HNK RIJEKA Hnk Rijeka
2. PRETKOLO KL-a

VIDEO: Riječani rutinski slavili protiv Gzire, završili su s igračem manje! Pogledajte golove

Nogometaši Rijeke u prvoj su utakmici 2. pretkola Konferencijske lige pobijedili Gziru s 2:0
Piše: SN, Damir DobrinićObjavljeno: 22. srpanj 2021. 20:56

GZIRA - RIJEKA 0:2 (Bušnja 57', Ampem 77')

Ta' Qali - stadion Centenary Sudac: Neil Doyle (Irska)

GZIRA UNITED: Haber - Xuereb, Borg (od 86. Tabone), Gabriel Mentz, Thiaguinho - Pisani (od 88. Judivan), Mendonza, Scerri - Correa (od 68. Jefferson), Maxuell, Davis.

Trener: Darren Abdilla.

RIJEKA: Labrović - Tomečak, Escoval, Galović, Vukčević - Liber (od 46. Bušnja), Lepinjica, Pavičić - Murić (od 67. Vuk), Drmić (od 56. Obregon), Ampem (od 90. Galešić).

Trener: Goran Tomić.

Žuti kartoni: Liber (30 - preoštar start), Pisani (60 - preoštar start), Lepinjica (62 - preoštar start), Davis (68 - preoštar start), Escoval (72 - preoštar start), Mendonza (85 - preoštar start).

Crveni kartoni: Lepinjica (87 - drugi žuti, preoštar start).


Nije bilo idealno, nije bilo ni dobro, ali najvažnije je ostvareno. Rijeka je u prvom dvoboju 2. pretkola Konferencijske lige pobijedila Gziru na Malti s 2:0 i mirnije može gledati prema uzvratu sljedećeg tjedna na Rujevici. Neće joj se ponoviti Hajdukova sudbina iz 2019., kad je i splitski klub kod Gzire slavio istim rezultatom, pa ispao nakon senzacionalnih 1:3 na Poljudu. Više nema pravila gola u gostima, tako da Maroonsi za prolaz u treću kvalifikacijsku rundu trebaju pobjedu od tri gola razlike na Rujevici. Dakle, rezultat je lijep, igra - nikakva. Svakako bolje nego da je obrnuto.

Tridesetak stupnjeva, umjetna trava, bilo je tu otegotnih okolnosti za Rijeku, ali trener Goran Tomić svojim je momcima jasno dao do znanja i prije utakmice da ne priznaje nikakve alibije. No, start Rijeke bio je spor, slab, negledljiv. O igri treće momčadi hrvatskog prvenstva prošle sezone dosta će reći podatak da je ulogu glavnog kreatora igre u prvom poluvremenu preuzeo Joao Escoval. I, očekivano, nije to baš izgledalo dobro. Dosta je njegovih lopti iz posljednje riječke linije otišlo u bunar...

Rijeka je u prvom dijelu ipak imala nekoliko trenutaka inspiracije. Robert Murić bi se pojavio pa potom nestao, a u 21. minuti zbio se jedan od tih njegovih bljesaka. Pokrenuo je akciju na desnoj strani, pronašao Adriana Libera, koji je u matnu situaciju gurnuo Josipa Drmića. Prvi zicer nekadašnjeg švicarskog reprezentativca, ali Dexter Xuereb bio je pravovremen u bloku.

Domagoj Pavičić je potom počeo shvaćati da je stiglo vrijeme da i on malo preuzme konce igre i odmah je Rijeka postala opasnija. U 28. minuti dobro je kombinirao s Drmićem, a Prince Ampem je opalio s oko 20 metara. Krasan udarac i krasna obrana Habera. Četiri minute kasnije lijepi potezi Pavičića i Libera, ovoga puta tukao je Murić, ali točno u Habera.

Školski učitelj Neil Doyle nije bio korektan prema brazilskom napadaču domaćina Maxuellu Samuraiju, koji je pokušao škaricama s 18 metara ugroziti Labrovića. Irski sudac dosudio je opasnu igru. Stigla je Rijeka do kraja prvog dijela još dvaput doći u vrhunske pozicije za pogodak. U 42. minuti sjajan prodor Pavičića i proigravanje za Drmića, koji je opet previše oklijevao i Thiaguinho je stigao u blok. Imala je Rijeka dobru situaciju i u drugoj minuti nadoknade prvog dijela, ali opet ništa.

Lepinjica pocrvenio

Iskusni Haber je spasio Gziru u 51. minuti kad je pucao Tomečak, bio je to novi zicer. Pet minuta kasnije Rijeka je povela. Imao je Tomić nos kad je u poluvremenu u igru umjesto Libera ubacio Denisa Bušnju. Rijekin Međimurec poentirao je na asistenciju Tomečaka i Rijeka je mogla malo odahnuti.

Imala je Gzira u 60. i 63. dva posebna udarca iz velike daljine, izrađeni pokušaj Jamajčanina Martina Davisa otišao je malo pokraj vrata, a projektil Thiaguinha zaustavio je Labrović. Tražio je potom Jefferson, izgledom Sammirov dvojnik, najstrožu kaznu nakon duela s Escovala, korektni irski sudac nije se oglasio. Prijetili su i kasnije Maltežani, morao je Labrović biti vrlo oprezan. Morao je biti i Haber, ali nije, u 77. minuti poklonio je gol Rijeci.

Asistent Jorge Obregon, strijelac Prince Ampem, kolumbijsko-ganska kombinacija urodila je plodom za dva gola viška koji bi morali biti dovoljni. U 87. minuti Ivan Lepinjica dobio je isključujući drugi žuti karton, nije mu trebalo...


KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - Čini se da se ozlijedio Bušnja u zadnjim sekundama utakmice... bit će to zasigurno neugodan uzvrat u Rijeci za tjedan dana.

90'+2' - Taktička zamjena u završnici. Prince Ampem ide van, mijenja ga Niko Galešić.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

90' - I Bušnja će u Irčevu knjižicu zbog prekršaja na Xuerebu.

88' - Kod Gzire Judivan ide u igru, Pisani van.

87' - CRVENI KARTON ZA RIJEKU! Lepinjica je s leđa zaustavio Mendozu, nije to bio toliko grub prekršaj koliko je bio netaktičan, a i taj drugi žuti dugo mu je 'visio u zraku'... potpuno opravdano, nažalost, Lepinjica odlazi prije vremena u svlačionicu.

86' - Promjena kod Gzire. Izašao je Borg, mijenja ga Tabone.

85' - Mendoza je također 'požutio' zbog prekršaja na Lepinjici.

77' - GOOOL! Obregon je pokazao kako se upornost isplati... trčao je za jednom 'izgubljenom' loptom kojoj je uvjerljivo bliži bio vratar Huber i - dostigao ga je! Zbunio se vratar Gzire, Obregon mu je loptu uzeo, zatim smireno pričekao i na vrijeme uposlio Ampema kojemu iz takve pozicije nije bilo teško poentirati i postići svoj prvijenac u dresu Rijeke!

72' - Escoval je grubo i rukama i nogama zaustavio Jeffersona, opravdano je zaradio žuti karton.

67' - Izlazi sada i Robert Murić, zamijenit će ga Matej Vuk. Kod Gzire je izašao Correa, u igri je Jefferson.

65' - I opet taj Correa Duarte! Prošao je kroz riječku obranu, ali uspjeli su to Riječani nekako izbaciti u korner...

63' - Što je sada obranio Labrović! Correa Duarte je opalio projektil, rekli bismo u maniri Roberta Carlosa, a vratar Rijeke čudesnom obranom spašava svoju momčad! Još jedan dokaz da Gzira nije bezopasna...

62' - Pisani radi prekršaj na Obregonu, dvije minute potom Lepinjica na Davisu. Obojica su završili u sučevoj knjižici.

57' - GOOOL! Tomečak je pobjegao malteškoj obrani i pronašao Bušnju koji se lijepo oslobodio za udarac te pogodio bliži kut... Rijeka vodi 1:0!

56' - Novu izmjenu radi Tomić. Umjesto Drmića u igri je Jorge Obregon.

54' - Correa je zamalo iznenadio Riječane! Srećom, Lepinjica je pratio njegov ulazak i blokirao šut s ruba šesnaesterca...

52' - Sjajna šansa za Rijeku! Tomečak je dobro šutirao iz teške pozicije, bio je to nezgodan šut, a Haber se dobro snašao i iščupao to nekako ispod grede!

50' - Vukčević je pokušao pronaći Drmića na pet metara, očistio je to ipak Bohrer Mentz.

46' - Vraćamo se u nastavak. Ostavio je Goran Tomić u svlačionici Adriana Libera, momčad će pojačati Denis Bušnja.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Sramežljivo su Riječani ušli u prvi ovosezonski europski susret, međutim dizali su tempo kako je vrijeme odmicalo. Ozbiljno su prijetili Drmić, Ampem i Pavičić, a u sva tri navrata Maltežani su se uspjeli obraniti. Vrijeme je ipak za konkretnije poteze.

45'+2' - Ampem je povukao kontru, potom je Pavičić prošao vratara Gzire, ali mu je udarac blokiran, na odbijanac dolazi i Tomečak - bez uspjeha. Na poluvrijeme se odlazi bez golova.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

45' - Davis je unio nered u riječke redove, sudarili su se Vukčević i Labrović, srećom bio je koncentriran vratar Rijeke i dočepao se lopte.

image
HNK RIJEKA Hnk Rijeka

42' - Drmić u sjajnoj poziciji! Mogao je s desetak metara i bolje reagirati, međutim lijevi bek Thiaguinho požrtvovno je uklizao i pritom se ozlijedio... 'Pokrpat' će ga sada liječnička služba.

39' - Atraktivan pokušaj škaricama Maxuella Samuraija! Na njegovu žalost, Labrović je promašaj ispratio pogledom, a irski sudac dosudio opasnu igru.

35' - Nova šansa za Riječane! Ampem je probio lijevi bok, riješio se svog braniča i ubacio na deset metara, ali Murićev pokušaj glavom iz teške pozicije bez poteškoća hvata Haber.

32' - Budi se Rijeka! Udarac Roberta Murića lako je uhvatio Haber, međutim promijenili su pristup Riječani, sad to sve smislenije izgleda...

30' - Liber je 'požutio' zbog prekršaja na Mendozi.

image
HNK RIJEKA Hnk Rijeka

28' - Sjajan pokušaj Ampema! Opalio je ganski napadač s vrha šesnaesterca, lijepo je to izgledalo, ali krasno je intervenirao i vratar Gzire, ispružio se na golu te obranio taj šut Princea Obenga Ampema...

24' - Još jedan skroman pokušaj Gzire... Thiaguinho je centrirao iz slobodnjaka, na kraju je ta lopta išla prema golu, no nije se dao iznenaditi Labrović.

21' - Prva prava prilika! Liber je poslao povratnu do Drmića, a napadač Rijeke šutira silovito, ali i neprecizno... blokirali su to Maltežani.

15' - I dalje ništa vrijedno spomena. Taktiziraju i jedni i drugi, kao da se boje preuzeti rizik. Posjed lopte je otprilike 55 % - 45 % za Gziru.

9' - Agresivnije su igrači Gzire ušli u susret, Riječani još praktički nisu ni prešli centar... 'Sramežljivi' su Tomićevi odabranici na startu, nadajmo se da će se uskoro nešto promijeniti u pristupu.

3' - Xuereb je uputio prvi udarac prema vratima... išlo je to daleko od gola i nije bilo potrebe za Labrovićevom intervencijom.

1' - Počela je utakmica na malteškom stadionu Centenary. Glavni je sudac 43-godišnji Irac Neil Doyle.


17.35: Stigli su sastavi!

Trener Rijeke Goran Tomić unatoč najavama nije previše mijenjao momčad u odnosu na prethodni susret s Goricom u HNL-u. Startat će Domagoj Pavičić, a priliku će s klupe vrebati Mudražija i Bušnja.


Linker
20. travanj 2024 04:39