MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
RUTINSKA POBJEDA

VIDEO: Rijeka se lakoćom obračunala sa četvrtoligašem, Abass dvostruki strijelac protiv Pitomače

Nogometaši Rijeke vrlo jednostavno su prošli šesnaestinu finala Hrvatskog nogometnog kupa
Piše: Kristijan ToplakObjavljeno: 21. rujan 2021. 17:20

PITOMAČA - RIJEKA 0:7 (Bušnja 4', Vučkić 37', 57', Vuk 49', Abass 72', 90', Obregon 89'-11m)

PITOMAČA Igralište Pitomače. Gledatelja 1.200. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo). Pomoćnici: Pataki i Keglević. Četvrti sudac: Matasović. Delegat: Vučemilović.

PITOMAČA: Zdelar - Miloš (od 66. Škrinjar), Kovač, Reščić, Jantol - Babić (od 59. Zorić), Jakupec (od 82. Pavao Jan Begović), Begović (od 66. Peršić), Bošnjak - Matančić, Milinović (od 59. Skoko).

RIJEKA: Zlomislić - H. Smolčić, Krešić (od 75. I. Smolčić), Escoval - Braut, Vuk (od 58. Murić), Liber (od 66. Abass), Lepinjica (od 58. Stanić), Bušnja - Vučkić, Obregon.

Ne pamti Pitomača takvu atmosferu. Ako ste u utorak prolazili kroz središte ovog mjesta poznatog po Glazbenom festivalu pjesme Podravine i podravlja, ili pak po Dragi Britviću koji je kao "čisti Podravac" ovdje napisao "Maslina je neobrana“, mogli ste pomisliti "da se nešto dijeli" ili je kakvo prošćenje. Takvu gužvu malo tko pamti, a nije bilo ni masline ni prošćenja koje je ovdje u lipnju kad je Vidovo. No lipanj nije, u rujnu je u Pitomaču došao branitelj Kupa - Rijeka.

Sve što hoda stiglo je na Gmanje. Djevojke su obukle najbolju "obleku", izvukla su se "nedjeljna odijela", no ako niste stigli na vrijeme, niste mogli naći mjesto na tribini, tada ste se jedino mogli smjestiti nasuprot tribine, na brdu - kod groblja. Onako, u duši, nadali su se Pitomačani da bi trenutni HNL lider mogao pasti. Nadali su se jer u prošlosti je jedno Dugo Selo "mlatnulo" tadašnju Canjuginu konjicu... Puno je ovdje dinamovaca, pa su i oni držali palčeve da se sruši utvrda Gorana Tomića. No jedno je maštati, a drugo je stvarnost. Rijeka je lakoćom prošla kroz Pitomaču. Na kraju je bilo velikih sedam komada, a da nije bilo domaćeg vratara Hrvoja Zdelara, rezultat bi bio dvocifren.

Ono čega se domaći strateg Ivan Presečan bojao, ostvarilo se. Nadao se prvih 15 minuta preživjeti bez primljenog gola, no rano su domaći "izgorjeli u želji". Igrala se treća minuta, Obregon se sjurio prema Zdelaru, vratar Pitomače se bacio poput mačke, lopta je pogodila desnu vratnicu, odbila se do Bušnje koji je lakoćom poentirao za vodstvo Riječana. Domaći su rijetko prijetili, a kada bi stigli do gostujućeg šesnaesterca, tribine bi se uz ovacije navijača podigle na noge.

Tako je bilo u 10. minuti kada je Dino Milinović s plavim zavojem na glavi, odlično ubacio u peterac, no tamo nije bilo nikog od domaćih napadača da zaprijeti vratar Zlomisliću. Gosti su dodatno pazili na domaćeg kreativca Ivana Begovića, nisu mu dali da se razmaše, pa kada bi on okrenuo lijevo ili desno, tu su već bila dva "Tomićeva dobermana". No zato je s nekoliko proigravanja ovacije zaradio Goran Bošnjak, ali bili su to jalovi pokušaji domaćih. Armada se po prvi puta javila u 12. minuti. Do tada su na stadionu bili u "grobnoj tišini", možda baš zato jer su i bili desetak metara od prvog grobnog reda mjesnoga groblja. No tada se uz bubnjeva zaorilo „Ri-Je-Ka“ i nisu se gasili do kraja dvoboja, kada su naskočili na zaštitnu ogradu, ali su brzo ustuknuli kada se pojavilo nekoliko "oklopljenih specijalaca" s isukanim pendrecima...

Rijeka je kontinuirano napadala, kontrama je razbijala domaću obranu, kažnjavala svaku neodlučnost. U 31. minuti Bušnja je imao zicer nakon asistencije Vuka, no iako je mogao gađati gdje želi, prebacio je loptom zaštitnu mrežu, a lopta je vjerojatno pogodila željezničku stanicu. Kako je vrijeme odmicalo, sve se više osjetilo kako je razlika u kvaliteti "tri ranga". Utakmica je odlučena u 39. minuti kada je Vučkić nakon brze kontre poentirao za 2:0. Taj gol, inače prvi Vučkićev u šestom nastupu za Rijeku, kao da je "ugasio sve nade domaćih".

U nastavku je Rijeka nastavila u istom ritmu, brzo i agresivno prema naprijed, a Zdelar je bio na streljani, nešto slično proživljavaju glineni golubovi dok ih gađa Josip Glasnović. U 49. minuti, Vuk je odlično gađao desni kut, Zdelar je odbio loptu, no ona se zakoprcala u maloj mrežici. Taj treći gol ugasio je sve domaće nade i kod onih kod kojih "nada umire posljednja". Bilo je jasno kako pobjeda odlazi na Kantridu. Domaći su tek pokušali doći do počasnog gola. Najagilniji je bio Milinović, no u jednom pokušaju je promašio gol, a u drugom je Zlomislić paradom spasio obraz. Na drugoj strani, riječki napadači su nemilice punili domaću mrežu, pa je na kraju, odlični Zdelar čak sedam puta morao u mrežu. Prvi gol u dresu Rijeke, zabio ga je s bijele točke, u već 15. nastupu postigao je Jorge Obregon.

No, usprkos porazu, domaći su dobili aplauz svojih navijača. Oni su svoj uspjeh ostvarili plasmanom u 1/16 završnicu, a od lidera Hrvatske nije sramota izgubiti, pa makar to bilo i sa sedam komada.

Linker
26. travanj 2024 14:13