FRANCK FIFE Afp
NOVAC ISPRED ROMANTIKE

Vrijeme za novi nogomet! Priča oko Superlige baš je jednostavna. Košarka je to shvatila prije 10 godina

Počinje doba u kojem će elita preuzeti maksimalnu kontrolu nad novcem koji ionako sama generira.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 19. travanj 2021. 09:49

Najjači europski nogometni klubovi, njih 12, najavili su, a onda u nedjelju kasno navečer i osnovali europsku Superligu. Ona bi već od ovoga ljeta trebala postati najjače klupsko natjecanje koje će se, barem prema prvim parametrima, odvijati potpuno suprotno od dosadašnjih načela. Istina, igrat će se, kako su najavili, kroz tjedan kako bi se ostavilo mjesta za nacionalna prvenstva, ali tek slijede dugi i mučni pregovori svih strana. Klubova-osnivača Super lige, UEFA-e, FIFA-e, ECA-e i svih uključenih u tektonske promjene na nogometnim meridijanima i paralelama.

Stajalište klubova objavljeno u njihovom zajedničkom pismu javnosti je da nogometu treba nešto više, bolje i jače u doba pandemije. Naravno, pandemija s cijelom pričom nema previše veze, osim što je proces uvođenja Super lige ubrzala za nekoliko godina. Oni najbogatiji žele se osigurati od financijskih slomova na način da će igrati zatvorenu ligu i imati potpunu kontrolu novca u tom njihovom krugu. Jer, zašto bi neki manji klub, ili klub koji eliti ne pripada, dobio novac nauštrb nekog bogatog?

Navijači su ogorčeni, barem onaj dio poklonika nogometa koji ga gledaju iz ljubavi prema igri, možda i nekim romantičnijim vremenima. Čak su i stajališta nekih trenera, poput Jurgena Kloppa u izjavi koju su mu mnogi sada izvadili iz 2019. godine ("Tko bi uopće gledao Superligu?") opet aktualna. Ipak, teško je povjerovati da se Superliga neće gledati, baš iz razloga zbog kojih je i osnovana. Igraju samo najbolji, najjači, a takve je utakmice uvijek zanimljivo pogledati. Nedostajat će borba za trofej. Europskog prvaka više nećemo imati u klasičnom smislu, a vremena Steaue, Celtica, Crvene zvezde i Nottingham Foresta kao kontinentalnih majstora prisjećat ćemo se samo u TV-kalendarima.

Što će biti s nacionalnim prvenstvima? Čak i ako u nekom suludom scenariju UEFA dopusti klubovima-osnivačima Superlige da ih igraju u svojim zemljama, moguće je da će ih igrati s drugim momčadima, s juniorima ili igračima koji ne igraju Superligu. Na koncu, koji je smisao biti prvak države (osim pehara u vitrini), ako ti iza toga ne dolazi nikakva nagrada? Za pretpostaviti je da će Liga prvaka nastaviti postojati, po uzoru na košarkašku, onu FIBA-inu koju igraju drugorazredni klubovi. Koliko je UEFA-i u cilju održavati natjecanje takvog kalibra, ostaje za vidjeti.

Cijene dionica klubova-osnivača skočile su u nebo. Razgovara se o milijardama dolara američkih investicijskih kuća, o milijardama eura velikih TV-kuća i streaming-servisa koje će ući u priču oko televizijskih prava na novo natjecanje. Nogomet ide u drugom smjeru, daleko od romantike, ususret još većoj količini novca. Ma štogod tko o tome mislio.

Linker
10. svibanj 2024 16:05