SRDJAN VRANCIC/CROPIX
TEŠKO NA SJEVERU

Video: Totalni preokret u Varaždinu! Evo kako je Rijeka u posljednjim sekundama uhvatila 1/4 finale Kupa

Varaždin nije uspio izboriti povijesno četvrtfinale Kupa, dok će Bijeli tamo po 21. put
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. prosinac 2020. 15:03
Nastavak tradicije

Varaždin - Rijeka 1:2
VARADIN Glavno igralište stadiona Varteks. Bez gledatelja. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo)- 7. Pomoćnici: Knez i Janić. Četvrti sudac: Burilo. VAR sudac: Bel. AVAR: Tomas. Delegat: Kreršo Glavina (Prelog).
STRIJELCI 1:0 - Posavec (39). 1:1 - Galović (78), 1:2 - Menalo (90).
VARAŽDIN (4-3-2-1): Zelenika 6,5- Tkalčić 6,5, Stolnik 7, Šellumbi 6.5, Daničić 6,5 - Posavec 7 (od 79. Milić -), Senić 7, Đurasek 6,5 - Obregon 6, Drožđek 7 - Benko 6,5.
TRENER: Zoran Kastel 6,5.
RIJEKA (3-4-2-1): Nowolokur 6, Capan 6, Galović 6,5, Smolčić 6 (od od 64. Halilović 7)- Tomečak - (od 11. Braut-, od 32. Arsenić 6,5), Lončar 6,5, Čerin 6, Štefulj 6,5- Murić,7,5 Menalo 6,5- Kulenopvić 6
TRENER: Simon Rožman 6,5.
Žuti kartoni: Stolnik (50), Đurasek (45),;ončar (62), Posavec (77), Zelenika 85), Štefulj 87).
IGRAČ UTAKMICE: Robert Murić.

Nogometaši Rijeke plasirali su se u četvrtfinale Hrvatskog kupa nakon što su u srijedu u gostima u osmini finala svladali Varaždin sa 2-1, a pobjednički gol u sudačkoj nadoknadi (90+2) zabio je Luka Menalo.

Igrači Rijeke, pobjednici posljednja dva izdanja Kupa, imali su inicijativu gotovo cijeli susret. Prvu prigodu gosti su imali u 6. minuti, ali je udarac Kulenovića završio pored gola. Kulenović je ponovno bio u prilici u 9. minuti, pucao je iz okreta, ali je loptu na putu prema golu blokirao branič Varaždina.

U jeku Rijekinih napada, u 38. minuti, Varaždin je poveo. Nakon kornera Ivan Posavec glavom trese mrežu. Prije četiri dana Posavec je glavom postigao vodeći gol u prvenstvenoj pobjedi protiv Hajduka 4-2.

I u drugom poluvremenu Rijeka je dominirala. U 76. minuti Halilović je ubacio, a Arsenić glavom pogađa gredu. No, dvije minute kasnije Rijeka ipak stiže do izjednačenja iz prekida. Murić je ubacio u peterac, a Galović glavom pogađa za 1-1.

I kad se činilo da nas čeka produžetak, Rijeka je u drugoj minuti sudačke nadoknade (90+2) došla do pobjede. Najbolji igrač utakmice Robert Murić odradio je većinu posla, a Luka Menalo iz blizine trese mrežu. Tako je Rijeka već treću sezonu zaredom u osmini finala Kupa u gostima kod Varaždina slavila sa 2-1.

-------------------------------------------------------------------------

VARAŽDIN - RIJEKA 1:2 (Posavec '39; Galović '78, Menalo '90+2)

VARAŽDIN: Zelenika - Drožđek, Posavec (od 79. Milić), Benko, Senić, Obregon (od 72. Belčar), Đurasek, Stolnik, Tkalčić, Pellumbi, Daničić

RIJEKA: Nwolokor - Galović, Murić, Čerin, Menalo, Štefulj, Tomečak (od 12. Braut (od 33. Arsenić)), Capan, Smolčić (od 64. Halilović), Lončar, Kulenović

Kraj - Rijeka će po 21. put igrati u četvrtfinalu Kupa Hrvatske, dok će Varaždinci još čekati. Bili su jako blizu, ako ništa barem drami produžetaka, ali Menalo im je odnio šansu u zadnjim sekundama utakmice.

90+2' - Goooool! Menalo za veliki preokret!

89' - Murić je sjajnom dubinskom loptu s lijevog krila sjajno uposlio Menala u petercu, ali ovaj u padu gađa daleko iznad vratnice...

78' - Goooool! Galović zabija iz peterca nakon prekida. I on, poput Posavca, zabija u svojoj drugoj utakmici u nizu, jer je zabio i protiv Dinama u nedjelju.

76' - Trese se greda, ali rezultat se ne mijenja! Arsenić je pogodio gredu glavom s nekih pet metara...

68' - Obregon je primio loptu na lijevoj strani, ušao je u 16 metara i tukao, ali loše. Benko i Drožđek nisu zadovoljni ovom reakcijom, kao niti trener koji ga je ubrzo i zamijenio...

66' - Stjepan Lončar pokušava s nekih 17 metara sa sredine i to ljevicom, ali lopta odlazi dva metra od vratnice.

54' - Traži se od Kulenovića da konačno zabije, novi pokušaj, ali i dalje nema gola za Rijeku, obrana Varaždina očistila je još jednu situaciju

47' - Obregon je probio po lijevoj strani, gađao je prizemno uz drugu vratnicu, ali ništa na kraju od ovog pokušaja...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Kraj poluvremena - Varaždin je iskoristio svoju jedinu šansu, baš što je i morao napraviti u sudaru s favoritom. Treba tek vidjeti mogu li i u još jednoj utakmici "skinuti" favoriziranog protivnika...

45' - Murić iz okreta s ruba šesnaesterca točno u ruke Zelenike. Daleko bolji na terenu s evidentnom inicijativom, ali semafor im nije sveznik.

39' - Gooool! Iz prvog udarca u okvir Varaždin je poveo! Ivan Posavec sjajno je skočio i glavom neobranjivo tukao pod gredu! Evo dvije utakmice u nizu i inače kritizirani Posavec zabija opet glavom (Hajduk)!

33' - Kakva situacija za trenera Rijeke. Braut tek što je zamijenio Tomečaka, također traži zamjenu. Umjesto Brauta ulazi stoper Zoran Arsenić

28' - I sad potencijalni penal za Varaždin! Gleda se potencijalni prekršaj Brauta na Drožđekom... I ipak ništa!

19' - Udarac je isprobao Luka Menalo, ali otišlo je to preko gola. Još ništa od Varaždina, domaći bez šanse...

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

13' - I opet Rijeka traži penal, ali u pitanju je "donja ruka" i sudac opet odbacuje pritisak gostiju. Braut je prošao Senića, a potonji je u padu igrao rukom. Stisnula je Rijeka od starta, nema popusta za domaćine koji se teško mogu sastati s loptom...

12' - Ivan Tomečak zatražio je zamjenu, čini se da se ozlijedio u ovoj ranoj fazi utakmice. Umjesto njega priliku dobiva Filip Braut.

9' - Kulenović je sjajno pucao s nekih 10 metara iskosa, ali njegov pokušaj je blokiran. Gosti su tražili i penal, ali sudac je odmahnuo rukom...

6' - Sandro Kulenović imao je čast upisati se kao prvi igrač s pokušajem udarca u okvir, nije uspio u tome, jer je njegov udarac prozjao pored lijeve stative...

1' - Počela je utakmica.

-------------------------------------------------------------------------------------

Najava / iz varaždinskog kuta: Ivica Herceg

Kada su krenuli u završnicu sezone, mnogi su unaprijed otpisali nogometaše Varaždina. Ako ćemo iskreno, nije to bilo bez razloga. U posljednja tri tjedna na njihovom putu su redom bile momčadi visoke kvalitete u domaćem nogometu. Dapače, i one najviše...

Danas je Varaždin na polovici toga puta, iza njega su dva vrlo ohrabrujuća rezultata. U Osijeku je doživljen minmalni poraz koji se uz samo malo sportske sreće mogao izbjeći. Prije četiri dana na leđa je položen Hajduk u partiji koju je obilježila iznenađujuća učinkovitost u napadačkom segmentu.

Sljedeća četiri dana, od danas do subote, na redu je druga polovica preostale obveze, za koju će se svi složiti da je još zahtjevnija - Rijeka i Dinamo! Upravo su oni ostali za dva posljednja ovogodišnja ispita Varaždina. Dakle, sve redom teže od težeg, ali u Zagrebačkoj ulici uopće ne razmišljaju na takav način. Štoviše, spremni su da neće bez prave borbe odustati na pola puta.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

- Moramo u ove dvije utakmice napraviti maksimum koliko se može - rekao nam je trener Zoran Kastel, koji je s asistentom Dariom Jertecom u pripremi današnje utakmice posebice naglasak stavio na ovu činjenicu:

- Mi se zbog pobjede nad Hajdukom ne smijemo niti dići u nebesa, niti se najmanje opustiti. Igrači moraju shvatiti da smo u stvarnosti tek na početku novog povratka, da samo maksimalno ozbiljni i spremni možemo odgovoriti na nove izazove od kojih je upravo Rijeka prvi na redu.

Potom se Kastel okrenuo Rijeci ocijenjujući je kao najdiscipliniraniju momčad u Prvoj HNL...

- Po tome sigurno prednjače. Od dolaska Rožmana uspjeli su postaviti stabilni sustav 5-4-1 kada su u defenzivi, a koji onda u napadu pretvaraju u formaciju 3-4-2-1. Već duže tako igraju bez obzira tko je u sastavu, pa kada i prime pogodak toliko su dobro posloženi da su spremni odmah odgovoriti. Na nama je pak da se tome suprotstavimo, što je moguće više blokiramo njihova ubacivanja s bokova u kojima su opasni Murić i Tomečak. Rijeka je u Europi ove jeseni pokazala sve svoje vrijednosti, no mi se nadamo da nećemo odustati na pola puta i da možemo produžiti našu pozitivu.

Dario Jertec je kao igrač svojedobno nosio dres Rijeke, a danas je u stručnom stožeru domaćina. Njegov je razmišljanje sljedeće...

- Mislim da su izgledi podjednaki. Jednako tako sam uvjeren da naša momčad na domaćem terenu može biti potpuno konkurentna svima, pa i najboljima u Hrvatskoj.

Inače, kroz protekla tri treninga stručni stožer Varaždina suočio se nekoliki mogućih izostanaka. To i nije neobično jer je teško očekivati da isti igrači u samo osam dana mogu odigrati tri daleko najzahtjevnije utakmice na domaćoj sceni. Uz ranije otpale zbog ozljeda i bolesti, niti uoči jučerašnjeg treninga nije bio siguran nastup nekolicine igrača. Najmanje izgleda zbog posljedica susreta s Hajdukom za nastup imaju Grgec i Petković, jednako tako upitnik je i dalje otvoren za Senića i Obregona. Jedino je sigurno da se u sastav vraća Đurasek, s kojim bi igra Varaždina trebala dobiti još jasniju viziju.


Najava / iz riječkog kuta: Dražen Antolić

Rijeci su ostale dvije gostujuće utakmice. Današnja s Varaždinom u osmini finala Kupa i prvenstvena kod Slavena Belupa. Iako se radi o suparnicima daleko nižeg rejtinga od prethodnih, posao je zahtjevan, a zadaci najveći - pobjede za ugodan odlazak na odmor.

- Kup je specifično natjecanje u kojem vrijedi samo prvo mjesto. Tako se trebaš ponašati ako želiš do trofeja. U njemu nemaš pravo na kiks jer igra se jedna utakmica. S tim mentalitetom nastavljamo natjecanje - istaknuo je trener Simon Rožman te pohvalio Varaždince.

- To je jako ozbiljna ekipa, radna i disciplinirana koja ima što reći, pogotovo na svojem terenu. Vidjet ćemo kakvi će biti uvjeti na travnjaku, ali kakvi god budu moramo se prilagoditi i biti na svojoj razini. Ne dopuštam da bilo tko traži alibi unaprijed. Želim vidjeti rastrčanu momčad, punu energije. Ako mislimo u ovom natjecanju napraviti rezultat, znamo kako doći do njega. Imamo manjih zdravstvenih problema, međutim, tko će istrčati na teren mora biti na svojem maksimumu.

Rijeka je branitelj naslov, trofej Rabuzinovo Sunce osvajala je šest puta, a zanimljivo da je u dvije prethodne sezone također u osmini finala igrala s Varaždinom i slavila oba puta 2:1. Na kraju je i 2019. i 2020. bila pobjednik najmasovnijeg natjecanja.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

- Lijepo je kad na kraju završiš s trofejom, pa ako je to neka nova povijesna konstanta, potpisao bih da se i ova utakmica u Varaždinu okonča 2:1 za nas. Ali, daleko od toga da će biti lako. Trebat će stiskati domaćina, držati ga udaljenog od našeg gola. Imaju puno dobrih pojedinaca, a sad su dobili novu energiju s novim trenerima. Vrlo ozbiljno smo se pripremali jer želimo ići dalje u Kupu.

Franko Andrijašević je ozlijeđen, njegov izlazak u ranoj fazi utakmice s Dinamom bio mu je i zadnji nastup u 2020. godini. Problema ima i Daniel Štefulj, a Adam Čerin, koji se već neko vrijeme oporavljao, možda bi mogao uskočiti u određenoj minutaži.

- Franko je sigurno izvan ekipe, završio je sezonu, jako mu je stradao gležanj. Imamo još trojicu igrača koji su upitni zbog manjih ozljeda, to ćemo vidjeti na dan utakmice. Odlučit ćemo se za one koji će biti spremni za borbu i disciplinu jer mislim da će biti jako težak i neizvjestan dvoboj. Koncentracija tijekom svih 90 minuta odlučit će tko će ići u četvrtfinale - konstatirao je Rožman.

Nakon serije Napoli, Osijek, Real Sociedad, Hajduk, AZ, Dinamo treba pokazati karakter, volju i profesionalnost da se dobije ovakva utakmica. Varaždin je nakon tri bitna osvojena boda u subotu s Hajdukom sada rasterećen, njemu Kup nije imperativ i Bijeli će trebati biti i angažirani i raspoloženi kako bi slavili. Rijeka ne može igrati bez pritiska jer njezine ambicije u Kupu su najveće, za što je nužno preskočiti zamke kakva je gostovanje u Varaždinu. Nakon dosta akumuliranog umora i još pritom na terenu koji nije u dobrom stanju. Morat će igrači igrati i drugačiji nogomet nego u posljednjim susretima, više misliti na napad i građenje akcija, a ne toliko na defenzivan blok kao u ogledima u kojima je suparnik imao ulogu favorita. Zato je zanimljivo pitanje za koja će se igračka rješenja odlučiti trener Bijelih...

Linker
19. travanj 2024 18:27