KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
ŠPANJOLSKI JUNAK

Više nitko ne pita tko je Olmo! ‘Rekli su mi da sam lud što sam ga poslao u Dinamo, masakrirali su me!‘

Hoće li se bivša Dinamova zvijezda vratiti u Barcelonu? U Španjolskoj ne isključuju tu mogućnost
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. ožujak 2021. 15:04

Remi s Grčkom na startu nije doživljen kao tragedija, no ipak je predstavljao određeno upozorenje za španjolskog izbornika Luisa Enriquea koji je u posljednje vrijeme uveo dosta novih imena u krug reprezentacije. Međutim, ni drugi nastup u novom kvalifikacijskom ciklusu nije španjolske navijače uvjerio da je njihova momčad na pravom putu. Istina, Španjolci su preokrenuli u Gruziji i uzeli sva tri boda, ali do pobjede su stigli tek u drugoj minuti sudačke nadoknade i to zahvaljujući sjajnom pogotku iz daljine bivšeg Dinamovog asa Danija Olma.

Zlatan prijeti

- Važna je bila pobjeda i ostvarili smo je. Uopće me nije briga jesmo li je zaslužili ili ne - izjavio je Enrique nakon utakmice u Tbilisiju, koja je odigrana pred 16.000 domaćih navijača.

Priznao je da je Gruzija pošteno namučila njegovu momčad.
- Kad se momčad povuče i zatvori, događaju se takve situacije. Mi nismo bili lucidni kao inače, promijenili smo sedam igrača u odnosu na prošli utakmicu, a publika je pomogla domaćinu. U nastavku smo nastojali imati što više dodavanja u kazneni prostor, željeli smo stvoriti što više prilika. Na kraju je stigla nagrada - dodao je španjolski izbornik.

Kako je vidio Olmov gol za pobjedu?
- Udarac je bio dobar, lopta je promijenila smjer na putu prema golu. Poticali smo ga da puca, to je učinio i zabio je. I udarci izvana su način da se probije suparnička obrana.

Jasno je da su španjolski mediji istaknuli Olmov gol kao ključan na putu Furije prema Svjetskom prvenstvu. Jer, da su kojim slučajem i u Gruziji ispustili dva boda, već sad bi se Enriqueovi igrači našli u vrlo teškoj situaciji u svojoj kvalifikacijskoj skupini u kojoj im ipak najveću prijetnju predstavlja Švedska s povratnikom Zlatanom Ibrahimovićem.
- Ova pobjeda jača nam moral, ali svjesni smo da će nas ista stvar čekati i protiv Kosova. Nikog nije lako probiti kad se postavi defenzivno, tada više ne postoje ‘male momčadi’. Stoga sam veoma zabrinut uoči Kosova, u toj utakmici suparnik nam ništa neće pokloniti, i on ima svoju kvalitetu. Do bodova ćemo morati doći sami, sa srcem, glavom, s bilo čim... Najviše patimo protiv takvih momčadi s niže razine, ali moji su igrali pokazali hrabrost, a ja imam povjerenje u svoj izbor - poručuje Enrique.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Španjolski tisak podsjeća na Olmov nogometni put i dolazak u zagrebački Dinamo sa svega 16 godina iz čuvene Barcelonine nogometne škola La Masije. U Maksimiru je igrao Ligu prvaka, spominjalo se i da bi mogao obući i dres Vatrenih, no njegova je velika želja bila reprezentacija Španjolske. S U-21 vrstom postao je europski prvak 2019. godine, potom je za Furiju zabio prvijenac protiv Malte, a njegov drugi seniorski gol u reprezentaciji ima posebnu težinu.
‘’Zamjena na poluvremenu bio je španjolska zvijezda u Gruziji. Podigao je momčad nakon ulaska i zabio pobjednički pogodak iz daljine u posljednjim trenucima utakmice’’, piše Marca.

Na dobrom putu

Oglasio se i Olmo.
- Suigrači su me poticali da pucam iz daljine. Odlučio sam opaliti u nadoknadi, imao sam sreće da je ušla. Bio je to vrlo poseban trenutak za mene. Mislim da imam tu sposobnost za udarce s distance i možda bih to mogao koristiti i malo više, iako u igri nastojimo kombinirati do ulaska u kazneni prostor - komentirao je ofenzivni veznjak RB Leipziga.

Otkrio je i što je izbornik tražio od njega.
- Da surađujem s Albom i Pedrijem, da se krećem između linija. Pokušavam to i činiti, primati loptu u opasnom području. Na kraju je sve ispalo vrlo dobro, jako sam sretan. Poziv u reprezentaciju napunio me samopouzdanjem, i pokušavam to vratiti dobrom igrom. Osjećam se dobro u reprezentaciji.

Činjenica je da se Španjolska zahvaljujući njemu u posljednjim trenucima susreta u Tbilisiju spasila od velikih neugodnosti koje bi vjerojatno uslijedile nakon novog kiksa.
- Svaki je suparnik težak, u Gruziji je to bilo posebno izraženo. Međutim, smatram da moramo nastaviti inzistirati na onome što smo igrali dosad, i bolji će rezultati sigurno doći. Mislim da smo na dobrom putu. Zasluženo smo pobijedili i trebamo ovako nastaviti - poručio je Dani Olmo.

Pobjednički gol protiv Gruzije pružio je još jednu potvrdu njegove visoke kvalitete, u koju se hrvatska publika mogla već davno uvjeriti. Ovim je golom Olmo izašao iz relativne anonimnosti kad su u pitanju španjolski navijači. Štoviše, praktički je preko noći postao njihov heroj.
- Rekli su mi da sam lud. Masakrirali su me zbog Danijeva odlaska u Dinamo, govorili su da mu uništavam karijeru. Nije bilo lako napustiti Barcelonu, osobito ako ste kapetan, a Dani je igrao i za reprezentaciju. Bila je to najteža odluka u njegovom životu - riječi su Danijeva oca Miquela Olma koje citira Marca.


Povratak u Barcu? Sve je moguće

Hoće li se bivša Dinamova zvijezda jednog dana vratiti u Barcelonu? Na Pirenejima ne isključuju tu mogućnost, i Olmo je takvu opciju ostavio otvorenom. Ipak, u ovom trenutku fokusiran je na borbu za naslov prvaka Njemačke s RB Leipzigom, a nada se i nastupu za Španjolsku na Europskom prvenstvu.

A nakon gola u Tbilisiju vjerojatno je ‘zabetonirao’ svoj reprezentativni status...

Linker
01. svibanj 2024 10:16