ni jedno ni drugo natjecanje ne igraju se, a s Pavličićem-Bekićem porazgovarali smo o aktualnom stanju u nogometu koje ima pregršt dodirnih točaka s pravom.

- FIFA je donijela neke mjere koje se mogu nazvati vatrogasnima po pitanju odnosa između klubova i igrača. Ne znamo koliko će ovo sve skupa trajati, ali to je učinjeno da bi se spasio nogomet kao takav - rekao je naš gost.

Osvrnuo se i na rečenicu tajnika Hrvatske udruge Nogometni sindikat Marija Jurića, koji je nakon video-konferencije s članovima ostalih udruženja nogometaša pri FIFA-i izrekao jednu bizarnost...

- Rekao je da su pravna mišljenja nekih naših odvjetnika, među kojima sam i ja, relevantna poput emisije 'Ljubav je na selu'? Vjerojatno je mislio na 'Brak na prvu'! Šalu na stranu, mislim da se gospodin Jurić tu malo zaletio. Svi mi kao odvjetnici koji i zastupamo igrače pokušamo ishoditi za njih što bolje statuse. Ne dopuštamo klubovima da ih iskorištavaju. Međutim, sada treba stvari gledati s druge strane. Europski klubovi nemaju prihoda, ni od marketinga, niti od ulaznica. Kako plaćati same igrače?, pita se Pavličić-Bekić.

Igrači bi mogli dosta riskirati ukoliko ne prihvate ponude novih ugovora, odnosno aneksa o smanjenju plaće zbog korona-krize...

- Mogli bi završiti na minimalnom dohotku. U Hrvatskoj konkretno, igrači dobivaju naknade, a ne plaće. Igrači fakturiraju to, oni su obrtnici koji plaćaju određena davanja. Morat će se razgovarati s državom kako bi im se izašlo u susret. U svakom slučaju, mislim da bi svi trebali prihvatiti nove ugovore.

Dinamo je, kaže Pavličić-Bekić, dobro postupio.

- Vjerojatno su imali neka saznanja iz FIFA-e već nekoliko dana prije njihovih odluka. Igračima su ponuđeni novi ugovori, a to smanjenje može trajati samo za vrijeme trajanja ove krize, ne trajno. Tako se spriječavaju zloupotrebe klubova prema igračima - kaže.

Linker
10. travanj 2024 05:14