MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
ŠKOTI RAZBIJENI

VIDEO: Sjajna Rijeka je u play-offu Konferencijske lige! Pogledajte utakmicu godine junaka Rujevice

Sjajno su odigrali izabranici Gorana Tomića i izborili izlučnu rundu kvalifikacija novog natjecanja.
Piše: Dražen Antolić/Sportske novostiObjavljeno: 12. kolovoz 2021. 18:42

RIJEKA - HIBERNIAN 4:1 (Pavičić 37', Abass 68', 73', Bušnja 90+3' / Magennis 56')

RIJEKA Stadion Rujevica. Gledatelja: 4077. Sudac: Donatas Rumšas. Pomoćnici: Radius i Sužiedelis. Četvrti sudac: Šimenas (svi Litva).

RIJEKA: Prskalo - Galović, Krešić, H. Smolčić - Tomečak, Pavičić, Čerin (od 65. Liber), Ampem (od 90. Vukčević) - Murić, Abass - Obregon (od 77. Bušnja). TRENER: Goran Tomić.

HIBERNIAN: Macey - McGinn, Porteous, McGregor, Doig - Newell (od 86. Campbell), Doyle-Hayes, Magennis - Boyle, Nisbet, Murphy (od 71. Gogić). TRENER: Jack Ross.

Žuti kartoni: McGregor (14 - povlačenje), Newell (18 - preoštar start), Pavičić (26 - simuliranje), Boyle (68 - preoštar start), Ampem (82 - nesportsko ponašanje), Doyle-Hayes (83 - nesportsko ponašanje),

Crveni kartoni: McGregor (66 - drugi žuti).

Krasna riječka večer na kraju je zaslađena uvjerljivom pobjedom i briljantnom akcijim Denisa Bušnje za četvrti pogodak, kao začin taktički vrlo dobrog izdanje Rijeke i karakternog nastupa koji ju je odveo preko Hiberniana. Bijeli su matirali Škote zato što su im pokazali koliko više znaju nogometa, a kad je bilo najpotrebnije bili su i agresivni poput njih, tako je Obregon iznudio crveni karton McGregora i bitno olakšao posao.

Pred Rijekom je ostao samo još PAOK na putu do skupine Konferencijske lige. Demonstrirala je razliku u kvalitetu u odnosu na srčan i borben gostujući sastav, ali tehnički limitiran. Rijeka je na Rujevici bila sigurnija, samopouzdanija, odlučna uzeti svoje, na ganski pogon mljela je škotsku momčad, a Hibernian nije bio niti približno tako napadački odvažan kao na svojem stadionu. Ipak su oni ekipa bez međunarodnog iskustva. Rijeka je dominirala većim dijelom susreta...

Trener Goran Tomić promijenio je čak petoricu startera u odnosu na prvi ogled, Drmića i Labrovića nije imao silom prilika zbog ozljeda, a Ampem se na lijevom boku pokazao kao pogodak i jak adut. Nakon što je proradio i drugi Ganac Abass Rujevicom se orila pobjednička pjesma.

Rijeka je u prvom dijelu zabila krasan gol i imala izvrsnu šansu Abassa u sudačkoj nadoknadi kojem je prvi udarac blokiran, a drugi je obranio vratar Macey. Spustila je loptu na zemlju, nametnula dobrim dijelom svoj ritam igre, kombinirala i dolazila u izgledne zone za ugroziti vrata suparnika, iako je Hibernian povremeno naznačivao da može biti opasan...

Prince Ampem igrao je najbolju partiju otkako nosi Rijekin dres, nadahnuti Ganac "letio“ je lijevom stranom, bacao Škote poput čunjeva na kuglani i unosio nemir u njihov zadnji red, a Domagoj Pavičić pratio ga je još jednom profesorskom partijom ovaj put garniranom pogotkom u 36. minuti. Lijepo je "stisnuo“ loptu i plasirao je u vrata na pas Ampema "vanjskom“ s lijeve strane. S malo preciznosti u zadnjem pasu mogla je Rijeka i do više prilika.

U prvom dijelu bilo je nekoliko zanimljivih akcija. Prva je išla preko Tomečaka po desnoj strani, ubacio je pred vrata gdje je Abass pucao glavom. U 11. minuti Ampem je povučen, ali nije sviran kazneni udarac. Murić i Abass okušavali su šut iz "slobodnjaka“…

Hibsi, oštri poput britvice i grubi u maniri UFC boraca i ovaj put put znali su slagati na tlo Rijekine igrače, ali ostajali su dalje od vrata, tek u 32. minuti izveli su akciju do kraja. Prskalo, koji je stajao na vratima umjesto ozlijeđenog Labrovića, obranio je šut Murphyja.

Međutim, u 56. minuti Rijeka je "zaspala“, Kyle Magennis je dobio dobar pas i pobjegao Galoviću te zabio za 1:1. Nakon još jedne pogreške Smolčića morao je spašavati Prskalo. Pucao je Boyle. Škoti su u tom dijelu djelovali nezgodno, ali uzvratio je Ampem udarcem kraj vratnice.

Obregon je ukrao loptu McGregoru i natjerao ga na povlačenje za drugi žuti karton. Brzo je Issah Abass, nakon kornera Murića, zabio drugi gol za Rijeku i sve se okrenulo na starnu domaćina. To su bile prijelomne minute.

Do kraja još dva gola, Abass i Murić podizali su ocjene, a Bušnja donio šlag. Škoti su postali nervozni, spasa im nije bilo...

Rijeka je došla do zadnje stepenice, ali teške i pred njom je velik posao. Jedino ulazak u skupinu dat će puni smisao ovom trijumfu.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je, Rijeka je u Playoff-rundi Konferencijske lige.

90+3' GOOOOOOOL! Potvrda velike Rijekine pobjede, zabio je i Denis Bušnja! 4:1, kakva predstava Bijelih.

90' Odigrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

88' Abass je opet bio opasan, namjestio se na udarac s ruba kazenog prostora, naciljao, ali i za malo promašio.

82' Novi korner za Murića, ide to na drugu stativu, a McGinn izbacuje. Bijeli uživaju nakon postignutih golova, a sad Škoti opet gube živce... Doyle-Hayes dobiva žuti karton. Jednog je zaradio i Ampem.

77' U igri je kod RIječana Bušnja umjesto Obregona.

75' Neće sada Bijeli imati problema s prepuštanjem posjeda Hibernianu. Kakva partitura Abassa, u pet minuta je igrač Mainza na posudbi na Rujevici riješio stvari i odveo Rijeku na korak do doigravanja Konferencijske lige.

73' GOOOOOOL! Još jednom Abass! To je 3:1 za Rijeku. Kakav zgoditak. Možda je to i autogol, ali nije važno... Rijeka ima veliku prednost.

70' Može li Rijeka sada izdržati nakon povratka u prednost? Zna se da će u Playoff-rundi igrati s grčkim PAOK-om koji je u uzvratu s 2:0 nadigrao irski Bohemian.

68' GOOOOOOL! Sjajan ubačaj Murića iz kornera, na prvoj vratnici bio je Abass i sjajno pogodio za 2:1.

66' Crveni karton! McGregor dobija drugi žuti nakon što mu je Obregon uzeo loptu, a ovaj ga rukama položio na teren. Škoti će susret završiti s igračem manje.

65' Ampem! Dobra prilika s lijeve strane, pola metra-metar od lijeve Maceyjeve vratnice... Bit će promjena u riječkim redovima, Gnezda-Čerin prepušta svoje mjesto Liberu.

63' Boyle je sada bio opasan s ruba kaznenog prostora, dobro je to obranio Prskalo. Škoti su više s loptom, ovo su njihovi trenuci...

61' Podrška Armade sada je još jača, treba očekivati i prve zamjene s riječke klupe u skoro vrijeme.

58' Šteta, baš šteta za ovaj pogodak jer Riječani su dobro stajali, nije izgledalo da bi njihova prednost mogla biti iskompromitirana na bilo koji način. No, sada smo opet na početku, pola sata do produžetka...

56' GOOOL! Magennis zabija za 1:1. Pogreška riječke obrane, zakasnio je Galović u startu, Magennis lijevicom gađa za 1:1.

53' Novi dobar ubačaj iz kornera, Smolčić je bio na prvoj vratnici, nema udarca u okvir gola. Danas je na Rujevici prisutno 4.077 gledatelja, službeni je to podatak.

51' Prvi korner za Bijele u nastavku, McGinn je to izbacio nakon Murićevog ubačaja. Rijeka je od početka nastavka dosta visoko postavljena.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

48' Pada Obregon na rubu kaznenog prostora, skroz na lijevoj strani, no litavski sudac danas nije raspoložen za svirati prekršaj "tek tako". Rumšas nije lagan na pištaljci...

46' Počinje drugo poluvrijeme, nema promjena u početnim sastavima.

POLUVRIJEME: Idemo na predah, Rijeka vodi 1:0.

45+1' Kakva šansa za Abassa! Fantastično je to dvaput stisnuo, drugi put je bilo iz sve snage, ali maestralna obrana Maceyja! Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' Prskalo je sada zaustavio jedan vrlo neugodan pokušaj Nisbeta s lijeve strane, Doig je potom probao, ali otišlo je to visoko preko gola.

42' Tražili su Škoti žuti karton za Obregona, prekršaj na McGinnu nije sankcioniran, ali sada je McGregor izgubio živce nakratko, baš kao i Obregon ponovno pa će to litavski sudac Rumšas sve smiriti.

39' Kako je jednom loptom Ampem rasparao obranu Hiberniana... Fenomenalno, a poentirala je riječka desetka, dok smo se nakon ubačaja prisjetili Anasa Sharbinija koji je takvim vanjskim felš-ubačajima terorizirao suparnike...

37' GOOOOOOOL! Pavičić je zabio nakon sjajnog centaršuta Ampema. Vanjski felš, poluvolej nakon toga... Briljantna akcija!

35' Sjajan ubačaj Murića očešao je glavu Abassa, ali lopta nije promijenila smjer. Bilo je tu još centaršuta, zadnji Čerinov izbio je McGregor.

33' Fantastičan udarac Murphyja izvana Prskalo je sjajnom intervencijom odbio u korner. Bio je ovo najkonkretniji pokušaj Škota večeras.

31' Smolčić je fantastičan večeras, sada je triput očistio zračne opasnosti nakon škotskih ubačaja. Treba pohvaliti kapetana Rijeke za izvedbu u uzvratu protiv Hiberniana, ali valjda ga nećemo sada ureknuti...

28' Uh, sada su Škoti opasno živjeli! Uzastopne napade Rijeke spriječio je škotski blok nakon sjajnog ubacivanja Ampema. Nije šutirao Tomećak, to je napravio Abass lijevicom. Ali, rekli smo, blok...

26' Rijekina inicijativa malo je okopnila, tempo utakmice malko se primirio. Hibsi su u ravnoteži. Pavičiću zbog simuliranja u kaznenom prostoru slijeće žuti karton.

23' Sve večeras na Rujevici budno prati i predsjednik Damir Mišković.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

20' Murić je to prepustio Abassu koji je pogodio u živi zid. Tražili su Riječani igranje rukom, nije suđeno.

19' Čerin je iznudio slobodni udarac nakon sjajnog prodora po sredini, bit će to opet s dvadesetak metara. Novi žuti karton dobili su gosti, ovoga puta Newell, a liječnička pomoć kratko je pružena slovenskom veznjaku.

17' Uh, sada je Boyle mogao biti dosta neugodan za domaće, no nije dopustila riječka obrana da se prošeće prema Prskalu.

15' Murić! Zamalo preko gola... Bilo je tu kakvih dvadesetak metara od gola, iskosa s desne strane, gađao je bliže rašlje...

13' Kakva prilika za Rijeku! Obregonova lopta na Abassa, ali sjajno čišćenje Porteousa i povratna lopta prema vrataru Maceyju. U nastavku akcije srušen je Obregon, bit će to dobra prilika za Murića iz slobodnjaka. Žuti karton za McGregora.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

11' Nema jedanaesterca! Ampem je pao u kaznenom prostoru nakon kontakta s McGinnom, ništa nije svirao litavski sudac Rumšas. Bilo je povlačenja za dres. dosta je sporna ova situacija.

10' Otvorila se polukontra Riječana, Ampem je dao na desno za Abassa, no povratna lopta u obliku ubačaja bila je prejaka za njegovog sunarodnjaka na drugoj stativi.

9' McGinn je sada napravio dar-mar u kaznenom prostoru Rijeke, dupli pas s Newellom, došla je lopta na desnu stranu, ali izblokirali su to Riječani. Odbijeno je u korner, nije bilo opasnosti za Prskala.

7' Bolje su Riječani otvorili dvoboj, traži domaća momčad prvi pogodak od samog starta.

4' Dobar ubačaj Ampema, u petercu intervenira McGregor, bit će prvi korner za Rijeku.

2' Smolčić, Krešić i Galović su tri stopera, tako se na početku ovoga susreta odlučio Goran Tomić zaigrati protiv Hiberniana. Već su zaprijetili Riječani, Tomečak je s desna ubacio za Abassa, njegov udarac glavom nije bio precizan.

20.00 Utakmica je počela! Sretno, Riječani!

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

19.40 I Riječani su spremni!

19.25 Škoti su podijelili trenutke sa zagrijavanja.

19.15 Prema novim informacijama iz Rijeke, Drmića muči koljeno, a Labrović ima rupturu mišića zbog koje bi mogao biti odsutan i do mjesec dana. Loše su to vijesti za nabujale riječke ambicije.

19.10 Evo kako izgledaju večerašnji sastavi. Rijeka je u komentaru ove Facebook-objave navela da Drmića i Labrovića nema zbog ozljeda.

18.55 Podsjetimo, u playoff-rundi pobjednik ovog duela igrat će protiv boljeg iz dvoboja između irskog Bohemiana i grčkog PAOK-a. Irci su prvu utakmicu kod kuće dobili s 2:1, uzvrat je u Grčkoj danas od 19 sati.

18.45 Dakle, UEFA je to nacrtala kao 4-2-3-1 s Krešićem uz Galovića na stoperu, Hrvoje Smolčić je lijevo. Na klupi je ostao Escoval. Murić je ipak našao svoje mjesto u prvom sastavu uz Abassa i Ampema. Prava je enigma što je s prvim vratarom Labrovićem i glavnom napadačkom uzdanicom, Drmićem.

18.40 Stigli su sastavi za večerašnji dvoboj. Uh, kako je Goran Tomić promiješao karte! Na vratima je Prskalo, u špici Obregon, a Labrovića i Drmića nema niti na klupi.

Linker
09. svibanj 2024 14:56