Karlo Lusavec lijevo

 DAMIR KRAJAC Cropix
VEĆ JE POSTAO KAPETAN

Vratili se među elitu HR nogometa i odmah dočekali novog dragulja! ‘Odmah se vidjelo da ima ono nešto‘

Mladić koji je sa samo 18 godina zaslužio kapetansku vrpcu na Varaždinovoj proslavi povratka u najviši rang
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 10. lipanj 2022. 06:48

Davor Vugrinec, Miljenko Mumlek, ili Leon Benko neki su od velikih igrača iz Varaždinskog “bazena” nogometaša. Međutim, već neko vrijeme nije isplivao novi veliki potencijal sa sjevera Hrvatske, a koji će o sebi zainteresirati širu sportsku javnost. Karlo Lusavec (18) je taj koji ima priliku postati novi rezultat uspješno ostvarenoga talenta i pokazati put za ostvarenje svoga maksimuma.

Mladi 18-godišnji vezni igrač dolazi iz mjesta Pece pokraj Budinšćine. Nogometni put počeo je u Novom Marofu, gdje se zadržao do 2017., kada je kao stariji pionir prešao u Varaždin. Prve seniorske minute je sa 16 godina upisao protiv Dinama. Zanimljivo je što je te sezone, 2020./21., skupio minute na dvije prvoligaške utakmice, obje protiv Modrih. Od tada je Varaždin igrao Drugu HNL, ali sada se vratio na veliku pozornicu i dvije godine stariji i iskusniji Lusavec, spreman je za nove izazove.

Ostanak je logičan slijed

- Sigurno da debitirati za prvu momčad kao tako mlad igrač puno znači. Veliki je to poticaj i motivacija za nastaviti raditi na sebi i dalje. Sada je manje treme, puno sam u međuvremenu naučio i osjećam se spreman za izazove koje nosi Hrvatska nogometna liga - rekao je o drugoj šansi u elitnom razredu hrvatskog nogometa.

Početkom godine potpisao je profesionalni ugovor s klubom na dvije sezone. Premišljanja nije bilo i interes obje strane je zadovoljen.

- Nikakvih problema nije bilo. Sa svim sam zadovoljan, a očito i klub. Ostanak je logičan slijed i sve je dogovoreno brzo. I uprava i ja radujemo se nastavku suradnje. Na meni je sada da pokažem kako smo ispravno odlučili.

image

Karlo Lusavec desno

DARKO TOMAS Cropix

Na zadnjoj utakmici prošle sezone bio je s 18 godina kapetan svoje momčadi. Svakako velika čast svakom igraču, naročito tako mladom i članu kluba od nižih kategorija. Gleda na to kao poticaj i nagradu za rad, a njegovo vrijeme tek dolazi.

- Velika čast, naravno. Utakmica s Dubravom bila je zadnja u sezoni, a mi smo osigurali ulazak u prvu ligu ranije i nije bilo rezultatskog pritiska. Neki stariji, iskusniji igrači su odmarali i ja sam dobio privilegiju voditi momčad kao kapetan. Naravno, drago mi je da je izbor “pao” na mene, ali ne očekujem da ću već od iduće sezone biti prvi kapetan. Ako do toga dođe, spreman sam, ali ima igrača koji to u ovom trenutku više zaslužuju, a moje vrijeme će doći.

Debitirao je rano, sa 16 godina i 11 mjeseci. Od tada su prošle dvije sezone i naravno da je napredovao. Ali još uvijek mlad igrač želi još nogometno “rasti” i naučiti što više može.

- Zadovoljan sam napretkom. Sve ide svojim tijekom i veselim se svakom novom izazovu iz kojega mogu naučiti. Puno sam profitirao jer sam rano počeo dijeliti terene sa seniorima. Dosta se može “izvući” od starijih igrača, naravno, najviše od suigrača, ali i od suparnika, uvijek ima prostora za savladati nešto novo.

Ranije je u intervjuima isticao realizaciju kao nešto na čemu mora poraditi. Iako u sredini terena može pokriti više pozicija, najbolje se snalazi kao zadnji vezni, popularna “šestica”. Samim time što je na poziciji koju cijene najzagriženiji nogometni pratioci, mjestu na terenu koje pokriva igrač od kojeg koristi može imati svaka momčad i gdje su atrakcije u drugom planu jer je prioritet destrukcija protivničkih napada, uspio skrenuti pozornost na sebe kao “budućnost”, govori koliki je kapacitet.

Možda je prerano za zaključke, ali potencijal je tu, a volje za treningom i napretkom ne manjka. To su karakteristike “radilica”. Ako razvoj bude tekao po planu, dobra sportska karijera je pred njim.

Koliko velika, rano je reći, ali nastupi u najjačim europskim ligama ne bi trebali izostati.

- Igrač sam Varaždina i dokle god sam tu, za njega ću uvijek dati sve od sebe. Cilj je u jednom trenutku ostvariti transfer prema “gore”. Prvo bih u domaćoj ligi želio biti u nekom od konkurenata za naslov i nastup u Europi. U kojem od velike četvorke zaista ne mogu reći, ipak treba još malo pričekati i vidjeti u kojem će mi smjeru karijera ići. Nakon dokazivanja na domaćoj sceni, krajnji imperativ je igrati u jednoj od liga Petica.

Isticao je kako je puno naučio od svih trenera, a najviše od Miljenka Mumleka i Samira Toplaka. Baš je Mumlek trener juniora Varaždina koji su bili uspješniji od vršnjaka iz Dinama u izvođenju jedanaesteraca u finalu Kupa Hrvatske. Rezultat je to koji govori o kvaliteti rada s mladima u klubu. Osim Lusavca, profesionalni ugovor su potpisali početkom godine i suigrači iz juniora Niko Domjanić i Noa Vugrinec. Prosjek godina u seniorima prošle sezone bio je između 23 i 24 godine, što je sigurno dobro za budućnost.

Upijanje od iskusnijih

- Sigurno da je to što smo mlada ekipa benefit. Plasman u najvišu ligu znak je da smo na dobrom putu. Ima i iskusnijih igrača u momčadi, starijih i onih nešto mlađih, ali koji su već puno toga prošli u karijerama. Od svakog od njih može se skupiti novo iskustvo. Na nama mlađima je da “upijemo” što više i naučimo koliko možemo, jer to su zaista sve odlični igrači, ali i osobe. Mladi jesmo, ali pokazali smo da smo dobri i želimo to potvrditi i na prvoligaškoj sceni.

Član je mlade U-19 Hrvatske reprezentacije i rad sa strategom Josipom Šimunićem smatra privilegijom i zahvalan je na svemu što mu se pruža. Nastupio je i za U-20 selekciju u prijateljskom ogledu s Češkom.

- Stvarno odlično iskustvo. Svako okupljanje je drugačije i kao mladi igrači uvijek nešto novo pridonosimo. Vrhunski nivo i pojedinci s kojima je stvarno super raditi. Uvjeti koje imamo su na najvišem nivou i to svakako treba iskoristiti, a kasnije je na nama da damo sve od sebe za ostvariti što bolji rezultat.

Odmah se vidjelo da ima ono "nešto" za velike stvari

Prvu šansu u seniorskoj momčadi Varaždina dao mu je tadašnji trener Samir Toplak. Izvanserijski potencijal prepoznao je već nakon dva, tri treninga.

- Priključen je kao junior i odmah smo primijetili da u njemu ima ono "nešto" za velike stvari. Glavni aduti su mu rješavanje situacija unaprijed, prije nego uopće dođe do duela. Strašno dobro razmišljanje ima u teškim situacijama. Ideje kako riješiti situaciju i kada se nalazi u pat poziciji dolaze mu brzo i tako stiže na vrijeme reagirati. Minutažu je definitivno zaslužio, izuzetno je karakteran, radišan, a najbitnije od svega sluša i upija beskompromisno.

Nastupao je u drugoj HNL za matični klub, za razliku od dosta igrača koji su došli na "kaljenje". Pokazao je da ima znanje i sada će biti bitno da i Varaždin pokaže da može biti konkurentan.

- Liga kao Druga HNL dobra je za privikavanje mladog igrača na seniorski nogomet. Karlo je odigrao odličnu sezonu i ušao sa svojim matičnim klubom u viši rang. Na to se može gledati kao motivacija, da i igrač i klub "rastu", ne izostaje poticaja. Bitno je da se Varaždin ove godine pokaže u boljem svijetlu. Zbog samog kluba, ali i mladih igrača kojima je bitno da su kompetentni jer tada pružaju najbolje partije - rekao nam je sadašnji trener Gorice Samir Toplak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 14:20