Arsène Wenger

 GORAN MEHKEK/CROPIX
LEGENDARNI TRENER

Wenger o hrvatskom fenomenu: ‘Imaju tri milijuna ljudi, ali otkrili smo zašto su među najboljima‘

Kultni strateg u velikom intervjuu dotaknuo se brojnih tema, uključujući i hrvatski nogomet
Piše: SNObjavljeno: 07. rujan 2023. 10:28

"Le Professeur", tepali su engleski mediji i navijači kultnom strategu, koji je prije pet godina napustio klupu Arsenala. Iako Arsène Wenger poslije Topnika nije uskočio u novi trenerski izazov, 73-godišnji Francuz i dalje radi punom parom u nogometu, doduše u nešto drugačijoj ulozi. Taktičke zavrzlame zamijenio je idejama o budućnosti nogometa, služeći već gotovo četiri godine kao Fifin šef globalnog nogometnog razvoja.

U velikom intervjuu za Independent, koji je ujedno i svjetska ekskluziva, Wenger je objašnjavao zaključke temeljitih nogometnih analiza, a u razgovoru se u više navrata dotaknuo i - Hrvatske.

- Ono što smo otkrili i što objašnjava zemlje poput Hrvatske i Urugvaja, koje su male države s tri milijuna ljudi, jest da je broj dobrih igrača na malom uzorku, važniji od broja dobrih igrača na velikom uzorku - rekao je Wenger, objašnjavajući kako je mali broj stanovnika zapravo naša i urugvajska prednost.

Ujedno, takva konstelacija snaga znači i jaču konkurenciju.

- Prije 40 godina napravio sam studiju za Nizozemsku i shvatio sam zašto želim spojiti najbolje s najboljima. Budući da igraju jedni protiv drugih, stimuliraju jedni druge. To objašnjava zemlje poput Nizozemske, Hrvatske, Urugvaja - komentirao je francuski stručnjak.

Za razliku od druge dvije spomenute reprezentacije, najupečatljivije rezultate s recentnih velikih natjecanja imaju upravo Vatreni, svjestan je toga i Wenger.

- Hrvatska je bila ušla među najbolje četiri reprezentacije na posljednja dva Svjetska prvenstva, to znači da uspjeh nije rezerviran samo na velike zemlje. Uspjeh je usmjeren na kvalitetu obrazovanja i organizacije.

Nakratko, u intervjuu su se spomenuli i hrvatski klubovi.

- Na primjer, Hrvatska danas ne može konkurirati sa svojim klubovima na vrhunskoj razini, jer igrači rano odlaze. Zatim se vraćaju u reprezentaciju i onda su nagrađeni za kvalitetu svog rada - zaključio je bivši trener Arsenala.

Linker
27. travanj 2024 15:10