Dejan Lovren

 MATTEO BOTTANELLI Nurphoto Via Afp
RUSKA LIGA NA KOLJENIMA

Viša sila spašava HR nogometaše: Prijeti egzodus 150 stranaca, povijesnu odluku čekaju Lovren, Moro...

Kada Uefa i Fifa - a moraju što brže! - donesu svoje odredbe, uslijedit će odlazak stranaca, ali i Rusa
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 03. ožujak 2022. 06:56

Ono što se još u utorak nagađalo, u srijedu je praktički postalo službeno. Strani nogometaši u Ruskoj ligi, prema našim informacijama, u roku od sedam do deset dana od Uefe i Fife trebali bi dobiti blagoslov da napuste Rusiju, bez mogućih konzekvenci u traženju novih klubova. Bez obzira na to što službena Rusija inzistira da se liga igra i dalje...

- Raspolažem informacijom stvaranja inicijative odlaska gotovo 150 igrača iz ruske Prve i Druge lige, pod paskom krovnih organizacija, i to bez posebnih konzekvenci, izuzev, naravno, trenutačnih ugovora, koji su zbog devalvacije rublja i činjenice da su ruski klubovi mahom u vlasništvu države ili lokalnih vlasti, praktički nikakvi - javio nam se visoki izvor iz HNS-a, dodajući da Savez sa stručnim stožerom reprezentacije, u kontekstu prije svega Dejana Lovrena (Zenit), Nikole More (Dinamo Moskva) i Filipa Uremovića (Rubin Kazanj), vrlo pozorno prati situaciju u zemlji koja živi mirno, no sve više osjeća konzekvence strašnih sankcija koje je Zapad uveo agresoru.

Traži se hitna odluka

Izuzev Lovrena, More i Uremovića, u Prvoj ruskoj, tzv. Premier ligi, igraju još Tin Jedvaj (Lokomotiv), Silvije Begić (Rubin), Mateo Barać (Krilja), Danijel Miškić (Ural), Filip Mrzljak (Ufa) i Zoran Nižić (Ahmat), no premda smo mnoge od njih željeli čuti i jučer, gotovo jednoglasni odgovor glasio je: "Mi se bavimo svojim poslom...". Što je i logično, pogotovo prema slovu ugovora, a zaći u političke komentare, i nije trenutačno baš preporučljivo.

- Ono što u ovom času mogu reći, a stalno smo u kontaktu s FIFPRO-om, jest to da se u dogovoru s Uefom i Fifom omogući mogućnost igračima koji trenutačno nastupaju za ruske klubove potpisivanje ugovora s drugim europskim ili svjetskim klubovima u času kada raskinu ugovor s postojećim poslodavcem. Radi se o tome da su prijelazni rokovi gotovi, a da su mnogi možda potpisali za drugi klub u sezoni, što im prema pravilima onemogućuje prijelaz, ali s obzirom na trenutačnu situaciju, jasno je da bi se tim igračima otvorila posebna, nazovimo je mogućnost "više sile" - rekao je jučer tajnik HUNS-a Mario Jurić.

image

Dejan Lovren

MIKE KIREEV Nurphoto Via Afp

Hrvatski igrači koji su u Rusiji, eto, još tijekom utorka imali utakmice nacionalnog kupa, nastavljaju s aktivnostima prema važećem ugovoru, no njima, kao i svim drugim strancima, ali i Rusima ako tako odluče, uskoro će se, dakle, otvoriti nova mogućnost. Neslužbeno, dakle, saznajemo, da bi se uredba Uefe i Fife trebala sprovesti najkasnije za deset dana, a radi se prema hitnim rokovima, kako bi se igračima koji žele omogućio izlaz iz Rusije dok još postoji slobodan zračni prolaz prema Istanbulu i Beogradu.

No, što ako Rusija, recimo, odluči da je sve OK, i da se prvenstvo nastavlja, uz igrače s postojećim ugovorima, pitamo Marija Jurića.

- Od toga ne bi teoretski bilo ništa, jer su tijela Uefe i Fife iznad tijela nacionalnih saveza. Približit ću plastično: trenutačno u Hrvatskoj, a radimo na tome da se ta uredba promijeni, amaterski igrači ne smiju potpisivati za drugi klub u zimskom prijelaznom roku. No to je samo hrvatsko pravilo. Dakle, ako neki amaterski igrač odluči, primjerice, igrati u Austriji, tamo se najslobodnije i bez ikakvih zavrzlama može registrirati. U prijevodu, to se, pogotovo u ovoj situaciji, očekuje i sada sa strancima, ali i svim onim nogometašima koji žele napustiti rusku ligu.

Klubovi su državni

Jedini problem je - novac. Rubalj je u kolapsu...

- To je istina, tamošnji su klubovi mahom u državnom vlasništvu, ili ih drže lokalne vlasti i teško će igrači uspjeti naplatiti svoje ugovore, pogotovo ako i kada odu. Ali, u ovakvome času, vjerujem da je to najmanja stavka - završit će izuzetno agilni Jurić, koji govori da se naši igrači nisu javili HUNS-u, no u stalnom su kontaktu s našim veleposlanstvom.

image

Nikola Moro

MIKE KIREEV Nurphoto Via Afp

U prijevodu, kada Uefa i Fifa - a moraju što brže! - donesu svoje odredbe, uslijedit će egzodus 150-ak stranaca, a možda i pokojeg Rusa iz tamošnjeg nogometa.

A Ruska liga, zajedno sa svojim velikanima, past će na koljena.

To je, međutim, jasan i jedini logični refleks nogometa prema agresoru.

"Nitko se neće naplatiti, ali jedino bitno je izvući glavu"

Pokušavamo već danima doći do igrača, da nam ispričaju kako je živjeti, trenirati ili igrati nogomet u ovakvim vremenima. Svi se redom zahvaljuju, što je i logično, no čak ni njihovi prijatelji, obitelj i agenti ne žele ući u te i takve priče. Jedino - anonimno.

- Treniraju, igraju, ha - žive. U Rusiji se ništa ne događa, nema rata, sirena, pucnjave ili bombardiranja. I još uvijek ima i namirnica, ništa ne nedostaje. Ali je život pod pritiskom. I praktički neizvjesnošću sutrašnjice. Upravo je zbog toga stvoren blok koji bi "nerusima" omogućio odlazak. Život više nije normalan, pa tko razmišlja o nogometu - priča nam agent jednog igrača.

- Novac je važan, naravno, zbog toga se igra, no u ovome času nije presudan. Svjesni smo da se nitko neće do kraja naplatiti, ali jedino bitno je izvući glavu. Nije tim dečkima, naravno, isto kao i onima iz Ukrajine koji su da bi se vratili u Hrvatsku preživjeli pakao, ali barem mi znamo kako je živjeti u ratu, ili s ratom. I zato svi želimo da što prije izađu iz Rusije - dodaje, uz informaciju da Rusija, zasad, nema namjeru suspendirati prvenstvo.

- Jedva čekamo Uefino i Fifino zeleno svjetlo. Još dok se barem nekako može izaći zrakoplovom, a ne da se, ne daj bože, mora automobilom krstariti ovim, grozno nesigurnim, dijelom kontinenta.

Marko Naletilić u Rusiji ima Remyja Cabellu, Francuza koji igra za Krasnodar, no on je imao sreće...

- Bio je u Francuskoj, i po preporuci francuskog veleposlanstva nije se vratio. Vjerujem da i druga veleposlanstva postupaju na identičan način.

Linker
20. travanj 2024 04:28