ALEXEY FILIPPOV Sputnik Via Afp
NEMA STRAHA ZA DALIĆA

Vlašić nije upitan za Euro, a dobar nastup donosi mu vizu za transfer u jednu od najjačih liga svijeta

Dobre vijesti stižu iz Moskve, ofenzivni veznjak Vatrenih i CSKA nije teže ozlijedio koljeno
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. svibanj 2021. 11:29

Nikola Vlašić nije upitan za Euro! Magnetska rezonanca pokazala je da su menisk koljena kao i prednji križni ligamenti "na broju", tako da nema govora o težoj ozljedi koljena. U CSKA su nakon pregleda zaključili da bi se hrvatski ofenzivac mogao pojaviti u momčadi možda već i u posljednjem prvenstvenom kolu. Moskovljanima je svaka utakmica iznimno važna, jer zahvaljujući seriji poraza sada i četvrto mjesto kao posljednje koje vodi u Europu igračima Ivice Olića bježi dva boda.

Doduše, Zlatko Dalić sigurno bi bio sretniji da se Vlašić posveti terapiji te da početak priprema za Euro dočeka zdrav. No, CSKA ga plaća i to vrlo skupo te će procjena njihovih liječnika biti odlučujuća. Iako i njima nikako ne bi trebalo biti u interesu na bilo koji način ugroziti zdravlje svog daleko najboljeg igrača. U Moskvi su svi svjesni da nakon pune tri sezone odigrane u dresu CSKA Vlašić na ljeto prioritetno traži jači klub i ligu, te da bi im na ime odštete trebalo pripasti između 20 i 30 milijuna eura. Iako Vlašić im fiksnu klauzulu od 35 milijuna, nije realno da u ovom korona vremenu netko izbroji toliki novac, koliko god Vlašićeva klasa bila neupitna.

Vlašiću u bildanju transfera sigurno nije pomoglo ni rezultatski očajno proljeće CSKA. Tek deset osvojenih bodova u osam odigranih kola plus ispadanje u Kupu, učinak su ispod svake razine. U međuvremenu je smijenjen i Gončarenko, ali ni dolazak Ivice Olića na klupu ništa bitno nije promijenio.Olić je taj koji je potpisao poraz u polufinalu Kupa, a u prvenstvu je nakon startne dvije pobjede u sljedeća tri kola osvojio tek jedan bod. CSKA je grozno izgledao kod Gončarenka, ali ništa bolje ne izgleda ni pod vodstvom mladog hrvatskog trenera.

U svom tom sivilu potonuo je i Nikola Vlašić. Ovoga je proljeća zabio tek dva gola - oba s 11 metara - a nema niti jednu asistenciju. Pogledali smo većinu tih utakmica te vidjeli se uvjerili da Vlašićeva forma doista nije na jesenskoj razini kad je imao devet golova i pet asistencija, te zaslužio naslov daleko najboljeg igrača lige. S druge strane, u subotnjoj utakmici protiv Ufe (1:1) u tih 45 minuta koje je odigrao - od toga je više od 30 minuta bilo s ozlijeđenim koljenom - Vlašić je jako malo bio u dodiru s loptom, ali čim bi ona bila u njegovim nogama, CSKA bi dolazio u opasniju završnicu. Što je samo potvrda da je pad u Vlašićevim igrama velikim dijelom posljednica potpunog rasula u igri kompletne momčadi, u kojoj Vlašić ni izbliza ne dobila lopte u mjeri u kojoj ih je dobivao jesenas.

S toliko nagomilanih frustracija, te sa spoznajom da je možda teže ozlijedio koljeno, Vlašić na klupi za pričuve nije mogao suspregnuti suze. Bilo kakva teža ozljeda zadala bi mu dva strahovita udarca. Najprije bi morao propustiti Euro, a onda i ljetni prijelazni rok. Posljednjih tjedana Vlašićeva se povezivalo s Milanom, Atalantom i Napolijem, ali realna je procjena bila da bi mogući dobar nastup na Euru značio i "ulaznu vizu" za transfer u neku od najjačih liga u Europi.

Vlašić k tome još uvijek čeka debi na velikoj reprezentativnoj smotri. Bio je vrlo izgledan kandidat za Mundijal u Rusiji 2018., ali tad ga je Sam Allardyce zamrznuo na klupi Evertona pa se Dalić okrenuo nekim drugim rješenjima. U međuvremenu je Vlašić izrastao u jednog od nositelja igre te bi njegov izostanak s Eura bio težak udarac Vatrenima. Na sreću, vijesti iz Rusije su dobre, Vlašića čeka stanka od tjedan, možda dva, ali na okupljanje bi trebao doći spreman. Valjda će i u CSKA biti dovoljno mudri da ga ne izlažu utakmicama ako će postojati bilo kakva prijetnja za u ovom trenutku bolno koljeno...

Linker
16. travanj 2024 16:16