JOHANN SCHWARZ Apa-picturedesk Via Afp
NADA SE POVRATKU

VIDEO: Odbio je Austrijance, izabrao Hrvatsku, zabio golčinu škaricama, ali pozivi ne stižu: ‘Žao mi je...‘

‘Uistinu nisam u stanju opisati stanje emocija i duha nakon veličanstvene pobjede, ali i mojih golova‘
Piše: Jure BurićObjavljeno: 03. ožujak 2022. 12:31

Dominik Oroz (21), stasiti, 192 centimetara visoki obrambeni igrač nizozemskog Vitesse Arnhema, minulih dana nerijetka tema je i u austrijskim sportskim medijima, koji ga oslovljavaju s “austrijsko-hrvatski nogometaš”. Međutim, bez obzira na mjesto i državu rođenja te nogometnog odrastanja, Oroz se opredijelio za Hrvatsku za koju je već nastupao u U-18, U-19 i U-20 uzrastima. Razlog njegovog naglog pojavljivanja u ovdašnjim medijima su odlično izdanje i dva pogotka u prvenstvenoj utakmici Vitesse - Nijmegen (4:1).

Čuli smo se par dana nakon velike pobjede i njegovog sjajnog učinka u toj utakmici, iz svake njegove riječi dalo se zaključiti kako je prepun sreće, zadovoljstva i optimizma.

Kakav je osjećaj biti dvostruki strijelac u važnoj prvenstvenoj pobjedi?

- Uistinu nisam u stanju opisati stanje emocija i duha nakon veličanstvene pobjede, ali i tih mojih golova. Najvažnije je da smo mi kao momčad pobijedili i uzeli bodove. Ja sam kao pojedinac samo dio momčadi.

OROZOV GOL ŠKARICAMA POGLEDAJTE OVDJE

Slijedi Mourinho

Navodno se posebno slavio taj uspjeh protiv Nijmegena?

- Da, bilo je radosti među nama igračima, među navijačima, za koje je ova pobjeda vrh, posebnost, jer je to naš derbi gdje se ovakvi uspjesi na poseban način doživljavaju pa onda i slave.

image
JOHANN SCHWARZ Apa-picturedesk Via Afp

Koji vam je cilj u ovom prvenstvu?

- Biti što bliže vrhu ljestvice, na mjestu koje vodi u europska natjecanja, po mogućnosti bez igranja play-offa. Nadam se i vjerujem da ćemo cilj ostvariti.

I dalje ste u igri u Konferencijskoj ligi, imate li snage za dva kolosijeka?

- Radi se dobro, atmosfera među nama igračima je pobjednička, motivirani smo i ne sumnjam u dobre rezultate za potpuni uspjeh.

Već 10. ožujka ugostit ćete Romu na čelu s trenerom zvijezdom Joseom Mourinhom?

- Respektiram velikog trenera i njegovu ekipu, ali mi se nismo predali, niti namjeravamo. U jednom smo isti, trenutačno je Roma 6. na prvenstvenoj ljestvici, kao i mi u nizozemskoj Eredivisie. Kažem, mi nemamo što izgubiti u sudaru s Romom.

Kad smo već kod ljestvice, tko je favorit nizozemskog prvenstva?

- Ajax! Odlična su momčad i imaju vrlo kvalitetnu klupu. Mišljenja sam da bi njihova druga momčad bila uspješna u ovoj ligi. Raspolažu s mnogo mladih, nadarenih igrača, željnih dokazivanja.

Kakva je nizozemska liga u odnosu na austrijsku?

- Ovdje se više igra nogomet, više smo na lopti, jači su suparnici, klubovi forsiraju mnogo mladih igrača da stječu iskustva i sazru u bolje igrače. To je, ustvari, bio jedan od mojih razloga sto sam prihvatio Vitesse. Mislim da mi je odluka dobra i ispravna.

Vaše radno mjesto u momčadi je desni stoper?

- Točno, najbolje se snalazim na poziciji desnog centralnog braniča, iako su me ponekad neki treneri gurali i na druge pozicije, ali iskreno na desnoj strani sam “kod kuće”. Mi trenutačno igramo s trojicom u zadnjoj liniji, a meni je uloga poludesno ili desno.

Svojevremeno ste igrali u hrvatskim mladim reprezentacijama i odjednom nestali sa scene?

- Žao mi je što je tako jer je poseban osjećaj igrati za svoju reprezentaciju. Za to sam uvijek spreman, ako budem pozvan. Dovoljno vam je ovo što sam rekao, ne bih puno pričao na tu temu da ne pomisle kako se kroz medije guram.

Najčešće sa Sučićem

Ipak, je li vam tko iz HNS-a što rekao?

- Gospodin Petar Krpan mi je rekao nakon posljednje utakmice, za U-20, da igram, radim na sebi, da se izborim za mjesto u udarnoj ekipi i da će me pratiti.

Tko su vam bili izbornici u Hrvatskoj?- Robert Jarni, Ivan Gudelj i Ognjen Vukojević.

Jeste li u kontaktu s nekim od suigrača iz Hrvatske?

- Najčešće se čujem s Lukom Sučićem, prijateljem i suigračem, nekad u Red Bull Salzburgu, potom s vratarom Verone Ivorom Pandurom. Inače skupa sam u to vrijeme igrao s Antoniom Marinom, Boškom Šutalom, Franjićem, Vuškovićem..., odreda dobri dečki i igrači. Ne, nisam veze i kontakte pokidao.

Izbor između BiH, Austrije i Hrvatske

Dominik Oroz je dijete hrvatskih gastarbajtera iz BiH, koji su došli u Austriju trbuhom za kruhom. Orozi su iz mjesta Podastinje, općina Kiseljak. Dominikov otac, Ivica Oroz, također je bio nadaren nogometaš, sam nekad želja NK Željezničar, ali on se zadovoljio igranjem u NK Kiseljak.
Potraga za boljim životom i želja za nogometnom karijerom dovela ga je u glavni grad Austrije. Tu je igrao u bečkoj ligi, u međuvremenu tu se rodio sin mu Dominik, nasljednik i očevih loptačkih gena.
Dominiku BiH podrijetlo omogućava igranje za BiH selekcije, mjesto rođenja i austrijska putovnica za Austriju, nacionalna pripadnost je Hrvatska, za čije se boje Dominik opredijelio, od prvog trenutka.
Austrijanci su mu nedavno i nudili mjesto u svojoj reprezentaciji, ali Dominik sebe vidi u kockastom dresu što im je i priopćio.
Naravno, Oroz, neće biti zaboravljen ako nastavi pružati kvalitetne igre, još ima pravo igrati za U-21 reprezentaciju Hrvatske...

Orozova seniorska karijera

Liefering

48 nastupa, 3825 minuta,

3 gola, 1 asistencija

Vitesse

39 nastupa, 1626 minuta,

3 gola, 0 asistencija

Nastupi za mlade hrvatske vrste

- 2 nastupa za U-18 2018.

- 6 nastupa za U-19 2018.

- 3 nastupa za U-20 2019. i 2021.

Linker
17. svibanj 2024 08:53