Zeljko Puhovski / CROPIX
BIŠĆAN O BUNKERU: 'PLOD LOGIKE'

VIDEO: POGLEDAJTE SPORNI PONIŠTENI GOL DINAMA I NEVJEROJATNO ISKLJUČENJE LOVRE MAJERA Bjelica: Pa i Rudeš je ovdje igrao ofenzivnije od Rijeke!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. srpanj 2019. 01:19

Prvi je pred novinare došao trener Rijeke Igor Bišćan. Nije djelovao previše razočarano, a nije ni pokušavao braniti nemoguće. Na naš upit, naime, je li rijetko viđeni „bunker” njegove momčadi tijekom većeg dijela utakmice bio plod straha ili potrebe, Bišćan je odgovorio:

- Plod logike! Takvom smo taktikom, naime, pobijedili Dinamo u kupu! I ni sad to nije bilo loše, imali smo plan igre, koji je dobro funkcionirao. Uspjeli smo zatvoriti prilaze našim vratima i nije nam Dinamo stvorio previše prilika. Malo smo se otvorili nakon primljenog gola, željeli smo biti aktivniji, jer smo znali da nam samo obranaška igra u nastavku neće donijeti ništa dobroga. Ali, ipak nismo uspjeli izjednačiti, iako smo imali jednu veliku šansu. No, kad se sve zbroji i oduzme, treba čestitati Dinamu na zasluženoj pobjedi.

A jeste li jako ljutiti na svoju užu obranu, koja je nakratko izgubila kontrolu nad obrambenim „autobusom na kat” i samo je promatrala Gojaka kako zabija eurogol?

- Moram vidjeti tu situaciju... Igrači mi kažu da je „aut”, nakon kojeg je pao pogodak, trebao biti za nas! I onda se nisu stigli postaviti kako treba, pa je Gojak ostao sam – bio je sukus Bišćanovih razmišljanja.

A Dinamov trener, Nenad Bjelica, pohvalio je svoje igrače zbog prvog osvojenog ovosezonskog trofeja, istaknuvši:

- Bili smo bolji svih 90 minuta, više smo željeli pružiti nogometnoga zadovoljstva gledateljima od našeg suparnika i bilo bi apsolutno nezasluženo da smo pri kraju primili pogodak iz Rijekine jedne i jedine prilike! Ali, na našim je vratima sjajni Livaković, vratar druge svjetske reprezentacije i od njega se očekuje da obrani takve lopte – govorio je Bjelica i nastavio:

- Nije bilo lako igrati protiv ovakvog „bunkera”, pa u Maksimiru su ofenzivnije lice pokazali Inter i Rudeš! Srećom, moji su igrači bili strpljivi u traženju staze do gola i zasluženo su nagrađeni prekrasnim Gojakovim pogotkom. Bilo je malo prostora za igru, Riječane je zanimala samo obrana i u takvim utakmicama jednostavno moraš biti strpljiv. Iznimno je važno da smo u sezonu krenuli osvajanjem trofeja, a vrlo je slična bila i finalna utakmica u kupu. Rijeka nas je tada, naime, pobijedila sličnom taktikom, no onda je presudila energija, a ne taktika. Jer, mi smo bili umorni i potrošeni, a Riječani puni pozitivne energije i zasluženo su slavili. Sad smo mi bili prepuni pozitivne energije i pokal je ostao u Maksimiru!

Dobili ste prvi trenerski žuti karton?

- Ha, ha... Ne znam jesam li kažnjen zbog prigovora, ili zato jer sam izašao iz svog prostora, ali to mi je škola za ubuduće...

A Majer je uspio u samo tri minute dobili dva žuta kartona!?

- Izgorio je u silnoj želji. Događa se to, i njemu je to škola. Ali i meni...

Inače, Dinamo je s Bjelicom pobjeđivao Rijeku samo kad su par srednjih braniča činili – Lešković i Perić! Tako je bilo i sad...

- Zadovoljan sam, dobro su funkcionirali. A pregled magnetskom rezonancijom pokazao je da Theophile ima istegnuće mišića, ni njega ni Dilavera neće biti protiv Lokomotive, ali nadam se da će barem jedan biti spreman za prvu europsku utakmicu.

Je li vas zadovolji Kadzior u sredini, kao vezni igrač?

- Odigrao je korektno, nije to njemu strano, igrao je na tom mjestu u Gorniku – govorio je Bjelica.

Gojak: 'Ovo mi je najljepši pogodak u karijeri'

Veseli su bili igrači Dinama nakon utakmice, taj trofej Superkupa bio im je, očito, iznimno važan. Svi su nasmiješenih lica izlazili iz svlačionice, a junak Amer Gojak je kazao:

- Ovaj mi je pogodak Rijeci najljepši u karijeri, ali najdraži mi je onaj protiv Spartaka. Mi smo dominirali tijekom cijelog ogleda, moglo se vidjeti da smo se dobro spremili. Drago mi je što smo u sezonu ušli s osvojenim trofejem. Nadam se da ćemo iz utakmice u utakmicu biti sve bolji te da ćemo i dalje pobjeđivati. Inače, očekivali smo da će se Rijeka tako braniti, to nam je trener i kazao prije utakmice. Isto nam je tako kazao kako trebamo igrati protiv takve obrane. Nadam se da ćemo tako nastaviti dalje u sezoni - kazao je strijelac sjajnog pobjedonosnog pogotka.

Zagreb, 130719.
Stadion Maksimir.
Utakmica hrvatskog superkupa izmedju HNK Rijeka i GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Amer Gojak.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

Petar Stojanović također je odigrao dobru utakmicu, kao i ostali modri nogometaši govorio je o velikom zadovoljstvu zbog osvajanja Superkupa.

- Jako smo željeli uzeti taj prvi trofej u sezoni. Lijepo je kad sezonu otvorite pobjedom, kad podignete pehar. Nadamo se da ovaj trofej neće biti jedini u sezoni. Svi znate da nam je cilj Liga prvaka, a ako se slučajno to ne ostvari, želimo ponoviti prošlu sezonu u Europskoj ligi, možda će biti i bolja - kazao je Stojanović.

Reprezentativna jedinica Dominik Livaković u posljednjim je minutama sjajnom intervencijom spriječio izjednačenje.

- Odigrali smo odličnu utakmicu, važno je ući u sezonu s trofejem, ovako pozitivno. Obrana u završnici utakmice? Tako je to u Dinamu, uvijek imaš jednu ili dvije obrane, uvijek ih moraš dobro odraditi - kazao je Livi.

Lepinjica: 'Nije bio naš dan'

Antonio Čolak, napadač Rijeke koji je na Maksimiru ostao bez lopti i šansi, komentirao je:

- Razočarani smo, to je razumljivo jer smo htjeli osvojiti Superkup. Mislim da smo do gola dobro stajali, naš je plan bio da se obranimo i nakon toga dođemo do šanse. Imali smo neke mogućnosti, nismo ih iskoristili da napravimo prilike, nedostajalo nam je još tih 10 posto da zabijemo. No mislim da je za prvu utakmicu bilo sve u redu. I dalje sam ponosan na naše dečke, sad ćemo se pripremiti za Varaždin i nadamo se dobroj sezoni.

Rijeka je igrala predefenzivno.

- Takav je bio plan, skoro smo i tako došli do pobjede. No Dinamo je iskoristio jednu šansu, ovaj su put oni slavili, a vidjet ćemo kako će biti kasnije tijekom sezone.

Mladi veznjak Ivan Lepinjica govorio je slično:

- Stali smo u blok i pokušali odigrati taktički najbolje što smo mogli, kao i prošli put kad smo igrali s Dinamom, u Kupu. Tada nam je uspjelo, imali smo možda i malo više sreće. Ovaj je put njima taj udarac ušao, rekao bih i da je to bila jedina prava šansa koju su napravili. Nije bio naš dan.

Zagreb, 130719.
Stadion Maksimir.
Utakmica hrvatskog superkupa izmedju HNK Rijeka i GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Amer Gojak, Ivan Lepinjica.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić/CROPIX
Ivan Lepinjica s brojem 6 u dvoboju s Amerom Gojakom

Kako ste se fizički osjećali, jeste li već spremni ili je nedostajalo svježine?

- Fizički smo spremni. I psihički. Još ćemo se malo taktički pripremiti, moraju svi doći na pravu razinu, jer mnogi nisu trenirali. Mislim da ćemo na najbolji način ući u ovu sezonu.

Ovakve utakmice čekaju vas u trećem i eventualno četvrtom europskom pretkolu.

- Ovo nam je bio dobar pokazatelj na čemu još moramo raditi. Takve nas utakmice sigurno čekaju, možda čak i jače, s boljim protivnicima, ali dat ćemo sve od sebe da bismo što dalje dogurali.

Linker
19. travanj 2024 18:56