Junior Sunday Jang
 BACKPAGEPIX/PA IMAGES/PROFIMEDIA Backpagepix/Pa Images/Profimedia
VELIKI TALENT

Zabio prvi gol za Dinamo nakon šest minuta igre, u Maksimir ga je doveo poznati hrvatski trener....

‘Radi se o klasičnoj špici. Mislim da bi u društvu pravih igrača jako brzo mogao napredovati‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. listopad 2021. 17:04

Sunday Jang Junior... Tako se zove mladi, 18-godišnji Kamerunac, koji je u nedjelju zaigrao za Dinamo u Nedeljancu i odmah, nakon šest minuta igre, postigao pogodak. Zgodno, Sunday bismo mogli prevesti kao Nedjeljko, koji je zabio u nedjelju Nedeljancu...

Naravno da smo se zainteresirali kako je taj mladi kamerunski napadač osvanuo u redovima aktualnih prvaka, tko ga je preporučio treneru Krznaru, kakvi su ga to putevi doveli do Maksimira? Otkrili smo ono što nas je zanimalo. Čovjek koji je Sundaya preporučio Dinamu jest poznati hrvatski trener, bivši šef modre struke, Ilija Lončarević! On je autor cijele priče o Kameruncu u Dinamu, zahvaljujući njemu mladi momak je stigao na probu.

"Prošle godine najesen jedan moj prijatelj me pitao jesam li zainteresiran pomoći oko organizacije kampa u Hrvatskoj. Naime, on poznaje jednog trenera iz Gane, koji je autor ideje. Taj trener je htio dovesti na kamp u Hrvatsku mlade igrače iz Gane i okolnih afričkih zemalja kako bi se predstavili Hrvatskoj, ali i Europi. Tu se radilo o mladim reprezentativcima raznih dobnih selekcija, koji još nisu otišli iz Afrike. Pristao sam pomoći, kamp se trebao organizirati u siječnju ove godine, ali nije se moglo zbog korone. Onda se kamp trebao realizirati u lipnju, ali nastali su problemi s dobivanjem viza - priča nam Lončarević u uvodu.

Kampovi su propali, ali Sunday se probio do Zagreba

Iako kampovi nisu realizirani, ipak je u razgovorima stigla vijest o jednom iznimno talentiranom mladom kamerunskom nogometašu. To je naš “Nedjeljko”, odnosno, Sunday.

"Dobio sam materijale o njemu, a već je preko svog menadžera stigao u Europu. Imao je vizu, sve potrebne dokumente. Pitali su me znam li klub gdje bi mladić mogao doći na probu. Naravno da sam ja u tom trenutku nazvao Dinamo i pitao jesu li zainteresirani. Zanimljivo, kad sam nazvao u Maksimir, u Dinamu su već imali neka saznanja o njemu, netko ih je već izvijestio. Očito je Dinamov skauting već odradio dio posla. Trener Damir Krznar se složio da ga stavi na probu u B momčad, a isto tako da ga stavi malo i u prvu momčad na utakmici u Nedeljancu jer nije imao kompletnu momčad, pa je to bila prilika za isprobati mladog Kamerunca. Tako je on došao u Dinamo u srijedu... Malo je trenirao s dečkima, u subotu je malo igrao za mladu momčad protiv juniora, te sad u nedjelju protiv Nedeljanca.

Kaže nam Lončarević da je Sunday pokazao neke kvalitete koje su vidjeli na materijalima dobivenim o njemu.

"Imali smo neke snimke koje su bile dostupne. Dinamo je zainteresiran, ali što će napraviti dalje s mladim Kameruncem u ovom trenutku ne znam. Radi se o klasičnoj, centralnoj špici. Prilično je zanimljiv igrač, naravno, govorim o perspektivi. Vidjet ćemo kad uđe u trening s pravim igračima i u naš stil treniranja, kad se nauči na europski način reakcije i shvaćanja igre. Mislim da bi mogao jako brzo napredovati. Mlad je, perspektivan. To je cijela priča oko dolaska Sundaya u Dinamo", zaključio je Lončarević.

U sljedećim danima vidjet ćemo kako će se rasplesti priča o mladom Kameruncu o kojem iskusni trenerski vuk Ilija Lončarević ima jako dobro mišljenje.

Linker
16. travanj 2024 18:40