BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
GOLIJADA U PRODUŽETKU

Video: Pogledajte Dinamove čudesne golove za finale, drama na Maksimiru okončana velikim preokretom!

Modri su tek nakon 120 minuta igre izborili finale Kupa Hrvatske koje će igrati protiv Istre 1961.
Piše: Davorin Olivari/Sportske novostiObjavljeno: 28. travanj 2021. 16:40

DINAMO - GORICA 4:1 (Mišić 46', Jakić 100', Majer 110', Ademi 119' / Špikić 3')

Sudac: Mario Zebec (Varaždin). Pomoćnici: Križarić i Stolnik. Četvrti sudac: Kulušić. VAR: Strukan. AVAR: Perica. Delegat: Vučemilović.

DINAMO: Zagorac - Ristovski (od 81. Stojanović), Theophile-Catherine, Lauritsen, Čabraja - Franjić (od 46. Ademi) - Kastrati (od 107. Hajrović), Ivanušec (od 46. Majer), Mišić (od 89. Jakić), Oršić (od 70. Atiemwen) - Petković. Trener: Damir Krznar.

GORICA: Banić - Muhammed (od 90. Doka), Krizmanić, Jovičić, Keita - Babec (od 81. Pršir), Ngouali - Hamad, Dvorneković (od 52. Moro), Špikić (od 90. Mitrović, od 106. Mudrinski) - Dieye (od 81. Nimely). Trener: Siniša Oreščanin.

Žuti kartoni: Krizmanić (14 - preoštar start), Keita (26 - povlačenje), Mišić (77 - preoštar start), Pršir (87 - preoštar start), Kastrati (89 - simuliranje).

Crveni kartoni: Keita (49 - drugi žuti; udaranje suparnika).

Dinamo je u dramatičnoj utakmici nakon produžetka uhvatio finale Kupa s Istrom 1961 i nastavlja trku za duplom krunom. Stota minuta bila je presudna, Kristijan Jakić fantastično je pogodio s nekih 25 metara. Lovro Majer i Arijan Ademi su samo potvrdili trijumf kad su gosti skroz potonuli. Hrabra Gorica nije uspjela doći do povijesnog uspjeha, svoju povijesu priču prokockala je praktički u dvije minute, početkom drugog poluvremena, kad je Dinamo poravnao, te kad je ostala s igračem manje.Iako se momčad Siniše Orešćanina dobro branila i odolijevala dugo vremena, na kraju nije uspjela izdržati brojčano oslabljena. Dinamo se dugo mučio, ali na koncu je muka dala rezultat.

Još su trajala početna dodavanja, a Gorica je došla do vodstva. Neobično za njega, ali događa se, Lauritsen je pogriješio, Dvorneković mu je uzeo loptu koja je stigla do Hamada koji je gura do Špikića, a onda Dinamov igrač na posudbi pogađa 'malu mrežicu'. Nije se baš veselio Dario, ipak je igrač Modrih...

Nakon tog početne prednosti očekivali smo da će Modri žestoko stisnuti, pokušati što prije doći do poravnanja, ali ništa nije bilo od tih očekivanja. Modri su djelovali sporo, bezidejno, nekako umorno. Siniša Oreščanin se odlučio svoju momčad postaviti u čvrsti blok, oko kojeg je Krznarova momčad kružila kao mačka oko vruće kaše. Nikako Dinamo nije uspijevao probiti taj blok, često su u oči upadala loša dodavanja koje su dečki iz Gorice uspješno presijecali i nakon toga dugačkim loptama tražili Matara.

Modri u prvom poluvremenu nisu izgledali kao momčad, njihovi pokušaji svodili su se na igru 'jedan na jedan', u kojima su uglavnom gubili lopte. Prvi pravi pokušaj prema vratima Gorice dogodio se tek kad je u 18. minuti s nekih dvadesetak metara opalio Mišić, ali ravno u Banića. I to je praktički bilo sve od Modrih u prvom poluvremenu. Da, bilo je tu još nekakvih ubacivanja lopte s bokova, ali je obrana gostiju sve rješavala bez problema. Jedino u posljednjoj minuti prve dionice, jedan centaršut je pogodio glavu Lauritsena, ali je njegov udarac također završio u rukama Banića.

Mnogo bolju priliku imala je Gorica nakon nešto malo više od pola sata igre. Čabraja je pogriješio iz čista mira, Hamad mu je oteo loptu, krenuo prema Zagorcu, pucao je iskosa, ali neprecizno. Doduše, da je Matar na drugoj stativi bio pažljiviji, mogao je doći do lopte i iz blizine je poslati u mrežu. No, reagirao je nespretno... Ono što smo jučer vidjeli u prvoj dionici polufinala Kupa bilo je vjerojatno najgore Dinamovo razdoblje ove sezone. Krznarovoj momčadi baš ništa nije uspijevalo, izgledali su baš nemoćno, često i izgubljeno između linija. Krznar je odmah reagirao u stanci između poluvremena, umjesto Ivanušeca i Franjića ušli su Majer i Ademi, trebalo je probuditi veznu liniju. I odmah je krenulo bolje za Modre, jučer najbolji igrač Modrih uz Lirima Kastratija i Kristijana Jakića, veznjak Josip Mišić je sjajnim udarcem s preko dvedeset metara poravnao nakon dodavanja Kastratija.

A onda je Keita zaradio drugi žuti karton nakon što je 'pokupio' Kastratija bez lopte i Gorica je ostala s igračem manje. Možda je ostalo pitanje je li Zebec, koji je nesigurno sudio, ipak bio malo prestrog kod takve odluke, je li on uopće vidio prekršaj ili mu ga je sugerirao pomoćni sudac Križarić? Nakon isključenja Keite, Modri nisu stvarali šanse do 68. minute, kad je Petković super odigrao za Oršića, ovaj je krenuo prema Baniću, ali umjesti da puca, pokušao je pronaći Majera, nije uspio...

Nekoliko minuta kasnije, Čabraja je centrirao, a Kastrati je s nekoliko metara glavom prebacio gredu. Imala je i Gorica jednu polupriliku, nakon dodavanja Špikića, Matar je užasno loše pucao s vrha šesnaesterca. A sedam minuta prije kraja Hamad je pucao s nekih četrnaest metara iskosa ravno u Zagorca. A onda se krenulo u produžetke...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Dinamo je u finalu Kupa! Finale protiv Istre igrat će se 19. svibnja na stadionu u Velikoj Gorici. Tri pogotka vidjeli smo u produžetku.

119' GOOOOOL! Evo i četvrtog u mreži Gorice. Arijan Ademi! Sve je sam napravio, prošao od centra do šesnaesterca kroz nevidljivu, neprimjetnu obranu Gorice za, vjerujemo konačnih - 4:1.

116' Četvrti korner za Dinamo danas, Majer za Jakića koji opet opasno tuče iz velike daljine, ali sada preko gola.

113' Stala je igra, kratko će se ukazati pomoć Hamadu.

110' GOOOOL! Lovro Majer! To je sada 3:1, to je vjerojatno i konačno rješenje ovoga dvoboja. Dobra lopta Hajrovića, otvoren prostor za Majera, nije mogla puno toga napraviti gostujuća obrana.

107' Posljednja, šesta promjena i kod Dinama. Umjesto Kastratija ulazi Hajrović.

106' Počinje drugi produžetak, mijenja Oreščanin. Sada izlazi Mitrović koji je nedavno ušao, a ulazi Mudrinski. Odmah prilika za Atiemwena, ali nakon sjajnog dodavanja Majera blokira ga Moro.

KRAJ 1. PRODUŽETKA: Dinamo ima prednost, još je 15 minuta preostalo do kraja, sada Gorica mora loviti rezultat ako misli dosegnuti raspucavanje s bijele točke.

102' Fantastičan pogodak Jakića naravno podsjeća na Mišićev zgoditak početkom drugog poluvremena.

100' GOOOOOOL! Kristijan Jakić! Opet izvana, opet jako, razorno, ali i precizno. Stota minuta, potegnuo je Jakić neobranjivo za Banića.

99' Previše je toga domaći sastav propustio kroz utakmicu, dva-tri čista zicera i još toliko izglednih prilika. Sport to kažnjava, no hoće li tako biti i večeras?

96' Kakva prilika za Ademija! Ali, maestralna obrana Banića. Dinamo je imao najveću priliku utakmice. Ubačena lopta, prenseno glavom na drugu stativu za Ademija, odlična Banićeva reakcija kojom je spriječio siguran pogodak.

95' Ne posustaje Gorica koja igra otvoreno, pomalo i hazarderski.

93' Opet Čabraja na Atiemwena, ovaj put po travi. Dodavanje nisko, ali udarac bivšeg napadača Gorice ide visoko preko Zagorčeva gola. Prethodno je Ademi probao glavom nakon Kastratijevog ubačaja, ali Banić nije imao težak zadatak.

91' Dinamo kreće s centra u prvom produžetku. Čeka nas dodatnih pola sata u kojima možda opet nećemo saznati drugog finalista kupa. Negdje iz prikrajka vrebaju i jedanaesterci kao potencijalno rješenje.

KRAJ 90 MINUTA: Ide se u produžetak na Maksimiru. Ostalo je 1:1, Gorica je izdržala s igračem manje.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

90+4' Dva ubačaja Stojanovića prema Atiemwenu nisu završila u okviru gola.

90+2' Mijenja Oreščanin, ulaze Doka i Mitrović, a mi idemo prema produžetku.

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

89' Novi ubačaj Kastratija ne koristi Atiemwen. Ulazi Jakić umjesto Mišića kod Dinama. Žuti karton za Kastratija zbog simuliranja.

87' Žuti karton za Pršira, oštar je to start bio nad Mišićem na sredini terena. Podsjetimo, Gorica je gotovo cijelo drugo poluvrijeme s igračem manje nakon isključenja Keite.

86' Veliki pritisak Dinama u završnici počinje, nekoliko ubačaja pred vrata, bez pravog pokušaja zasad.

84' Dobar pokušaj Hamada, hvata to Zagorac. Fini ubačaj Krizmanića s lijeve strane prethodio je tom udarcu.

81' Nova serija izmjena. Kod Dinama ulazi Stojanović umjesto Ristovskog, kod Gorice na terenu su Nimely i Pršir. umjesto Dieyea i Babeca.

78' Konstantni su Dinamovi ubačaji pred Banićev gol, sad je opet Čabraja poslao loptu na peterac, iz pozadine pristiže Ristovski, a epilog je isti kao i kod Matarove završnice od maloprije. U nastavku, žuti karton za Mišića nakon prekršaja nad Špikićem na lijevoj strani.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

75' Ristovski je ostao bez lopte koju mu je oduzeo Špikić. Ovaj nakon kratkog trka proigrava Matara na dvadesetak metara od Zagorčeva gola, ali napadač Gorice ne zahvaća loptu na pravi način i puca vrlo traljavo.

72' Kastrati! Sa svega tri-četiri metra glavom ne posprema krasan ubačaj Čabraje, odlazi to preko gola. Modri propuštaju realizirati još jedan zicer. Nedugo zatim, opet je Kastrati pucao preko gola, ali sada iz dosta teže situacije.

70' Oršić će sada i izaći iz igre, umjesto njega na terenu je Atiemwen.

69' Nevjerojatna prilika za Dinamo! Sam je ispred Banića izašao Oršić, mogao je i solo-akcijom sve završiti, no odlučio se na dodavanje prema Majeru koji je kasnio u dolasku...

67' Pogreška Majera, ali Gorica to ne koristi. Ubačaj pred Zagorca spušta Ristovski. Probao je sada i Špikić iz daljine, bezopasno za Modre.

64' Pogledajte situaciju iz 49. minute u kojoj je Gorica ostala s igračem manje nakon što je drugi žuti karton zaradio Cheick Keita.

62' Slobodnjak Oršića ide preko gola, bilo je tu i tridesetak metara udaljenosti, ali probao je sjajni Dinamov ofanzivac iznenaditi Banića.

60' Svjestan je sada Krznarov sastav da ima još dovoljno vremena, kao i prostora za preokret i dolazak u prednost. Karakter gostiju je na kušnji, europski ambiciozna Gorica je pred velikim, ogromnim zadatkom do kraja utakmice.

56' Dinamo sada svim raspoloživim snagama ide po pogodak za preokret. Moro je nužno bio potreban kako bi zatvorio rupu u obrani isključenjem Keite... Uh, kako bi Gorici sada dobro došao Lovrić, Suk, pa i Steenvoorden u ovakvoj situaciji.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

53' Prva izmjena kod gostiju. Dvorneković ide van, u igru ulazi Nasiru Moro.

51' Nakon sjajne igre u prvom dijelu i dobro postavljene taktike Siniše Oreščanina dojam je da se sve počelo raspadati... Koliko će Gorica moći s igračem manje, ostaje za vidjeti.

49' Crveni karton! Dobio je Keita drugi žuti karton zbog udaranja u lice Kastratija. Gorica će igrati s desetoricom u nastavku susreta. Sudac Zebec isprva nije vidio da Keita već ima javnu opomenu, a novi se dogodio nakon naguravanja s Kastratijem kojega cjelokupna defanziva Gorice teško čuva.

46' GOOOOOL! Kakav pogodak Josipa Mišića! Povratna lopta Kastratija po desnoj strani, Mišić zabija s preko 20 metara za poravnanje.

46' Počeo je drugi dio susreta, odmah je Damir Krznar promijenio lice Dinama. Ulaze Ademi i Majer umjesto Ivanušeca i Franjića

POLUVRIJEME: Nakon jedne minute sudačke nadoknade Zebec šalje igrače Dinama i Gorice u svlačionicu. Gosti vode iznenađujućim pogotkom Darija Špikića već od 3. minute.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

43' Prekršaj Muhammeda nad Oršićem (nije žuti karton). Slobodni udarac za Mišića, i to završava u Banićevim rukama, uz prethodni Lauritsenov prekršaj.

41' Dobra lopta Mišića u kazneni prostor, ostao je tamo Lauritsen koji je maločas došao na jedan skok nakon kornera. Uputio je danski stoper loptu glavom prema Baniću koji nije imao problema s hvatanjem.

39' Samo pet prekršaja dosudio je Mario Zebec do ovoga trenutka. Vrlo korektna utakmica, ali s dvije javne opomene za Goricu. Raritet - oba prekršaja Gorice (3:2 za Dinamo) završila su sa žutim kartonima za Keitu i Krizmanića.

37' Igra se uglavnom na polovici Gorice, počeo je Dinamo s pritiskom... Sada Ivanušecu bježi lopta na dvadesetak metara od gola, nema prekršaja u izglednoj poziciji za Modre.

34' Kakva prilika za Goricu! Hamad je iskoristio jednu pogrešku Modrih, uklizao i uzeo loptu, riješio se Mišića pritom. Lopta se od bloka nakon njegova udarca odbila blizu Dieyea koji je nije zahvatio...

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

32' Jasna je namjera Oreščanina da kroz guste blokove konstantno izmara Dinamov napad koji ne može pronaći rješenje i pravi ekstra-potez koji bi goste izbacio iz pozicije. Matar i Špikić izlascima rade probleme Modrima u ofanzivi. Gosti znaju što i kako rade...

29' Bit će kratki prekid utakmice kako bi se Keiti ukazala pomoć nakon jednog duela s Lauritsenom. Nije izgledalo opasno, bit će s 25-godišnjim Francuzom sve u redu.

27' Žuti karton sada je dobio i Keita zbog prekršaja nad Kastratijem. Javne opomene sada imaju Krizmanić i Keita, dva igrača iz gostujućeg zadnjeg reda.

25' Nema Dinamo potrebnu brzinu lopte u dodavanjima, suparnička obrana samim time ima jednako toliko problema kod otklanjanja eventualnih opasnosti. Imat će sada Gorica i novi korner.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

23' Gosti su sve bliskiji s loptom, kao da im Dinamo sada prepušta sredinu terena, nadajući se brzoj tranziciji po oduzetoj lopti. Zanimljiva taktička odluka uslijed rezultatskog zaostatka.

20' Krasna lopta Ivanušeca na Kastratija, nije uspio proći Jovičića, a pritom je dosuđeno i zaleđe. No, jedna okomita lopta veznog reda kao upozorenje gostima...

18' Odbila je Gorica Dinamove nalete u samom početku, prijete i dalje Modri, a sada udarac iz daljine Mišića kupi gostujući vratar. Mišić je dobro dočekao jedan odbijanac, ali Banić je spreman.

15' Otišla je ta lopta preko gola, nije bilo opasnosti za Banića.

13' Žuti karton za Krizmanića, bit će sada slobodan udarac za Oršića...

10' Zaleđe nakon lopte Petkovića na Oršića, pritisak traje, što je i očekivano nakon pogotka kojim je Gorica došla u prednost. Kako će, kada i hoće li uopće Modri naći način za uzvratiti udarac?

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

8' Bit će sada sve opasnije živjeti Gorici, ali brane se od prvih napada Dinamovih igrača nakon postignutog gola. Petkovićev udarac sada je završio u bloku.

5' Nevjerojatan šok za Modre, što im je to sada napravio budući suigrač Špikić? Ali, kako je Dvorneković kaznio pogrešku Lauritsena i asistirao Špikiću...

3' GOOOOOL! Kakav šok za Dinamo! Iz prve akcije zabija Špikić, igrač pod ugovorom s Dinamom! Nevjerojatan pogodak, na potpuno iznenađenje Modre obrane. Puštena je bila prednost, provukao se Špikić između Ristovskog i Theophilea i nadmudrio Zagorca.

3' Druga stativa, previsoko za Petkovića. Bit će to ispucavanje za Banića koji će danas, vjeruje se, imati puno posla.

2' Kako će se Gorica nositi s Dinamom bez Lovrića, Suka i Kalika? Vratio se Krizmanić, nema ni Steenvoordena, bit će danas izabranicima Siniše Oreščanina vrlo teško, ali, nadaju se...

Dinamo je krenuo s napadima, Jovičić izbacuje ispred Ivanušeca i čisti u prvi korner za Oršića.

18.00 Utakmica je počela. S kime će Istra 1961 igrati u finalu Kupa? Saznat ćemo u satima koji su pred nama. Točnije, 90 minuta, a onda eventualni produžetak, možda i jedanaesterci...

17.50 Odlučio je Damir Krznar, kao što je i najavio, izrotirati momčad u kup-dvoboju, napokon je, možemo reći, poštedio umornog Joška Gvardiola. Nema ga niti na klupi, mladi branič preskočit će polufinale borbe za Rabuzinovo Sunce, vjerojatno će novu priliku dobiti u subotu u Koprivnici. Kapetan Arijan Ademi, još jedan od onih koji su rijetko na poštedi, utakmicu započinje na klupi, kao i Lovro Majer. I Dominik Livaković, koji je u kupu mjesto na crti prepustio Danijelu Zagorcu.

Rotirao je Krznar, morao je silom prilika rotirati i Siniša Orešćanin. Naime, u odnosu na nedavni HNL dvoboj na istom mjestu, u Maksimiru, kad je Dinamo slavio 1:0, a Gorica imala u zadnjim minutama priliku za izjednačenje, Goričin trener ne može računati na čak četiri iznimno važna igrača. Zbog ozljeda izostaju Lovrić, Kalik i Suk, a zbog crvenog kartona koji je dobio u prvenstvenom dvoboju s Lokomotivom, ne može igrati Steenvoorden.

Inače, zanimljiv je podatak da je Dinamo u povijesti Hrvatskog kupa samo jednom ispao u polufinalu. Bilo je to u sezoni 2009./10. kad su od Zagrepčana u toj fazi natjecanja bolji bili splitski Bijeli. Znao je Dinamo ispadati ranije, kao, recimo, prošle godine u četvrtfinalu od Rijeke, ali kad je došao do polufinala, uvijek je pronalazio put do finala.

17.40 Velikogoričani se nadaju povijesnom finalu Kupa. Mogu li po prvi puta srušiti Dinamo?

17.15 GORIČINI RAZLOZI ZA OPTIMIZAM

1. Golemi motiv

Ovo je utakmica života za ovu generaciju Gorice i prilika za naplatiti sve učinjeno kroz tri sezone. Sve što imaju i mogu igrači će dati da izbore finale Hrvatskog nogometnog kupa protiv Istre 1961, koje se igra 19. svibnja na njihovom travnjaku u Velikoj Gorici.

2. Pouke iz prošlosti

Dovoljno je uzeti za primjer dvije prošle utakmice s Dinamom. Vodstvo 3:2 do 90. minute, pa poraz 3:4 iz penala i auta koji nije bio, te u Maksimiru vratnica Dieyea umjesto izjednačenja u sudačkoj nadoknadi. Tako blizu, a tako daleko, ali zašto se ne bi okrenulo sve kad je najvažnije, danas u polufinalu.

3. Umor Dinama

Ima Dinamo skoro 30 igrača na raspolaganju, dobro to rotira trener Damir Krznar, ali ipak je Gorica odmornija i trebala bi energetski biti jača od domaćina, pogotovo u ključnoj bitci na sredini terena gdje se traže trka, ritam, te čvrstina i dozvoljena agresivnost u duelima.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

17.00 DINAMOVI RAZLOZI ZA OPTIMIZAM:

1. Kvaliteta momčadi

Dinamo je kvalitetnija momčad od Gorice. Na svim pozicijama, bez obzira na moguće rotacije, Damir Krznar ima iznimno kvalitetne pojedince, koji su to, uostalom, pokazali u Europskoj ligi. Gorica u kvalitativnom smislu ne može parirati Modrima i sasvim je jasno da je roster momčadi veliki zalog optimizma Modrih.

2. Dobro razdoblje

Dinamo je u posljednja dva kola HNL-a stigao nadomak obrane naslova, četiri boda više i utakmica manje od Osijeka dovode ga u komfornu zonu kad je osvajanje titule u pitanju, stres je mnogo manji i maksimalno se mogu posvetiti današnjem polufinalu Kupa u potrazi za dvostrukom krunom.

3. Serijal pobjeda

Gorica nikad nije pobijedila Dinamo! Niti onda kad se velikogorički klub zvao Radnik. Ove sezone Dinamo je tri puta igrao protiv Gorice i sva tri puta pobijedio. Rezultati su bili 3:2 i 1:0 u Maksimiru, te 4:3 u Gorici. Gorica, nema dvojbe, očigledno iznimno odgovara Modrima.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

16.40 Stigli su sastavi za današnji dvoboj. Za Dinamo će na vratima krenuti Danijel Zagorac, a u stoperskom paru Lauritsen je dobio prednost ispred Perića. Krznar je na klupi ostavio Ademija i Majera, a zaigrat će Franjić i Ivanušec.

Kod Gorice, jedna promjena u odnosu na najave - Dvorneković je dobio prednost ispred Mitrovića.

Linker
26. travanj 2024 10:56