HAŠK 1903 i NK Špansko

 HaŠk 1903 I Nk Špansko
POTVRDA NOGOMETNOG TALENTA

VIDEO: Zagrebački klinci pred očima Barcinih i Realovih skauta pokorili konkurenciju u Španjolskoj

‘Za nagradu smo ih počastili burgerima i da mogu biti vani do ponoći, ali pozaspali su od umora‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. srpanj 2023. 22:28

Još jedna potvrda hrvatskog nogometnog talenta. Klinci Španskog i HAŠK-a poharali su Španjolsku te osvojili ugledni međunarodni turnir Copa Catalunya koji se od 24. lipnja do 1. srpnja održavao u nekoliko gradova u okolici Barcelone.

Špansko je pobjednik u kategoriji U-14, a HAŠK u godinu dana mlađem uzrastu u kojem su Špančani zauzeli peto mjesto nakon ispadanja u četvrtfinalu. Na turniru je sudjelovalo 130 klubova, iz Španjolske drugoligaši, trećeligaši i ekipe iz nižeg ranga, ali bilo je i prvoligaša poput njemačkog Bayera iz Leverkusena, također i brojne ekipe iz Francuske, Danske, Italije, Ukrajine, Rumunjske, Meksika, Tunisa, Maroka... Organizator je njemački Komm-mit.

- Za nagradu dečke smo odveli u adrenalinski par i što ih je najviše oduševilo na Camp Nou, produžili smo za jedan dan boravak u Kataloniji – kazao nam je operativni direktor HAŠK-a 1903 Kristian Jurišić.

VIDEO: NK Špansko

Špansko je na putu do trijumfa dobilo svih šest utakmica, primili su samo jedan pogodak, u završnom susretu svladali su španjolsku momčad Inter Vista Alegre 4:1. Luka Merdžan bio je najbolji strijelac turnira s 10 golova.

Trener Ivan Bošnjak, koji je kao igrač najveći dio karijere proveo u Njemačkoj i nije u rodu s nekadašnjim Vatrenim istoga imena i prezimena, ali mu je ujak Ivica Matković, svojedobno trener Hajduka, iznimno je ponosan na dečke:

- Odigrali smo izvrsno, imali nekoliko vrlo istaknutih pojedinaca, ali smo prije svega bila sjajna momčad. U polufinalu smo svladali Dance, u finalu ekipu ovdašnju momčad. U našoj konkurenciji U-14 igralo je 36 ekipa, neke su i Barcelonine ali pod drugim imenima, imali smo 3-4 baš jaka konkurenta. Luka Merdžan je bio goleador, a iako je naš Tin Zanoški primio samo jedan gol nagradu za prvog vratara dobio je Španjolac – kazao nam je Bošnjak čije Špansko je na seniorskoj razini u petom rangu hrvatskog nogometa.

Rađaju li se na zapadu Zagreba igrači koji bi jednog dana mogli igrati u najvećim klubovima?

- Prije svega to su sve dečki iz Španskog koji zajedno idu u školu i izvrsna su škvadra. Za nagradu smo ih počastili burgerima i da mogu biti vani do ponoći, ali pozaspali su od umora već u autobusu kojim smo se vozili u hotel. Sve je bilo bajno i krasno. Imamo nekoliko jako dobrih kao što je stoper Matija Kovačević, potom Ivan Škorić i Josip Jukić, sin dugogodišnjeg igrača Osijeka Stjepana Jukića. Kovačević i Jukić su bili na probi u Lokomotivi, Jukić i u Rudešu... Kad bi postojala nagrada za najboljeg igrača dobio bi je Kovačević. Imamo i Alviža, čiji je otac također igrao u Prvoj ligi. Moram reći da su se za Kovačevića odmah počeli raspitivati menadžeri. Dečki su bili ushićeni, dobili smo pehar, medalje, nismo očekivali puno, ali nakon što smo prošli skupinu i četvrtfinale, sve se otvorilo... Polufinale i finale smo odigrali u jednom dahu. Na finalu je bilo preko 1.500 gledatelja, navijalo se, sjajna je bila atmosfera.

HAŠK je osvojio titulu u kategoriji U-13. Radi se o dečkima rođenima 2010. godine koje su vodili Josip Palić i Darijo Šenjug. Ukrajinac pristigao kao izbjeglica iz Kijeva Myroslav Karkachov dobio je nagradu na najboljeg vratara u tom uzrastu. U polufinalu su svladali lokalnu klub Vasconia 1:0, a u finalu također španjolski Malgrat 4:0.

VIDEO: HAŠK 1903

Haškovci su igrali i u mlađim kategorijama, u U-12 su ispali u skupini, ali u U-11 su bili u finalu pod vodstvom Marija Kralja i poraženi su od rumunjske ekipe ACS Best Boys. U U-10 su završili treći, trener je bio Marin Radaš. Na "penale" su osvojili broncu pobjedom 5:4 protiv francuskog ALJ Limay Footballa. Golman U-10 Mateo Delić također je dobio nagradu za najboljega, a Luka Valenta je najbolji strijelac U-11 konkurencije.

- Turnir je za nas bio vrlo uspješan, a iznimna je privilegija uopće sudjelovati na takvom događaju. Ceremonija otvaranja bila je maestralna, kao i organizacija. Bitnost se očituje u tome što su utakmice pratili skauti velikih klubova kao što su Barcelona, Real Madrid, Valencia. Sevilla, Malaga, Juventus, Lille i drugi - kazao je Jurišić, direktor HAŠK-a koji je u seniorskom uzrastu člana Treće liga iliti četvrtog ranga.

VIDEO: HAŠK 1903

Dok su podizali pobjednički pehar s razglasa stadiona u Santa Suzani treštala je jedna od pjesama koje su svirana na svakoj utakmici Svjetskog prvenstva u Kataru, a haškovci su proslavili uz "Igraj moja Hrvatska...".

- Dečki su zasluženo proveli dan u adrenalinskom i vodenom parku u Lloret de Maru. Također odveli smo ih u Barcelonu da vide Sagrada Familiu, upoznavajući povijesne i kulturne znamenitosti Barcelone uz vodiča. No, naravno najviše su ih impresionirali Camp Nou, Barcelonin muzej i La Masia koji svakog nogometaša koji sanja o uspjehu ostavljaju bez daha - konstatirao je operativni direktor Jurišić.

image

HAŠK 1903

HaŠk 1903

Linker
04. svibanj 2024 19:08