Vinicius Junior

 PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
NIJE BIRAO RIJEČI

Vinicius u suzama ganuo svijet, stigao šokantan odgovor: ‘Ne budi pe***, nogomet je za muškarce‘

Izbornik Brazila najavio je da će u slučaju novih incidenata poduzeti najstrože moguće mjere
Piše: SNObjavljeno: 26. ožujak 2024. 16:30

Vinicius Junior iskoristio je najavu prijateljskog susreta Španjolske i Brazila da bi ukazao na sve poteškoće s kojima se susreće zbog rasističkih istupa različitih navijača klubova La Lige. Zvijezda Real Madrida poslala je snažnu poruku u nadi da će diskriminatorni postupci postati prošlost...

- Rasizam je vrlo tužan i sve se teže suočavam s njim. To se često događa u Španjolskoj, ali i u cijelom svijetu. Uspjeli su rasizam učiniti zločinom u Brazilu i to je značilo da ima manje slučajeva. Ono što me najviše frustrira je izostanak kazne. U Barceloni je slučaj odložen. Kazne neće promijeniti mišljenje ovih ljudi, ali bi se bojali tako ponašati. Morate pokazati njihova lica, neka to njihova djeca vide - govorio je Vinicius, dodavši da samo želi igrati nogomet u normalnim uvjetima.

image

Vinicius Junior

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Dio navijača diljem Španjolske uzeo je Realova napadača "na pik". Vinicius je u Madridu od ljeta 2018. a u posljednje dvije godine suočio se s više od 10 situacija u kojima je bio žrtva rasističkih uvreda. Za neke od njih tražio je pravdu i na sudovima.

Sada ju pokušava dobiti i putem medija, a njegov posljednji govor obišao je svijet tim više što su ga popratile suze. I dok su neki ostali ganuti, Jose Luis Chilavert očito misli da je riječ o kakvoj predstavi. Čuveni paragvajski vratar osvrnuo se na Viniciusovu presicu izjavom "kruha i igara", a potom nije birao riječi.

- Vinicius je prvi u vrijeđanju i napadima na protivnike. Ne budi ped**, nogomet je namijenjen muškarcima - poručio je Chilavert.

Brazilci će istrčati na Bernabeuu od 21:30 sati po našem vremenu, a izbornik Dorival Junior poručio je da će "u slučaju novih rasističkih ispada poduzeti najstrože moguće mjere". Tko zna, moglo bi to značiti da će Dorival narediti povlačenje igrača s terena ako Vinicius ili neki njegov suigrač završi na meti dijela neposlušnih navijača...

Linker
26. ožujak 2024 16:33