GORAN MEHKEK Cropix
PRAVI PODVIG

VIDEO: Totalna ludnica i golijada u Zagrebu, Dinamo na krilima Boysa izborio povijesni plasman u Ligu prvaka!

Ništa od ‘majstorice‘ - Modri su nadoknadili dva pogotka zaostatka, srušili prvaka i ušli u finale
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 12. svibanj 2023. 20:41

FUTSAL DINAMO - NOVO VRIJEME 3:2 (Dekanić 17., Perić 18., Novak 23. /Juretić 4., Jefferson 14.)

FUTSAL DINAMO: Piplica, Perić, Konsuo, Mužar, Čekol - Šućur, Vučković, T. Novak, Dekanić, Zonjić, F. Novak, Dragaš Selaković, Pavlić. Trener: Matija Đulvat.

NOVO VRIJEME: Bašković, Musinov, Kazazić, Barbarić, Gašpar - Rafinha, Jefferson, Vuković, Juretić, Horvath, Jelavić, Lasić, Herceg. Trener: Ivan Božović.


Futsal Dinamo prvi je put u finalu malonogometnog prvenstva Hrvatske i prvi put će u svojoj povijesti zaigrati u Ligi prvaka! Epilog je ovo nezaboravnog sportskog nadmetanja održanog u petak navečer u dvorani II Doma sportova u kojem se od daljnjeg natjecanja oprostio trostruki i aktualni prvak Hrvatske, makarsko Novo vrijeme. Nakon poraza prošle subote u svojem domu, Makarani su pali i u plavom zagrebačkom paklu. Dinamo je dvokorakom postao prvi finalist prvenstva velikim preokretom u sjajnoj predstavi za koju naklon zaslužuju i gosti i domaći.

U petak je ispisana povijest hrvatskog futsala, ne samo zbog uspjeha momaka pod vodstvom Matije Đulvata, već i zbog same kulise. Znali su BBB u dvoranama već stvarati atmosfere kakvih na utakmica futsala nema nigdje u Europi, vrlo moguće ni na svijetu, ali drugi dvoboj polufinala play-offa u sezoni 2022./23. bio je nešto posebno, nikad doživljeno u ovom sportu. Je, zvuči patetično, ali nema malonogometaša koji je u petak bio u "dvojci" i koji to neće potpisati.

image
GPRAN MEHKEK Cropix

Dvorana II Doma sportova rasprodana je oko 24 sata prije utakmice, a u petak je bila puna do posljednjeg mjesta. Ta fraza je u ovom slučaju malo upitna, jer "dvojka" službeno ima 2485 sjedećih mjesta, a problem je što nigdje nema podatka o onim stajaćim. U zapisnik je službeno upisano 3100 gledatelja, bilo ih je na tribinama vjerojatno i koja stotina više. Bila je ludnica...

Prvo poluvrijeme bio je u biti jedan kontinuirani napad domaće momčadi na krilima svojih nezaustavljivo raspjevanih navijača s dva postignuta gola sa svake strane. Ples Tihomira Novaka i obrana Filipa Baškovića zaslužili su ovacije u 6. minuti, no nakon toga Makarani su dvaput bolno uboli Zagrepčane. Filip Novak je darivao Rafinhu nakon čijeg je udarca zabio Josip Juretić, a potom ni Mateo Mužar nije najbolje reagirao, što je za odlazak na plus dva iskoristio drugi Brazilac gostiju Jefferson. Nije to slomilo dinamovce, dapače, još su snažnije Plavi krenuli protiv Bijelih. Izjednačili su u dvije minute, F. Novak je iz auta u 17. asistirao Danijelu Dekaniću, Kristijan Čekol u 18. Luki Periću.

Vidjelo se u nastavku da NV-u puno fale ozlijeđeni kapetan Toni Jelavić (utakmicu je kao i u Makarskoj odgledao s klupe), Marin Sesar i kažnjeni Luka Suton, dok je Dinamo ipak nekako lakše prebrodio izostanak također kartoniranog Kristijana Postružina. Jedan je ipak manje od tri...

Odluka je pala u 23. minuti, Neven Zonjić je odradio ogroman posao, Marin Musinov visio mu je na leđima, no othrvao se pa se odnekud pojavio F. Novak i od tragičara prerastao u velikog junaka. Ima nešto posebno u tom Dinamovom 21-godišnjaku, strijelcu za pobjedu i u Makarskoj.

- Zeznuo sam kod prvog gola, ali na kraju mi se sve vratilo. Bilo je čvrsto i teško, ali znali smo koliko vrijedimo. Atmosfera fantastična, naježio sam se čim smo izašli iz svlačionice. Posao još nije gotov, želimo otići do kraja - naglasio je Filip Novak.

Pokušavalo je Novo vrijeme doći do izjednačenja, nije išlo. Na semaforu je pisalo 3:09, kada je njihov trener Ivan Božović uveo golmana-igrača Blagu Gašpara, a zvižduci Boysa zaglušili "dvojku" i svima nazočnima priuštili zvonjavu u ušima sljedećih nekoliko dana. Razbranio se tada i Ante Piplica i gostima nije bilo spasa.

- Velika pobjeda, ali ne najveća, nju još čekam. Nisam se bojao da će nas ova čudesna atmosfera sputati, nisam se bojao ni nakon 0:2, jer ova je momčad puno toga prošla. Ne zaboravite, prije nekoliko mjeseci borili smo se za ostanak u ligi. Znao sam da ovi momci mogu sve izvući. Jasno, ispraznili smo se i sreća da je finale tek za tjedan dana, ali siguran sam da će ova pobjeda dečkima dati još dodatnu energiju i snagu za te završne dvoboje - pričao je presretni trener Đulvat i požurio u društvu svojih igrača burno proslaviti povijesno finale s navijačima.

image
GPRAN MEHKEK Cropix

Klicalo se u slavlju neprežaljenim malonogometnim majstorima Matiji Caparu i Mati Čuljku, pjevale se brojne Dinamove pjesme. Atmosfera je bila užarena, tijekom utakmice pokoje je pivo završilo na parketu, no sve u svemu bilo je veličanstveno i tako je i završilo.

- Gostujući igrači ispraćeni pljeskom s terena u svlačionicu.

Nije neka novinarska podvala, radi se o rečenici koju je u zapisnik upisao delegat utakmice. Slijedi finale, Dinamo je prvi put u njemu. Ako je ovakva atmosfera bila u polufinalu, što nas tek čeka...

Linker
24. travanj 2024 18:44