Sergej Levak

 CROPIX
JOŠ POSTOJI NADA

VIDEO: Novi poraz ‘malih Vatrenih‘, hrvatski i švicarski wonderkidi zabijali briljantne golove

Izabranici Roberta Jarnija u Debrecenu su sa 1:2 poraženi od Švicarske
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. svibanj 2023. 17:35

HRVATSKA (4-4-2): Hlapčić 6 - Zebić 6, Skelin 6, Puljić 5,5, Utrobičić 6,5 - Lalić 6 (od 46. Rimac 6,5), Levak 7 (od 76. Ćalušić -), Pavić 6, Skoko 7 (od 73. Ivančić -) - Majić 5,5 (od 46. Živković 6,5), Matković 5,5 (od 68. Kardum 6). Izbornik: Robert Jarni 6.

ŠVICARSKA (4-3-1-2): Muslija 7 - Srdanovic 6, Kamoko 6, Akahomen 7,5 (od 86. Fasano -), Smith 6 - Tsawa 6 (od 75. Konietzke -), Xhemalija 8, Romano 6,5 (od 67. Minteh 5,5) - Parente 6,5 (od 86. Bühlmann -) - Boteli 6, Ze 5,5. Izbornik: Sascha Stauch 7.

Debrecen, stadion Nagyerdei. Gledatelja 200. Sudac: Jamie Robinson (Sjeverna Irska) 6. Pomoćnici: Jeffrey i Tugral. Četvrti sudac: Karaoglan.

STRIJELCI: 0:1 - Xhemalija (9), 1:1 - Levak (32), 1:2 - Akahomen (83)

ŽUTI KARTONI: Xhemalija (11), Utrobičić (45+2), Tsawa (49), Levak (58), Ivančić (89).

IGRAČ UTAKMICE: Demir Xhemalija.


Druga utakmica, drugi poraz, hrvatska kadetska reprezentacija ostala je bez ijednog boda u skupini D Europskog prvenstva u Mađarskoj, nakon Engleske minimalno ju je svladala i Švicarska. Nije to bilo loše izdanje momčadi Roberta Jarnija, ali ni dovoljno dobro da ne izgori na skoro 30 stupnjeva Celzija u Debrecenu.

Uoči večernje utakmice između Nizozemske i Engleske ostala joj je samo teoretska šansa za osvajanje drugog mjesta u skupini i prolaz. Ako Nizozemska dobije Englesku i u posljednjem kolu Hrvatska svlada Nizozemsku dovoljno visokim rezultatom da bude najbolja u tom krugu, a Švicarska, koja je već praktički osigurala četvrtfinale, svlada i Englesku, Jarnijevi momci se u srijedu mogu provući među osam na Euru.

Tek jednu promjenu u udarnih 11 u odnosu na startni poraz od Engleske napravio je izbornik Jarni, umjesto Ante Šuška na lijevom boku počeo je njegov imenjak Utrobičić, dok je Jarnijev kolega Sascha Stauch promijenio četvoricu startera (trojica su se vratila nakon odrađene kazne, dok je desni bek Jordan otpao zbog ozljede) bez obzira na veliku 2:0 pobjedu protiv Nizozemske u 1. kolu.

Švicarci su prvi put opasno priprijetili u 8. minuti kad Winsley Boteli nije iskoristio vrhunsko proigravanje Jasona Parentea, ali nisu puno žalili za tom lijepom prilikom. Ni minutu kasnije kapetan Demir Xhemalija je fenomenalnim pogotkom doveo Švicarsku u vodstvo. Odlučio se veznjak Basela za udarac s oko 30-ak metara lagano iskosa s desne strane i pogodio nevjerojatno dobro, poslavši projektil od grede u mrežu vratara Jana Hlapčića. Xhemalija je još jedan albanski Švicarac koji bi u karijeri mogao napraviti velike stvari.

Švicarska je kontrolirala igru, Hrvatska je u 17. minuti prvi put zaprijetila, Utrobičić je tukao ne previše opasno za vratara Gentrita Musliju. U 32. je Hrvatska izjednačila. Noa Skoko odradio je velik posao, izbezumio obranu suparnika, gurnuo loptu u sredinu šesnaesterca odakle ju je Rhodri Smith odbio na 18 metara. Tamo je spreman bio Sergej Levak, član Osijeka na posudbi u Romi, koji je iz prve tukao desnicom i neobranjivo pogodio kut Muslijinih vrata.

Njegov pogodak pogledajte ovdje.

Jarni je reagirao na poluvremenu i odmah je skoro upalilo. Ušli su Filip Živković i Leo Rimac i već u 47. minuti Živković je proigrao Rimca, koji se lakoćom riješio Elohima Kamoka i opasno tukao iskosa, no Muslija je uspio obraniti. Uzvratili su Švicarci u 51., Cheveyo Tsawa je od bloka pucao malo pokraj vrata. U 58. je Hrvatska ostala bez igrača za posljednju utakmicu s Nizozemskom, koju će zbog žutih kartona preskočiti Levak.

U 63. je Hrvatsku spasio Hlapčić, odlično je obranio udarac Jasona Parentea nakon kombinacije sa Smithom, a u 74. je dobru šansu imao Živković, ali pucao je preslabo za Musliju. U 83. je stigla presuda, momak s topom u nogama Xhemalija je ubacio iz slobodnjaka s 40-ak metara pokraj bočne linije igrališta u srce šesnaesterca. Tamo je najviše skočio Marvin Akahomen, 15-godišnji stoper Basela, koji je nedavno postao drugi najmlađi igrač u povijesti švicarske 1. lige, te glavom pogodio Hlapčićevu mrežu.

Minutu kasnije dobar pokušaj Rimca, no nije pogodio okvir, u 90. je Hrvatska odigrala krasnu akciju, ali Marinu Ćalušiću minimalno je zakasnio za egzekuciju. Četiri minute nadoknade prošle su bez većih uzbuđenja, Švicarci slave, mladim Hrvatima ostalo je navijanje za Nizozemsku...

Linker
20. svibanj 2024 14:21