GIANLUCA RICCI Dppi Via Afp
Velikani traže iskupljenje

Vikend s tri velika nogometna derbija, a show bi opet mogao ‘ukrasti‘ - Ante Rebić!

Dok će Arsenal ugostiti Liverpool, Borussia dočekuje Bayern, a na San Siro doći će ‘Stara dama‘
Piše: Andro PolićObjavljeno: 08. listopad 2022. 11:31

Da se uoči početka sezone provodila anketa s pitanjem - "koji klub ima najveće izglede za prvim mjestom u prvenstvu nakon osam uvodnih kola?" - a u ponudi su bili Bayern, Borussia Dortmund, Milan, Juventus, Liverpool i Arsenal, najmanji postotak odgovora vrlo vjerojatno dobila bi posljednja opcija. Realnost pokazuje kako se trenutačno jedino ta opcija nakon osam kola može pohvaliti statusom lidera. Ostatak će velikana priliku za iskupljenje i priključak za vrhom imati ovaj vikend, a upravo će se u nacionalnim prvenstvima odigrati derbiji između klubova iz naše metaforičke ankete.

Brojke na strani Milana

U tim će derbijima zaigrati i Hrvat, koji je nakon ozljede najavio povratak u formu. Milan u subotu od 18 sati dočekuje Juventus, a Ante Rebić prošlog je vikenda u dvoboju protiv Empolija u igru ušao u 73. minuti, a do kraja utakmice uspio se upisati u strijelce i asistente, te tako bio glavni protagonist pobjede Milana 3-1. S posebnom će se radošću veseliti novom dvoboju protiv Juventusa, s obzirom na to kako mu je taj klub gotovo "redovna mušterija". Od dolaska na San Siro, u rujnu 2019., odigrao je sedam ogleda protiv "stare dame" i postigao četiri pogotka, a u istom tom razdoblju nitko u tim dvobojima nije zabio toliko. Imoćanin je u ovoj sezoni Serie A odigrao ukupno 147 minuta, te pritom postigao tri pogotka i upisao asistenciju.

- Na čemu zavidim treneru Pioliju? Na četiri boda više od nas, brojke su na njegovoj strani. Nismo još pobijedili u gostima u ovoj sezoni, ali možda baš ovo bude prva pobjeda, rekao je trener Juventusa Massimiliano Allegri.

image
MARCO CANONIERO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Dok je Milan na petoj poziciji, Juve se trenutačno nalazi na sedmom mjestu. Nakon krize od pet utakmica bez trijumfa, Juve je u posljednje dvije spojio pobjede (Bologna i Maccabi Haifa), a "rossoneri" će tražiti ispiranje gorkog okusa nakon slabe predstave na Stamford Bridgeu i poraza 0-3 od Chelseaja.

Kad smo već kod kriza i slabijih ulazaka u sezonu, nezaobilazna tema je društvo s Anfielda, koje će u nedjelju od 17.30 sati gostovati na Emiratesu. Dok su si "redsi" u Ligi prvaka dali malo oduška s dvije vezane pobjede, protiv Ajaxa i Rangersa, s druge strane, za slavlje u Premier ligi ne znaju u posljednja dva susreta. Remiji protiv Evertona, odnosno Brightona, definitivno nisu nešto što Jürgen Klopp i njegovi igrači priželjkuju, a povratak pobjedama tražit će protiv prvoplasiranih.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Momčad Mikela Artete u posljednjih 11 službenih utakmica ima deset pobjeda, a na kraj s "topnicima" uspio je stati samo Manchester United početkom rujna, kada su "crveni vragovi" slavili 3-1. Podatak koji definitivno ne ide na ruku klubu iz Londona je taj kako u posljednjih šest utakmica protiv Liverpoola nisu uspjeli postići pogodak. Salah i društvo trenutačno su deveta momčad lige, ali uz utakmicu manje od većine klubova, a dvije pobjede vratile bi ih u borbu za sami vrh.

- Mlada su i uzbudljiva momčad, zasluženo su na vodećoj poziciji. Ne razmišljamo o našim prethodnim dvobojima s njima, jer to nema smisla, ali pokušat ćemo im i ovaj put napraviti probleme, rekao je Klopp.

Frustracije u Bundesligi

Upravo će se na bivšem radnom mjestu njemačkog stratega odviti još jedan veliki derbi ovaj vikend, takozvani "Der Klassiker". Borussia Dortmund, napunjena optimizmom nakon što je s 4-1 protutnjala Sevillom, dočekat će Bayern u subotu od 18.30 sati. Za razliku od prijašnjih međusobnih ogleda, ovaj će put to biti okršaj dvije bodovno izjednačene momčadi, koje zauzimaju, treće, odnosno, četvrto mjesto prvenstvene ljestvice. Bavarci su u posljednjem kolu prekinuli sušu od četiri utakmice bez pobjede u Bundesligi, a frustracije su iskalili na Leverkusenu, koji su ispratili s četiri komada u mreži, a nešto gore prošla je češka Viktoria, koja je put Plzena otišla nakon "petarde" na Allianz Areni. U posljednjih osam međusobnih ogleda, Bayern ima maksimalan učinak, dok posljednja pobjeda Borussije datira u kolovoz 2019. godine.

Linker
23. travanj 2024 15:39