Marcus Thuram
 Maja Hitij/Bongarts/Getty Images
DINASTIJA TRAJE DALJE

VIDEO: UPOZNAJTE SINA ČOVJEKA KOJI JE PRIJE 21 GODINU UNIŠTIO SNOVE HRVATSKOJ U zadnjoj utakmici zabio je golova koliko i otac u čitavoj karijeri!

DINASTIJA THURAM Samo jedna sezona bila je dovoljna 22-godišnjem francuskom nogometašu da nadmaši očev klupski učinak u broju postignutih golova
Piše: Iva PrpićObjavljeno: 26. rujan 2019. 10:23

Malo tko od vjernih navijača Hrvatske može zaboraviti ime bivšeg francuskog reprezentativca Liliana Thurama, čovjeka koji nas je 1998. godine zaustavio na posljednjoj prepreci do finala Svjetskog prvenstva. Thuram se nakon polufinalne utakmice prometnuo u ikonu Mundijala u Francuskoj s obzirom na to da je postigao dva pogotka za svoju reprezentaciju. Da stvar bude gora po nas, u svojoj reprezentativnoj karijeri zabio je samo ta dva pogotka, a oba su završila u mreži Dražena Ladića.

“Crna mačka” za izabranike legendarnog Miroslava Ćire Blaževića preokrenula je rezultatski zaostatak te odvela svoju momčad do finala gdje su naposljetku porazili branitelja naslova Brazil rezultatom 3:1. Pijetlovi su u Parizu podigli svoj prvi trofej svjetskih prvaka, a Thuram je pronašao svoje mjesto i u najboljoj momčadi Svjetskog prvenstva. “Thurama za predsjednika”, skandirali su tadašnjem obrambenom nogometašu Parme njegovi suigrači. Legenda za Francuze, a bolna točka za hrvatske navijače koji i dalje grizu nokte na spomen njegova imena.

Očevim nogometnim stopama krenuo je i Marcus Thuram, 22-godišnji nogometaš bundesligaša Borussije Mönchengladbach. Za razliku od slavnog oca koji je ime izgradio u obrambenoj liniji, mladi francuski reprezentativac sije strah i trepet u napadačkom dijelu.

Marcus je formu brusio u redovima drugoligaša Sochauxa do 2017. godine kada je za 600.000 eura prešao u Guingamp u kojem se zadržao do srpnja ove godine. U dresu Guingampa krilni nogometaš skupio je 72 nastupa u kojima je upisao 17 pogodaka dodavši i četiri asistencije. Thuram je u siječnju zabio i očevom bivšem klubu Monacu u Kupu, a zanimljiv je podatak da je do tog trenutka bio strijelac 42 posto svih golova svoje momčadi te sezone, čime je u samo jednoj sezoni nadmašio sveukupni očev klupski učinak od 11 golova.

Njegove napadačke ambicije prepoznala je i Borussia Mönchengladbach koja ga je tijekom ljetnog prijelaznog roka dovela na Borussiju-Park za 9 milijuna eura. Thuram je za njemačkog prvoligaša do sada upisao sedam nastupa u kojima je postigao tri pogotka. Njegova forma eksplodirala je u petom kolu njemačkog prvenstva u kojem je goste iz Düsseldorfa ispratio s dva pogotka. Kasim je već u šestoj minuti šokirao domaće navijače pogotkom na asistenciju Hoffmanna. U 67. minuti trener domaće momčadi Marco Rose uvodi u igru čovjeka odluke Marcusa Thurama kojemu je bilo potrebno sedam minuta da poništi vodstvo Düsseldorfa.

MOENCHENGLADBACH, GERMANY - AUGUST 30: Marcus Thuram of Borussia Monchengladbach heads the ball past Ibrahima Konate of RB Leipzig during the Bundesliga match between Borussia Moenchengladbach and RB Leipzig at Borussia-Park on August 30, 2019 in Moenchengladbach, Germany. (Photo by Lukas Schulze/Bongarts/Getty Images)
Lukas Schulze/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
Marcus Thuram

Thuramu jedan pogodak nije bio dovoljan, a njegova napadačka agresivnost isplatila se u 87. minuti kada je nakon gužve u šesnaestercu gostiju pogodio mrežu Steffena za konačnih 2:1 i pobjedu svoje momčadi.

- Sjajan je osjećaj ući s klupe i postići pogodak, ali ono što je najvažnije jest pobjeda u derbiju. Jako sam sretan što smo uspjeli srušiti Düsseldorf - izjavio je 22-godišnjak.

Thuram i dalje čeka poziv izbornika francuske reprezentacije Didiera Deschampsa, a za mlađe nacionalne selekcije ukupno je upisao 40 nastupa u kojima je postigao devet pogodaka. Najveći reprezentativni uspjeh doživio je 2016. godine kada je s mlađim Tricolorima osvojio Europsko prvenstvo do 19 godina pobjedivši Italiju 4:0.

Osim Marcusa, i drugi sin Liliana Thurama, Khéphren, također gradi nogometnu karijeru. Defenzivni veznjak je u srpnju zamijenio svlačionicu Monaca onom Nice, a za francuskog prvoligaša dosad je upisao jedan nastup ušavši s klupe u pobjedi protiv Olympiquea.

Linker
25. travanj 2024 13:00