AFP
KAKO SE TRGOVALO

Zabranili im transfere na godinu dana, a sad im nitko nije niti blizu! Velikan žestoko pomeo konkurenciju

Trošilo se bitno manje, ali klub sa Stamford Bridgea ipak nije štedio na pojačanjima
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. listopad 2020. 12:24

Tek malo manje nego prošle godine potrošili su klubovi engleske Premier lige za dovođenje pojačanja u ovoljetnom prijelaznom roku, u ostale četiri najjače europske nogometne lige potrošnja je ipak bila znatno skromnija.Ukupno su klubovi iz najvećih europskih liga potrošili oko 2 milijarde eura manje nego prije godinu dana.

Ako bi se tražio ‘pobjednik’ ljetnog prijelaznog roka, onda ne bi trebalo biti prevelike dvojbe. To je Chelsea, londonski klub u vlasništvu ruskog bogataša Romana Abramoviča, koji je na dovođenje pojačanja za novu sezonu potrošio blizu 250 milijuna eura.

Mudro su Bluesi iskoristili novac koji im je ostao na raspolaganju nakon što im je FIFA na godinu dana zabranila transfere, te su angažirali vrlo kvalitetna pojačanja. Većina glavnih igrača ostala je na Stamford Bridgeu, a najviše se potrošilo na dvojicu njemačkih reprezentativaca. Ofenzivni veznjak Kai Havertz plaćen je Bayeru 80 milijuna eura kao najskuplji transfer ljetnog prijelaznog roka, RB Leipzig je za napadača Timu Wernera dobio 53 milijuna, dok je lijevi bek Ben Chilwell Leicesteru plaćen 50,2 milijuna. Krilni napadač Hakim Ziyech stigao je iz Ajaxa za 40 milijuna eura, vratar Rennesa Edouard Mendy stajao je 24 milijuna. Iskusni brazilski stoper Thiago Silva doveden je besplatno nakon isteka ugovora s Paris Saint-Germainom.

Buran posljednji dan

Sukladno tradiciji, nije se štedjelo niti na Etihadu. Manchester City opet je uložio velik novac u obrambene igrače, iz Benfice je stigao Ruben Dias za 68 milijuna eura, čime je postavljen novi klupski rekord u visini plaćene odštete, iz Bournemoutha Nathan Ake za 45,3 milijuna. Guardiola je doveo i 20-godišnjeg krilnog napadača Ferrana Torresa iz Valencije za 23 milijuna eura.
Manchester United dugo je lovio Sancha iz Borussije Dortmund i Ousmanea Dembelea iz Barcelone, no ‘plijen’ je ostao ‘u šumi’. Posljednjeg dana prijelaznog roka stigao je 33-godišnji napadač Edinson Cavani, koji bi ipak trebao predstavljati značajno pojačanje za Crvene vragove. Urugvajac je pristupio kao slobodan igrač nakon isteka ugovora s PSG-om. Osim njega, za 15 milijuna kupljen je i lijevi bek Alex Telles iz Porta, dok će krilni napadač Amad Diallo Traore stići iz Atalante u siječnju, vrijednost transfera je čak 40 milijuna eura.

Velik posao je u posljednjim trenucima prijelaznog roka obavio Arsenal, koji je potpisao veznjaka Thomasa Parteyja iz Atletico Madrida za 50 milijuna eura. Toliko je iznosila odštetna klauzula koju su Topnici željeli smanjiti, nudili su i urugvajskog veznjaka Lucasa Torreiru kao dio posla, no Madriđani nisu popuštali jer Diego Simeone zapravo nije htio pustiti 27-godišnjeg Ganca. Tako je Arsenal u večernjim satima ponedjeljka kontaktirao La Ligu i uplatio novac, te je Atletico morao pustiti vrijednog prvotimca. Mikel Arteta može biti zadovoljan takvim ishodom, a Simeone se pak može tješiti da je Barceloni za sitan novac uzeo Luisa Suareza.

Barcelona je puno toga željela, a zapravo malo napravila unatoč potrošnji od 124 milijuna eura. Većina je otišla na Miralema Pjanića (60 milijuna eura) i Trincaa (31), dok je neostvarena želja trenera Koemana ostao Lyonov napadač Memphis Depay, dok se Interov argentinski napadač Lautaro Martinez u posljednje vrijeme nije niti spominjao. Četvrti po potrošnji je Juventus, koji je za Barceloninog Arthura platio 72 milijuna eura, a većina iznosa od angažmana Alvara Morate i Federica Chiese na naplatu će mu doći kasnije, spomenuti dvojac zasad je na posudbi.

Madridski Real je u prošloj sezoni za odštete platio 352,5 milijuna eura, a u ovoj na transfere nije potrošio niti centa, nikog nije doveo čak ni besplatno. Posljednji put je bez potrošnje madridski Real bio u sezoni 1988/1989., tada je iz Barcelone bez odštete stigao Bernd Schuster...

Povoljni poslovi

Valja izdvojiti i tri transfera kvalitetnih igrača koje su njihovi novi klubovi angažirali vrlo povoljno. Tako je Liverpool iz Bayerna doveo Thiaga Alcantaru za 22 milijuna eura, dok se Everton pojačao Jamesom Rodriguezom iz madridskog Reala. Prema nekim izvorima Kolumbijac je stigao bez odštete, BBC tvrdi da je ipak u pitanju 13 milijuna eura. Gareth Bale je, pak, iz madridskog Reala stigao na jednogodišnju posudbu u redove Tottenhama.

Tko je najviše trošio?

1. Chelsea 247,2
2. Manchester City 156,8
3. Barcelona 124
4. Juventus 110,2
5. Leeds United 105,2
6. Benfica 98,5
7. Tottenham 98,4
8. Inter 97
9. Atletico M. 90
10. Arsenal 86

Linker
02. svibanj 2024 22:54