Screenshot: Twitter (Policía Nacional)/AFP
VELIKA AKCIJA

VIDEO: Pali pripadnici zloglasne navijačke skupine! Policija pronašla oružje, drogu, slike Adolfa Hitlera...

Blokirano je više od 20 bankovnih računa, zaplijenjene su tri kuće i 27 vozila...
Piše: Nikola Lipovac/JLObjavljeno: 26. studeni 2021. 14:47

Obezglavljena je radikalna vrhuška Boixos Noisa, navijačke skupine Barcelone! Operacija Nacionalne policije započeta ovog mjeseca rezultirala je s 14 uhićenih i 18 pretresa njihovih domova, a zaplijenjeno je desetak komada vatrenog oružja te brojni noževi i razno oružje i opojne tvari, javljaju katalonski mediji.

Od četrnaest pritvorenika, koji se terete za kaznena djela protiv javnog zdravlja, iskorištavanje žena za prostituciju, nedopušteno posjedovanje oružja i pranje novca, među ostalima, sedam je već u zatvoru. Kako je u četvrtak izvijestila Nacionalna policija, uhićeni su predvodili izrazito nasilnu organizaciju izrazito "višekriminalne" prirode, specijaliziranu za različita kaznena djela poput trgovine drogom, prisilne prostitucije ili uvoza ilegalnih droga. Osim zaplijenjenog oružja u policijskoj je evidenciji i kilogram kokaina, više od 5.000 biljaka marihuane, hašiš, razne narkotičke tvari i brojni neonacistički materijal (zastave s kukastim križem, slike Adolfa Hitlera, razni nacistički križevi i metalne insignije) koji se dovodi u vezu s ovom grupom i bajkerskom bandom "Pakleni anđeli", kojoj je pripadao jedan od njegovih čelnika.

Naime, ova policijska operacija, koja se provodi od početka studenog, dio je Nacionalne protuterorističke strategije u odnosu na nasilni ekstremizam. Isto tako, blokirano je više od 20 bankovnih računa, zaplijenjene su tri kuće i 27 vozila, a zaplijenjeno je više od 300.000 eura u gotovini, prikupljenih navodno nezakonitim radnjama koje provodi ta "navijačka" organizacija, kojoj je još u prvom mandatu Joana Laporte zabranjen ulazak na Camp Nou. Policijsku akciju naredio je Sud broj 1 u Sabadellu (Barcelona), koji je u četvrtak podigao tajnost s postupka.

Istraga je započela u prvom tromjesečju 2020. godine, kada su istražitelji otkrili kako je ova kriminalna mreža, čija bi poveznica bila skupina ultrasa Boixos Nois, djelovala kao istinska hijerarhijska i disciplinirana zločinačka organizacija, te s pretjeranim nasilnim karakterom koji su očitovali pred drugim organizacijama i klanovima koji su pokušali osporiti njihova područja djelovanja. Agenti su tijekom istrage zaključili da su navodno počinili širok spektar teških kaznenih djela kako bi se financirali, od trgovine drogom, za koju su imali složenu mrežu proizvođača i distributera, do prostitucije.

Dakle, izvanredna činjenica ove operacije bila je neutralizacija baze za prisilnu prostituciju žena. Ekonomski prinos koji proizlazi iz ove nezakonite aktivnosti postao je temelj za financiranje njihovih aktivnosti, uglavnom vezanih uz pohađanje glazbenih i sportskih događanja koje su koristili za širenje mržnje, neprijateljstva i nasilja prema drugim ranjivim ili suprotstavljenim skupinama. Ova radikalna frakcija, prema Nacionalnoj policiji, bit će nasljednica one poznate kao 'Casuals', razbijene prije nekoliko godina uhićenjem i zatvaranjem nekih njezinih članova optuženih za iznudu i otmicu. Istrage se nastavljaju pod vodstvom titularnog suca Nastavnog suda broj 1 u Sabadellu (Barcelona), koji je sve uhićene spomenuo u izjavi.

Boixos Boysi su inače osnovani 1981., a na zao glas su došli 1991. jad su nasmrt pretukli 20-godišnjeg navijača Barcina gradskog rivala Espanyola, što je bila prva ljudska navijačka žrtva u Španjolskoj.

Linker
13. travanj 2024 17:01