PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia
PONOS GDANJSKA

VIDEO: Pogledajte jedan od najljepših i najfunkcionalnijih stadiona svijeta, 40 loža, luksuzni restoran...

Tijekom Eura 2012. kapacitet je smanjen na približno 40.000 sjedećih mjesta
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. siječanj 2022. 22:41

Gradonačelnik grada Gdanjska Paweł Adamowicz napisao je 30. studenog 2004. u pismu tadašnjem predsjedniku Poljskog nogometnog saveza Michału Listkiewiczu sljedeće: “Imajući u vidu vaše napore da organizirate Europsko nogometno prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini, želim vas uvjeriti da spremni smo preuzeti odgovornost i čast suorganiziranja tako prestižnog nogometnog događaja “.

Tako je započela povijest Stadiona Energa Gdansk, jednog od najljepših i najfunkcionalnijih stadiona u svijetu, a koji danas nosi ime Polsat Plus Arena. Gradonačelnika Adamowicza nitko nije trebao nagovarati da izgradi stadion, javio se sam, jer je znao što sve grad s kojim upravlja može dobiti s velebnim stadionom. Danas je taj stadion centar brojnih sportsko-poslovno-zabavno-ugostiteljskih sadržaja u Gdanjsku, njezin ponos, mjesto koje građani Gdanjska rado posjećuju.

U ožujku 2008. potpisan je ugovor s projektantskim uredom Rhode-Kellermann Wawrowsky iz Düsseldorfa. Arhitekti su kreirali dizajn Stadiona Energa Gdańsk, a u međuvremenu su u travnju započeli radovi na čišćenju terena za izgradnju stadiona. 15. prosinca 2008. započela je prva faza građevinskih radova na području vrtnih parcela.

10. travnja 2009. potpisan je sporazum s glavnim izvođačem stadiona, konzorcijem Hydrobudowa Polska SA, Hydrobudowa 9, Alpine Bau Deutschland AG Berlin, Alpine Bau GmbH Austrija, Alpine Construction Polska Sp. z o. o. U srpnju 2009. već je započelo postavljanje temelja objekta. U rujnu su počele izlaziti prve tribine.

U proljeće 2010. započela je montaža prvog od 82 čelična okvira, koji čine kostur krova stadiona Energa Gdańsk. Upravo su na okvire ugrađene karakteristične jantarne polikarbonatne ploče. Do svog završetka, cijela čelična krovna konstrukcija morala se temeljiti na sustavu potpornih tornjeva. U studenom 2010. nosači su uklonjeni, a krovna konstrukcija stadiona Energa Gdańsk postala je jedna od najzanimljivijih i najvećih samonosivih građevina u Europi.

25. svibnja 2010., dakle godinu dana prije nego što je stadion pušten u rad, jantarna arena dobila je svoje novo ime. Prava na ime stadiona kupila je PGE Polska Grupa Energetyczna, potpisavši ugovor za 8,5 milijuna eura na pet godina nazvavši stadion u Gdanjsku PGE ARENA Gdańsk.

U ožujku 2011. godine započeo je postupak postavljanja travnjaka, a mjesec dana kasnije započela je montaža sjedala na stadionu. Najprije su instalirana VIP sjedala - 1383 na poslovnoj tribini i 496 na ložama. Ukupno je instalirano oko 42.000 sjedala.

19. srpnja 2011. Stadion Energa Gdańsk dobio je uporabnu dozvolu. I nakon manje od mjesec dana, pozvani su navijači na prvu utakmicu, tako da je Gdanjsk bio jedini grad koji je ispunio raspored otvaranja UEFA-e godinu dana prije Eura 2012. Prva utakmica na stadionu Energa Gdańsk odigrana je 14. kolovoza 2011. Lechia Gdańsk ugostila je Cracoviju u sklopu poljske T-Mobile Ekstraklase. Tada je na tribinama sjedilo 34.000 navijača, ne samo iz Gdanjska, već i iz cijele Poljske.

Konferencijski i poslovni centar

ENERGA GDAŃSK STADIUM idealan je prostor za organizaciju sastanaka na stadionu, poput konferencija i službenih domjenaka. Savršen položaj stadiona, razne prostorije, mogućnost sastanaka za 10 do 1000 ljudi, pogled na igralište, moderna oprema soba i tehnička podrška osigurat će jedinstvenu atmosferu i najvišu profesionalnost sastanaka. Sve sobe su klimatizirane i opremljene modernim multimedijskim sustavom.

Poslovna zona (uključujući restoran Energa Club) ima 3500m² prostora za bilo koji aranžman do 1000 ljudi. Konferencijski centar Klub Energa (do 1000 ljudi), Soba za kup (do 250 ljudi), Liga soba (do 60 osoba)...

Na Stadion Energa Gdańsk instalirano je 308 zvučnika ukupne snage 195 000 W, postavljena su četiri velika ekrana, svaki površine 70 m², kao i 288 svjetiljki i 428 CCTV nadzornih kamera

Karakteristike stadiona

Stadion mjeri nekih 236 metara dužine, 203 metra širine i 45 metara visine. Vanjski dio arene dizajniran je tako da podsjeća na jantar koji se dugo vadio na baltičkoj obali. Konstrukcija cijelog krova temelji se na 82 nosača. Krovna konstrukcija ima ukupnu površinu od 44.000 m². Dva logotipa (postavljena na zapadnoj i istočnoj strani stadiona) izrađena su u LED tehnologiji, visine osam metara i duljine 35 metara. Teren ima dimenzije 105x68 metara, a udaljenost od tribine je 10,5 m iza golova i 8,5 m od bočnih (aut) linija. Tribine su napravljene prema standardima FIFA-e i UEFA-e, te su potpuno natkrivene. Razmatrano je pitanje postavljanja kliznog (pomičnog) krova, ali od te se ideje odustalo zbog troškova i ograničenog vremena za dovršetak gradnje. Stadion ispunjava kriterije za najvišu UEFA-inu kategoriju 4.

image
PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

40 svečanih loža

Tijekom UEFA-inog europskog nogometnog prvenstva 2012. kapacitet je smanjen na približno 40.000 sjedećih mjesta. Na stadionu se nalazi 40 loža iza stakla gdje je osigurana cjelovita ugostiteljska usluga (tzv. Sky-boksovi). Osam njih ima površinu od 60 m², a preostala 32 imaju površinu od 30 m². Pored luksuznih loža, stadion nudi 1383 sjedala višeg standarda (VIP mjesta) za imućnije goste. Svaki od njih opremljen je udobnim sjedalom i smješten je odmah ispod sky-loža. Skyboxovi i VIP mjesta imaju zaseban ulaz s namjenskim predvorjem. Stadion ima i 50 dodatnih mjesta za osobe s invaliditetom.

8,5 milijuna eura za ime stadiona na pet godina

U prosincu 2009. godine ime stadiona kupila je Poljska energetska grupa (PGE) za 35 milijuna zlota (oko 8,5 milijuna eura) u trajanju od pet godina. Grad Gdańsk prodao je prava na imenovanje kako bi podmirio neke od troškova izgradnje. Jedina odredba bila je da naziv mora sadržavati riječ “Arena”. Naftna kompanija Lotos i elektroenergetska tvrtka PGE bili su konačni konkurenti sponzorskom ugovoru koji također uključuje prikaz logotipa tvrtke na najmanje dva mjesta na vrhu stadiona, zajedno s internim oglasima. Međutim, ugovor s PGE-om prestao je 30. rujna 2015. godine, nakon što je PGE odlučio ne obnoviti ugovor. Dana 9. studenoga 2015. Energa je objavljena kao sponzor novog stadiona do 2020. godine.

Sportski bar i restoran T29

Dana 20. siječnja 2012., nakon višemjesečne pripreme, poseban klupski bar pod nazivom T29 Sports Bar & Restaurant otvoren je za javnost. Ovo ime nije slučajno - potječe od kratice adrese prethodnog stadiona Lechia Gdańsk: Traugutta 29 i na njega se gleda kao na počast mjestu gdje je stvorena povijest “bijelo-zelenih”. Cjelokupni dizajn interijera povezan je s različitim događajima koji se odnose na povijest kluba. Najizrazitiji dijelovi dizajna su dvije sjajne freske smještene jedna nasuprot druge na bočnim stranama puba. Obje slike prikazuju umjetničku interpretaciju panorame starog stadiona Lechia.

Sportski bar i restoran T29 nalazi se na sjevernom dijelu stadiona, odmah ispod sektora navijača gostujućeg tima. Pub je dvoetažna građevina ukupne površine 800m2. Na obje priče puba nalaze se 39 inčna TV prijemnika. Tamo se svaki dan emitira svaki meč Lechia Gdańsk i drugi važni sportski događaji (uključujući utakmice poljske Ekstraklase). Sportski bar i restoran T29 otvoren je za posjetitelje sedam dana u tjednu. Sjajno radi...

Kontroverzne boje sjedala

Uz početni dizajn Rhode-Kellermann-Wawrowskyja, sva su sjedala trebala stvoriti mozaik žute i narančaste boje u raznim tonovima, koji je trebao odgovarati ‘jantarnim’ fasadama i krovu. Međutim, nakon što je predstavljen konačni predloženi izgled, pristaše Lechia Gdansk pokrenuli su protest kako bi blokirali takvu odluku. Kao što su tvrdili, stadion bi trebao biti povezan s bojama njihovog kluba, a ne s bojama rivala Arke Gdynia, koja nije stanar na stadionu. Da bi zadovoljili ove zahtjeve, od arhitekata se tražilo da preispitaju boje, pa su osmislili razne tonove zelene boje.

Navijači su to prihvatili i osnovna ideja je ostala očuvana s ukupnim konceptom, jer jantar također može biti zelenkast (iako se obično ne nalazi na poljskim obalama, češći na Karibima). Kasnije, u listopadu 2012., neka su sjedala također bila obojena u bijelo kako bi se pisalo “LECHIA GDANSK” te kako bi se navijačima omogućilo da se više identificiraju s mjestom održavanja.

Stadion Polsat Plus Arena u Gdansku dokaz je kako se velebni stadioni ne moraju raditi samo u bogatim zemljama. Stajao je 204 milijuna eura, ali s njim će se Gdanjsk ponositi sljedećih barem 50 godina. Veliki dio od ta 204 milijuna već je vraćen kroz najmove poslovnih prostora, prodaju imena, turističke obilaske...

Stadion živi svih 365 dana u godini, građani Gdanjska borave na njemu u mnogim prigodama. Taj je stadion definitivno promijenio sliku kompletnog grada. Tko god da navrati u Gdanjsk navratit će na stadion, pogledati utakmicu, provesti se po zabavnim sadržajima te popiti pivo u pubu.

Linker
17. travanj 2024 05:39