DANIEL LEAL Afp
POTVRDIO KLUB

Za ogroman iznos dogovorena prodaja Chelseaja! Evo tko preuzima europskog nogometnog velikana

Čitav posao trebao bi se zaključiti krajem svibnja, čeka se još samo odobrenje Vlasti...
Piše: SNObjavljeno: 07. svibanj 2022. 08:12

Završila je priča oko utrke za kupnju engleskog velikana. Chelsea je, naime, postigao dogovor oko prodaje i klub će pripasti konzorciju kojeg predvode američki biznismen i suvlasnik slavne baseball momčadi LA Dodgersa Todd Boehly, zatim Clearlake Capital, Mark Walter i švicarski milijarder Hansjörg Wyss.

Iz kluba su otkrili da će novi vlasnici za dionice kluba platiti dvije i pol milijarde funti, a društvo koje preuzima diva sa Stamford Bridgea također će osigurati 1,75 milijardi funti za razna ulaganja uključujući i ona u stadion, akademiju, ženski tim, zakladu,.... Dakle ukupna vrijednost ovoga posla iznosi 4,25 milijardi funti (5,2 milijarde dolara; 4,97 milijuna eura)

Novac za koji su prodane dionice kluba bit će prebačen na zamrznuti račun u Velikoj Britaniji, a spomenimo i da je još ranije bivši vlasnik Rus Roman Abramovič potvrdio kako cijeli iznos planira donirati u dobrotvorne svrhe.

"Namjere gospodina Abramoviča u vezi s doniranjem prihoda od prodaje Chelseaja u dobrotvorne svrhe nisu se promijenile", rekao je glasnogovornik u četvrtak.

Konačan zaključak ovoga posla, prema priopćenju Chelseaja, očekuje se krajem svibnja kada će biti odrađeno službeno preuzimanje za koje će još biti potrebno odobrenje engleskih nogometnih vlasti, kao i Vlade Velike Britanije.

Podsjetimo, klub čije boje nosi hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić stavljen je na prodaju u ožujku, nekoliko dana prije nego što je Velika Britanija uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Prema Forbesu, jedan od novih vlasnika Boehly procijenjen je na neto vrijednost od četiri i pol milijarde dolara. Osim navedenog suvlasništva u Dodgersima, suvlasnik je i američke ženske košarkaške ekipe Los Angeles Sparks te posjeduje udio u LA Lakers NBA franšizi.

Linker
28. travanj 2024 18:35