UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp
NESLAVNI POPIS

Vušković je na listi od preko 200 imena: Od Srne i Ademija do Pepa Guardiole i Diega Maradone

Bivši kapetan Vatrenih opisao je epizodu kao najveću patnju koju je ikada doživio
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 31. ožujak 2023. 08:46

Nakon suđenja u Frankfurtu, Mario Vušković posljednji je član neslavne liste. Zbrojimo li slučajeve suspenzija zbog konzumacije nedozvoljenih supstanci namijenjenih za poboljšanje sportske izvedbe i zabilježene sumnje na takvu radnju, na popisu će se naći preko 200 nogometaša.

Blizak nam je slučaj Darija Srne, bivšeg kapetana reprezentacije Hrvatske koji je u ožujku 2017. pao na doping kontroli nakon utakmice Lige prvaka između Šahtar Donjecka i Napolija. Iako mu je u veljači iduće godine izrečena kazna od 17 mjeseci suspenzije, Srna se vratio nogometu nakon nepunih godinu dana u dresu Cagliarija. Za vrijeme suđenja odbacivao je krivnju.

Priznanje Maradone

- Bolno iskustvo. Znaš da ništa nisi napravio i sazna se da se u uobičajenim nadomjescima, zbog površnog pristupa onih koji su za to odgovorni, nalazi neki trag nedozvoljenog sastojka. Poput noćne more, čekaš da se probudiš, ali spoznaješ da si u jednoj teškoj stvarnosti tuđom krivicom - govorio je Srna 2018., a nedavno je Mariju Staniću u emisiji Neuspjeh prvaka kazao da ga je ta epizoda natjerala na “najveću patnju ikada, najteži poraz u životu”, koji ga je “ubio više od očeve smrti”, a mir je pronašao u supruzi i obitelji.

Arijan Ademi također je nenamjerno uzimao nezadovoljeno sredstvo, odnosno stanozolol, utvrdio je Sportski arbitražni sud (CAS). To mu je samo dijelom pomoglo da popravi situaciju, umjesto četiri, dodijeljeno mu je dvije godine suspenzije u razdoblju od rujna 2015., kada je pao na testiranju nakon pobjede Dinama nad Arsenalom (2:1) u Ligi prvaka, do kolovoza 2017. godine.

- Sumnjao sam u sve prijatelje i bližnje. Ne znaš kako je to ušlo u tvoje tijelo, ne vjeruješ nikome. Jesam li uzeo doping. Nisam, a to sam i uspio dokazati, pa mi je smanjena kazna. Vidjeli su da ništa nisam uzeo, bila je riječ o kontaminaciji legalnih lijekova - govorio je Ademi pri povratku nogometu.

Diego Maradona potresao je javnost na Svjetskom prvenstvu 1994. u SAD-u. Nakon pobjede Argentinaca nad Grčkom u prvom ogledu grupne faze, u krvi mu je nađen efedrin. Kapetan je odmah udaljen s reprezentacije. “Kriv sam. To sam ja”, rekao je TV postaji Buenos Airesa.

Guardiola dvaput pao

Pep Guardiola isto je nezaboravna priča. U dresu Brescie u studenom 2001. dvaput je bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu nandrolon nakon 0:5 poraza od Lazija. Dobio je četiri mjeseca suspenzije, a nakon žalbe iz 2005, sud u Brescii dodijelio mu je sedam mjeseci uvjetne zatvorske kazne.

Među “friškim” primjerima je vratar Andre Onana, član izvrsne generacije Ajaxa koja je stigla do polufinala Lige prvaka u sezoni 2018./19., a kasnije je devet mjeseci proveo pod suspenzijom zbog uporabe dopinga. Ove sezone u Interu ima najviše čistih mreža u Ligi prvaka. Adrian Mutu, Jaap Stam, Rio Ferdinand, Samir Nasri, svatko od njih imao je svoju epizodu i čine tek “kap u moru”...

Linker
23. travanj 2024 03:51