STUART FRANKLIN Afp
EUROCAST#21

Video: ‘Ovo se mora raščistiti, ali mi smo odjednom naših pet primljenih golova okrenuli u jednu kopačku‘

Je li među Vatrenima došlo do raskola? Što se točno događa s reprezentacijom?
Piše: SNObjavljeno: 01. srpanj 2021. 08:20

Ante Rebić bio je jedna od glavnih tema nakon utakmice Hrvatske i Španjolske zbog činjenice da je mijenjao kopačke kada su Vatreni primili prvi gol, Ante Rebić je glavna tema opet nakon njegovih objava na Instagramu.

Krilni napadač hrvatske nogometne reprezentacije jučer je na svojem Instagramu napisao kako nije bitno tko je "krivac" te da "smo zadnje 2-3 godine sranje". Dodao je i kako mu je "žao što nismo imali nekoga da iskoristi ovu talentiranu generaciju + dva genijalca (L i M)", a taj dio mogao bi se protumačiti i kao kritika upućena izborniku Zlatku Daliću. Objave su uskoro izbrisane, nestao je i cijeli Rebićev profil na ovoj društvenoj mreži, ali povratka ipak više nema.

Rebićev istup samo je vrh različitih izjava iz redova igrača koje smo slušali posljednjih dana. Mislav Oršić je istaknuo kako je bio ljut kad nije igrao u prve tri utakmice, Nikola Vlašić je 'u rukavicama' nešto slično rekao kada je nakon dvije utakmice komentirao da nije bio u prvoj postavi, a i Luka Modrić je tijekom Eura isticao kako ne igramo baš najbolje.

Znači li sve to da je izbornik Zlatko Dalić izgubio svlačionicu? Je li među Vatrenima došlo do raskola? O tim pitanjima smo u današnjem Eurocastu pričali s nogometnim trenerom Nikolom Jurčevićem.

Glavni urednik SN-a Robert Šola kratko je u uvodu prokomentirao i posljednji istup Ante Rebića.

- Ne pamtim da se netko tako izravno okomio na nekog izbornika. Neobično, smatram da je Rebić iznimno frustriran sa svime što mu se dogodilo na Euru, očito nije izdržao.

Nikola Jurčević također se osvrnuo na Antin potez.

- Pritisci su ogromni, pogotovo kad su velika natjecanja, iapk se predstavlja svoja zemlja. Uvijek si u nekoj situaciji, ili ćeš biti heroj ili ćeš biti iskritiziran. Nije to bio nikakav intervju već društvene mreže, pa i to treba malo uzeti s dozom opreza. Kako god mislim da to nije bilo dobro, to je bilo samo dolijevanje ulja na vatru. Zaključili smo ovaj Euro, počeli se okretati prema naprijed i onda dolazi jedna priča kao naručena za medije. To se nije trebalo dogoditi, jer, vrlo brzo nam dolaze važne stvari. Važno je da se vrati ta neka atmosfera. Ali, dogodilo se to što se dogodilo, vjerojatno odraz neke frustracije, ali teško je znati pravi razlog.

Kako dalje nakon ovakvog scenarija?

- Šteta je napravljena, ali ima i prostora da se čitava situacija razjasni pa će se doći do situacije gdje će on to morati obrazložiti na jedan ili drugi način. Prije nego li dobije novi poziv za Vatrene morat će doći do određenog objašnjena, bilo u internoj komunikaciji ili kroz medije. Teško je ostaviti stvari na ovakav način nerazjašnjene, jer su ovo dosta teške riječi.

Kopačke Ante Rebića? Jesu li reakcije pretjerane?

- Malo jesu. Ne želim nikoga braniti, ali postoje neke situacije koje se događaju na utakmicama. Mi ne znamo što se dogodilo prije samog gola. Takve situacije obično se dobro pripremaju i to se odrađuje u sekundi, traži se najbolji trenutak. Obzirom da je Rebić ofenzivni igrač to je malo lakša varijanta, ali i ona zahtjeva neki pomak u taktici. Tu je bila jedna sigurno pogreška u komunikaciji, ali da nije pao gol nitko ne bi o tome pričao. Iz gledišta Ante Rebića on očito to sve ne vidi tako dramatično. Odjedanput je čitava nacija skočila i svi su se skoncentrirali samo na taj detalj. Nitko više ne vidi da smo mi primili pet golova. Mi smo naših pet primljenih golova okrenuli u jednu kopačku.

Progovorio je Jurčević o trenutnom stanju u reprezentaciji?

- Na ovom Euru se nemao čega sramiti, ali mi smo izgubili mentalitet pobjednika. Mi smo gubili veći dio utakmica u Ligi nacija, velike reprezentacije su nam dale do znanja, hej, daleko ste vi od nas. Pada samopouzdanje, na to se nadoveže da izgubiš utakmicu sa Slovenijom, a onda se mučiš sa Ciprom i s Maltom. Tu dolazi do tog propitkivanja, je li idealan sustav, sustav i tu momčad gubi na nekoj pozitivnoj energiji i sada se tu stvarju možda i neki mali klanovi, a onda dolazi Euro. Moramo vratiti stvari na neki početak.

Je li ovaj Euro pokazao Daliću da je vrijeme za još jedan iskorak za smjenu generacije?

- On isto ima jedan težak zadatak, opet će doći na okupljanje za dva mjeseca, imati dvay lagana treninga i imati momčad za ključne utakmice, a ne zna se niti tko će biti zdrav. Ali, on mora u glavi imati već sastav u glavi. Postoji varijanta da se na dvije, tri pozicije otvara prostor za nekog novog što opet dovodi do situacije koja može biti nezgodna. Mi osim Modrića nemamo igrača za kojeg možemo reći, njegovo vrijeme je prošlo.

Treba li Luka ostati u reprezentaciji?

- Mislim da on ima neki polet da izdrži još ove kvalifikacije i SP u Kataru. Mi već godinama ovisimo o Luki i o njegovom raspoloženju, kada je on pravi mi smo barem 30 posto bolji. Netko će se bezu obzira na sve morati malo izdići.

Nikola Jurčević također je komentirao kako bi HNS trebao uvesti određeni kodeks ponašanja.

Linker
15. travanj 2024 13:42