NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix
POGLED S JUGA

‘Vidite što nam rade, smijenili su ga jer je hajdukovac, sigurno će nekom dinamovcu dati njegovo mjesto‘

Slučaj smijenjenog izbornika U-17 selekcije tijekom cijelog dana komentirao se i pod Marjanom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. veljača 2024. 13:08

Kad je Jarni ponudio intrigantnu i nadasve nespretnu izjavu za medije pred utakmicu Betisa i Dinama, bilo je razvidno da će replike stizati danima. U konačnici, javno opredjeljenje prema Betisu u srazu s Dinamom koštalo je Jarnija posla izbornika Hrvatske U-17.

Robert Jarni došao je u središte zanimanje javnosti, postao je medijska vijest težine koju nije imao još od doba kada je s Ćirom Blaževićem osvojio svjetsku broncu u Francuskoj. Prva tema priče je odnos Jarnija i njegovog bivšeg poslodavca, HNS-a.

- Izjava je zaista nespretna s obzirom na to da je Jarni trener u HNS-u - kazao nam je Ivan Pudar.

- Da je trener u nekom klubu, izjava nema nikakvu medijsku težinu - dodao je Pudar.

Možemo reći da su Pudarove poruke sukus razmišljanja o tom pitanju, praktički jedinstvene kod bivših nogometaša s hajdučkim pečatom. Kod navijača Bijelih fokus je usmjeren prema HNS-u.

- Vidite što nam rade, smijenili su ga zato što je hajdukovac, sigurno će nekom dinamovcu dati njegovo mjesto - razmišljanja su pristaša Bijelih.

HNS je u toj priči nadjačao Jarnija jer navijači su više okrenuti prema postupku nacionalnog saveza, nego su zabrinuti za sudbinu Jarnija. Uz to treba dodati da nije Jarni sada stekao status nekakve "navijačke ikone". Neusporediv je njegov slučaj s vrijeđanjem Livaje na Rujevici ili, primjerice, Livajino napuštanje reprezentacije. Ali, priča o Jarniju, HNS-u i Dinamu ima i drugu dimenziju...

- Kako je postojala sankcija za Jarnija, tako mora postojati oštra kazna za Petkovića. Jarni je bio djelatnik HNS-a, koji mora paziti na svoje izjave, isto kao što Petković mora u statusu reprezentativca promicati kulturno ponašanje i toleranciju. Iz respekta prema bivšem reprezentativcu, prema njegovoj karijeri, ne može se izraziti riječju "klaun". To je vulgarno vrijeđanje na osobnoj razini koje mora biti kažnjeno - poručio je Pudar.

Koliko se na udaru navijača našao HNS, toliko je i Petković izazvao lavinu negativnih komentara. Splitske su reakcije otišle u tom smjeru. Pritom se po društvenim mrežama na raznim stranicama s hajdučkim prefiksom kontinuirano vrte izjave Zvone Bobana i Daria Šimića pred utakmicu Milana i Dinama. Time se Jarniju pruža legitimitet iznošenja vlastitog mišljenja o navijačkom opredjeljenju. Kao bivšem igraču Hajduka pruža se Jarniju podrška, ali središte "udara" su HNS i Petković.

Linker
16. travanj 2024 14:44